Elevii din școlile românești din Ucraina, lăsați fără manuale

1 2.179

Elevii din școlile românești din Ucraina au fost lăsați fără manuale la început de an școlar, fiind astfel încălcat dreptul la învățământ în limba maternă a elevilor aparținând minorității naționale române, fapt trecut cu vederea de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, aflat, joi, la Odesa.

Vom continua să sprijinim Ucraina ca şi până acum, cu toată deschiderea, pe toate planurile, a subliniat, joi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la Odesa, unde a avut loc prima Trilaterală a şefilor diplomaţiilor de la Bucureşti, Kiev şi Chişinău.

Ministrul Aurescu a menționat că în cadrul discuțiilor a fost abordată și tema referitoare la respectarea drepturilor persoanelor care aparțin minorităților naționale, inclusiv în ce privește comunitatea românească din Ucraina.

Iată intervenția ministrului Aurescu pe această temă, conform unui comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe:

„Etnicii români din Ucraina sunt cetățeni loiali și fideli ai statului ucrainean, care s-au alăturat la începutul agresiunii ruse și au sprijinit fără rezerve întregul efort de război.

Prin urmare, am subliniat importanța respectării drepturilor identitare ale cetățenilor ucraineni de origine română, inclusiv pe baza declarației domnului Președinte Zelenski, care a afirmat în luna aprilie că românii din Ucraina se vor bucura de aceleași același nivel de protecție, „în oglindă”, ca și ucrainenii din România.

De asemenea, am reiterat solicitarea către Ucraina ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa ,,limbă moldovenească”, confirmată în aprilie 2021 de partea ucraineană, să fie recunoscută inexistența așa-zisei „limbi moldovenești””.

Ce a „uitat” să precizeze ministrul aurescu este că elevii români din Ucraina au fost lăsați fără manuale la început de an școlar.

„Chiar înainte de a începe noul an școlar, Ministerul Educației și Științei al Ucrainei știa că este în incapacitate de a finanța editarea și tiparul manualelor pentru școlile cu predare în limba română, încălcând dreptul la învățământ în limba maternă a elevilor aparținând minorității naționale române, consfințit în articolul 53 din Constituția Ucrainei”, anunță BucPress.

În plină criză a educației școlare în limba română din Ucraina, începută odată cu adoptarea noii legi a educației din 2017, Kievul nu mai finanțează editarea și tiparul unor manuale pentru școlile cu predare în limba română, iar motivul ar fi unul financiar.

Invocând motive de deficiență financiară majoră în plină stare de război cu Rusia, Ministerul Educației și Științei din Ucraina a înștiințat doar cu câteva zile înainte de începerea anului școlar 2022/23 întreprinderea de stat ”Editura Panucraineană Specializată ”SVIT” din orașul Lviv, că nu mai are resurse financiare pentru acoperirea cheltuielilor de editare și tipar a unor manuale gata recomandate și comandate chiar de Ministerul Educației de la Kiev, notează sursa citată.

Recurgând la un demers mai puțin obișnuit, cu un apel de disperare, conducerea Editurii ”SVIT” – întreprindere de stat din Ucraina – s-a adresat Consiliului Național al Românilor din Ucraina (CNRU) cu rugămintea de a-i finanța producția didactică pentru elevii de etnie română din regiunile Transcarpatică, Cernăuți și Odesa.

Este vorba de 6 titluri de manuale pentru clasa a 5-ea, în valoare totală de peste 91.000 de euro, printre care manuale de limba și literatură româna, dar și limba și literatura ”moldovenească”, precum și limbă ucraineană.

Drept urmare, în data de 5 septembrie 2022 CNRU a expediat către cele trei Ministere ale Afacerilor Externe din Ucraina, România și Republica Moldova un nou Memoriu, vizând problematica menționată, dar în care este reluat și apelul multianual al mediului asociativ românesc din Ucraina către autoritățile centrale ucrainene de a renunța la folosirea glotonimului ”limbă moldovenească” în sistemul educațional școlar din regiunea Odesa.

În acest context amintim că exact de Ziua Limbii Române, 31 august, într-un răspuns Consiliului Național al Românilor din Ucraina MAE ucrainean a invocat că nu  renunță la „limba moldovenească” pentru a nu permite Rusiei să incite la dușmănie interetnică în țară.

Consiliul Național al Românilor din Ucraina, uniune civică care întrunește 20 de ONG-uri și instituții de presă din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev, a solicitat din nou autorităților ucrainene să recunoască inexistența „limbii moldovenești” și să anuleze ordinele privind introducerea cotelor de limbă ucraineană în școlile cu predare în „limba moldovenească”.

sursa: RostOnline

foto: Zorile Bucovinei

1 Comment
  1. . says

    Domnilor primiti hotii si nemernicii,care urasc tot ce nu e Ucraina si care zic ei ca se refugiaza peste hotarele lor,hotatare prinse in pioneze.Oferitile frateste ajutor,ca ei oricum isi fac partea pe sestache si cand au ocazia va da la cap.Acum cca.3 000 de ani Omar Caiam zicea:
    Sa nu-ti faci multi prieteni,din tine nu iesii
    Ca prea ades fatarnicia credinta ne-o infrange.
    Cand ti-se-ntinde-o mana,’nainte de-a o strange
    Gandestete ca poate te va lovi-ntro zi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php