Coincidență sau altceva? Cel puțin 20 de incendii, toate în lanuri de grâu, au avut loc numai în ultima lună în România. În toată vara lui 2021 au avut loc numai șapte incendii de vegetație
Cel puțin 20 de incendii au avut loc în ultima lună în România, toate în lanuri de grâu, relevă o trecere în revistă a presei autohtone, realizată de R3media.
Conform mass-mediei, de pe 20 iunie până pe 8 iulie, în România au avut loc 20 de incendii, toate în lanuri de grâu. Situația este cu atât mai neobișnuită cu cât anul trecut, în toată perioada verii (1 iunie – 31 august), am putut găsi doar șapte astfel de incidente relatate de presă.
Iată știrile despre incendiile din ultima lună, în ordine cronologică:
15 iunie: Vâlcea: Lan de grâu, de 5 hectare, ars într-un incendiu
20 iunie: Tulcea: Un incendiu de vegetație s-a extins la o cultură de grâu. Circulația este îngreunată
20 iunie: Prahova: Cultură de grâu, mistuită de flăcări la Sălciile
20 iunie:Tulcea: Incendiu de vegetație cu posibilitate de extindere la locuințe: intervin pompierii.
21 iunie: Arad:15 hectare de grâu ard la Semlac
28 iunie:Timis: „Incendiu de vegetație, extins la un lan de grâu, în Timiș! Fumul a ajuns pe șosea”
28 iunie: Argeș: Incendiu la un lan de grâu la Costești, județul Argeș.
28 iunie: Vrancea: Incendiu puternic în Vrancea! 26 de hectare de grâu s-au făcut scrum
29 iunie: Satu Mare: Incendiu la un lan de grâu intre Ghenci si Cauas în timpul treieratului
30 iunie: Ialomița: Dezastru pe un câmp din Ialomiţa. 150 de hectare de culturi au fost distruse de foc
30 iunie: Arad: Incendiu de proporții la Aluniș! Au ars 200 de hectare de grâu
3 iulie: Satu Mare: Incendiu uriaș în județ! Zeci de ha de grâu distruse, mașină de Pompieri avariată
5 iulie: Constanța: Incendiu uriaș pe Litoral. Un lan de grâu a luat loc lângă Năvodari, panică pe plajă
5 iulie: Dâmbovița: Incendiu uriaș în apropiere de București: Au ars 40 de hectare de grâu
6 iulie: Galați: Incendiu de proporții la Galați. A ars grâu pe o suprafață de 100 de hectare
8 iulie: Arad: Un incendiu a distrus o cultură de grâu, în plin sezon de recoltare
9 iulie: Satu Mare: FOTOGALERIE. Incendiu uriaș în zona stațiunii Tășnad. Hectare de grâu făcute scrum
După cum se poate observa, zilele de 20-21 iunie și 4-5 iulie au fost cele mai prolifice: nu mai puțin de 9 incendii în lanuri de grâu au avut loc în aceste patru zile.
Spre comparație, anul trecut, pe toată perioada verii (1 iunie – 31 august) am găsit pe internet doar ȘAPTE știri despre incendii de grâu și/sau vegetație. Interesant, niciunul dintre acestea nu s-a petrecut în luna iunie 2021. În iunie 2022 în România au avut loc 12 incendii în lanuri de grâu! În zona Tulcea, deși temperaturile au avut o maximă de 24 de grade, au avut loc două incendii în lanuri de grâu în aceeași zi: 20 iunie. Este adevărat că în vestul țării au fost maxime de 34 de grade, dar care cu greu se pot numi caniculare.
Iată știrile despre incendiile din vara anului 2021:
1 iulie: Dolj: Combină în flăcări la recoltat. Focul a distrus utilajul agricol și 10 hectare de grâu!
15 iulie: Tulcea: Incendiu violent într-un lan de grâu. Pericol de propagare
24 august: Ialomița: Incendiu de vegetație uscată în zona Bora
Reamintim că România este un mare exportator de cereale și importă produse procesate. Pagubele produse de către incendii contribuie la crearea – intenționată sau nu – a unei penurii, la o criză alimentară. Un alt exportator important este Ucraina, blocată acum din cauza războiului.
Pe acest fond, amintim că politicile Uniunii Europene „propun” renunțarea la mâncarea considerată poluantă – cum ar fi carnea de vită – și trecerea la produsele „eco”, printre care gândaci, insecte, etc.
Printre ambițiile de mediu și climă ale Bruxelles-ului se numără “Green Deal” și strategia „Farm to Fork”
Programul „Farm to Fork” este o strategie propusă de Comisia Europeană pentru o trecere la un sistem alimentar „corect, sănătos și prietenos cu mediul”.
Printre dezideratele acestui program se găsește și „reproiectearea sistemelor alimentare de azi, care sunt responsabile pentru o treime din emisiile de gaze cu efect de seră (GHG), consumă mari cantități de resurse naturale, rezultă în pierderea biodiversității”, după cum scrie pe siteul Comisiei.
Evident, asta înseamnă schimbarea modului tradițional de a face agricultură, inclusiv prin promovarea schimbării modului în care sunt crescute animalele. La nivel de mâncare, se dorește creșterea consumului de mâncarea alternativă precm „insecte, alge și reziduuri ale bieconomiei, cum ar fi deșeurile de pește”.(Capitolul 2.4.Documentul oficial, aici ).
Razboiele banditilor,in actualitate iau alte forme de atac a”dusmanului”,dusmanul fiind noi,oamenii lui Dumnezeu.Astazi ca sa te aperi trebue sa-ti petreci tot timpul treaz,fara somn,pentruca s-au inmultit sobolanii care musca din carnea ta in stare de somnolenta.Aceasta este imaginea lumii actuale.
Guvernele sunt in razboi cu proprii cetateni. E greu sa inteleaga lumea care nu stie pe ce planeta se afla, ca Guvernul te vrea mort, dar speranta ca odata va intelege moare ultima.
P.S. Daca as fi scris „cu propriii lui cetateni”(adjectivul posesiv preceda substantivul masculin plural), in acest caz se scria propriii cu 3 de I. Interesanta limba romana, nu?.