Israel: măsuri împotriva plăților în numerar

0 1.159

Începând de luni, în Israel va fi considerată infracţiune penală plata a mai mult de echivalentul a 1.700 de dolari în numerar către o întreprindere sau a 4.360 de dolari în numerar către o persoană fizică, în timp ce guvernul îşi intensifică războiul actual împotriva banilor cash, conform Zerohedge.

Este un război care a început în mod serios odată cu adoptarea în 2018 a Legii pentru reducerea utilizării numerarului. Întreprinderile şi persoanele fizice israeliene au început să se confrunte cu limitări ale tranzacţiilor în numerar în ianuarie 2019. Cu toate acestea, la 1 august, aceste limite sunt reduse aproape la jumătate.

„Vrem ca publicul să reducă utilizarea banilor cash”, a declarat, pentru The Media Line, Tamar Bracha, responsabilă de aplicarea legii pentru Autoritatea Fiscală din Israel.

„Scopul este de a reduce fluiditatea numerarului pe piaţă, în principal pentru că organizaţiile criminale tind să se bazeze pe numerar. Prin limitarea utilizării acestuia, activitatea infracţională este mult mai greu de desfăşurat.”

Israelul limitează, de asemenea, măsura în care numerarul este utilizat în tranzacţiile care implică mai multe metode de plată. În cazul în care valoarea totală a tranzacţiei depăşeşte pragurile de mai sus, numerarul poate fi utilizat doar pentru 10% din achiziţie. Achiziţiile de maşini beneficiază de o limită mai mare, de 50.000 NIS (New Israeli Shekels) – aproximativ 14.700 USD.

Contravenienţii sunt pasibili de sancţiuni care pot ajunge la 25% din valoarea tranzacţiei pentru persoanele fizice şi la 30% pentru întreprinderi. Potrivit Israel National News, guvernul a acumulat echivalentul a 5 miliarde de dolari în amenzi de la începutul restricţiilor în 2019.

Nu toate tranzacţiile sunt afectate, după cum explică The Media Line:

Există câteva excepţii de la noua lege: instituţiile caritabile, care sunt cele mai frecvente în societatea ultraortodoxă şi comerţul cu palestinienii din Cisiordania, care nu sunt cetăţeni ai Israelului. În cazul acestora din urmă, tranzacţiile care includ sume mari de bani lichizi vor fi permise, însă vor necesita un raport detaliat către autoritatea fiscală din Israel.

Cu toate acestea, în cadrul abordării etapizate a Israelului de eliminare a numerarului din societate, aceste excepţii sunt destinate să expire.

În continuare, Ministerul de Finanţe din Israel intenţionează să prezinte o propunere Parlamentului pentru a incrimina simpla posesie de numerar care depăşeşte o anumită sumă. O versiune a propunerii a stabilit plafonul de posesie la echivalentul în shekeli a doar 14.700 de dolari.

Limitele precum cele impuse de Israel reprezintă doar o modalitate de a lucra pentru a „de-cashifica” o populaţie. Un document din 2017 al Fondului Monetar Internaţional a prezentat şi alte tactici, inclusiv eliminarea bancnotelor cu valoare nominală mare, impunerea unor cerinţe de raportare pentru tranzacţiile cu numerar care depăşesc un anumit prag, solicitarea declarării numerarului la intrarea sau la ieşirea dintr-o ţară sau aplicarea unei taxe suplimentare atunci când se utilizează numerar. Diverse ţări şi blocuri economice au început deja să pună în aplicare măsuri din acest meniu.

Războiul împotriva banilor lichizi nu este singurul mod în care Israelul deschide calea către un viitor autoritar.:

-Israelul a început testele tehnice pentru o monedă digitală a băncii centrale, care ar putea contribui la eradicarea numerarului şi la maximizarea controlului;

– A implementat paşapoarte digitale de vaccinare, care au ajutat la interzicerea celor nevaccinaţi – inclusiv a celor care nu au fost vaccinaţi – de a participa la diverse aspecte ale vieţii;

– A menţinut o bază de date controversată care stoca datele biometrice a milioane de cetăţeni.

– S-a alăturat unui grup de opt ţări care lucrează la dezvoltarea de „identităţi digitale”;

– A implementat în mod agresiv programe de recunoaştere facială.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php