5 iulie 1941: ELIBERAREA orașului Cernăuți din nordul Bucovinei românești de sub ocupația sovietică
În după-amiaza zilei de 3 iulie 1941, orele 17.00, Armata 3 română (al cărei comandament a fost reinvestit în noaptea de 2 spre 3 iulie 1941 cu atribuții operative) a declanșat acțiunile ofensive pentru eliberarea nordului Bucovinei, ocupat de Uniunea Sovietică în iunie 1940, spune istoricul Alesandru Duțu.
După eliberarea Storojinețului, generalul Petre Dumitrescu a ordonat continuarea ofensivei spre Cernăuți cu forțele principale ale Brigăzii 1 mixte munte și cu cele de la flancul stâng ale Brigăzii 4 mixte munte, precum și executarea unei manevre spre Fântâna Albă, cu un detașament din Brigada 4 mixtă munte, în spatele și flancul drept al trupelor sovietice care se opuneau Diviziei 7 infanterie.
Într-o asemenea concepție, unitățile Brigăzii 1 mixte munte(flancate la vest de Detașamentul ,,colonel Albustin”, care a executat o amplă manevră pe direcția Seletin – Cernăuți) au manevrat (pe la vest și pe la est) dispozitivul inamic din zona Cernăuți și au înfrânt rezistența opusă în fața orașului, trupele sovietice retrăgându-se în grabă fără a avea timp să facă distrugeri prea mari.
Primele unități române care au pătruns în Capitala Bucovinei istorice, în după-amiaza zilei de 5 iulie 1941, au fost batalioanele 3 și 23 vânători de munte, primite cu bucurie de către populația românească.
Vestea eliberării Cernăuțiului a provocat în toată țara un entuziasm ,,de nedescris”, după cum aprecia presa vremii. ,,Copiii soldaților care au intrat în capitala Bucovinei acum 23 de ani – se arăta în ziarul ,,Universul” – intră azi, la rândul lor, în Cernăuți, frați de sânge și de suflet, cu pasul sprinten, cu ochi tineri, cu fruntea sus”. ,,La Cernăuți – semnala și ,,Timpul” – fâlfâie iar drapelul tricolor al stăpânirii românești.
Vestea aceasta, răspândită ca fulgerul, ieri după-amiază a produs un entuziasm de nedescris în Capitală”. Victoria trupelor române a fost elogiată și de generalul Eugen von Schobert care a transmis (7 iulie) felicitări și și-a exprimat, ,,deplina recunoștință”.
După eliberarea părții de nord a Bucovinei, regele Mihai I și regina-mamă Elena, împreună cu generalul Ion Antonescu, au vizitat (24 iulie) orașul Cernăuți, fiind întâmpinați de populație ,,cu urale și entuziastă bucurie”.
via ActiveNews