PS Ignatie: Toleranța este o valoare creștină. Din nefericire, neomarxiștii culturali, care sunt ostili Bisericii, au confiscat această valoare a Evangheliei, golind-o de conținutul ei real

0 1.662

Creștinismul a pus în circuitul civilizației europene valoarea «toleranței», însă progresiștii și neomarxiștii culturali au confiscat această valoare a Evangheliei, golind-o de conținutul ei real, a spus, vineri, PS Ignatie, Episcopul Hușilor.

Vineri, 21 mai 2021, de Sărbătoarea Sfinților Împărați întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Stroiești, Protopopiatul Huși.

În cuvântul de învățătură rostit, PS Ignatie a explicat în ce constă valoarea evanghelică a îngăduinței -toleranței- și modul în care este manipulat acest concept de către adepții ideologiei neomarxiste.

„Sfântul Împărat Constantin cel Mare a redat creștinilor posibilitatea de a-și trăi credința în mod nestingherit.

El pune în aplicare una dintre valorile evanghelice: îngăduința față de cel care este diferit față de noi, în mentalitate, în religie, în convingeri. În postmodernitate, acest concept poartă numele de «toleranță».

Auzim foarte des, mai ales în vremurile pe care le trăim, despre acest concept, „să fim îngăduitori față de cel care este altfel față de noi, să fim concilianți în ceea ce privește diversitatea”. Această valoare este una evanghelică, este produsul creștinismului.

Creștinismul a pus în circuitul civilizației europene valoarea «toleranței», pe care o numim – din punct de vedere creștin – «îngăduință».

Drepturile omului sunt un produs al civilizației creștine. Ele se rezumă la respectul față de demnitatea persoanei umane, considerată în amplitudinea ei și ca ființă spirituală, nu numai materială.

Avem și o dimensiune spirituală, nu doar una biologică – dacă ne-am rezuma numai la dimensiunea biologică, nu ar fi mare diferență dintre noi și regnul animal. Ceea ce ne diferențiază de celelalte viețuitoare este faptul că noi credem, avem capacitatea de a ni-L asuma pe Dumnezeu, de a trăi realitățile vieții spirituale.

Din nefericire, unii, care sunt ostili Bisericii, … neomarxiștii culturali, au confiscat această valoare a Evangheliei, golind-o de conținutul ei real.

În numele acestui concept ei, de fapt, prigonesc și au o atitudine radicală, de vrăjmășie față de cei care suntem creștini.

Ar vrea să dispărem cu iuțeala fulgerului, din sfera vieții publice. De aceea ni se tot spune că a fi credincios ar ține mai mult de viața privată, de familie, că nu ar fi nevoie ca Biserica să aibă o prezență și un cuvânt în spațiul public; să se limiteze rolul ei doar în interiorul zidurilor locașului de cult sau în familiile celor care sunt creștini.

Sunt nenumărate voci care pledează pentru extincția prezenței creștinilor din spațiul public”, a explicat PS Ignatie.

Cine vorbește de drepturile de grup în defavoarea celor personale, predică intoleranța, a subliniat PS Ignatie.

„A fi îngăduitor cu cel care este altfel decât noi este o valoare evanghelică. Dar nu în sensul în care încearcă să ne hipnotizeze și să ne inducă în eroare cei care au devenit «apostolii toleranței». Ei vor o toleranță pentru drepturile unor grupuri, iar nu pentru drepturile personale ale fiecărui individ.

Cine susține drepturile de grup – și se vorbește despre atâtea minorități, de toate felurile –  iar nu drepturile personale, ale fiecăruia în parte, respectând demnitatea omului, se transformă în dictatori. Toată ideologia respectivă devine totalitarism.

Dacă ne vom uita la cei care susțin ideologia neomarxistă – a scoaterii lui Dumnezeu din sfera vieții publice -, vom constata că sunt cei mai agresivi. Chiar dacă pozează în toleranți, ei sunt foarte agresivi la adresa creștinilor și a slujitorilor Bisericii.

Mimează toleranța, aceasta este un paravan în spatele căruia se adăpostesc pentru a-și propaga ideologia neomarxistă, totalitară.

Sfântul Apostol Pavel spune: «Umblaţi cu înţelepciune faţă de cei ce sunt afară (de Biserică), preţuind vremea. Vorba voastră să fie totdeauna plăcută, dreasă cu sare, ca să ştiţi cum trebuie să răspundeţi fiecăruia» (Coloseni 4, 5-6)

Acesta este conținutul profund al îngăduinței: înțelepciune multă și atenție sporită la modul cum ne raportăm la cei care sunt altfel.

Nu toți și-au asumat valorile Evangheliei. Unii au alte convingeri. Suntem chemați să fim îngăduitori, dar nu lipsiți de inteligență.

Când cineva ne sabotează în numele unei ideologii anticreștine, avem datoria de a ne apăra cu foarte multă eleganță și prudență”, a îndemnat PS Ignatie, Episcopul Hușilor.

via RostOnline

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php