29/30 Decembrie 1933. Cumplita asasinare a lui Sterie Ciumetti.

0 2.868
Sterie Ciumetti

În noaptea de 29 spre 30 decembrie 1933, pe malul lacului Fundeni din Capitală, este asasinat de oamenii Siguranţei Statului, din ordinul ministrului Iamandi, economistul Sterie Ciumetti, secretar general şi casier al Partidului „Garda de Fier”, după ce chiar în aceeaşi zi fusese eliberat din închisoare, împreună cu fruntaşii Mişcării Legionare Ion Moţa şi Vasile Marin.

Sterie Ciumetti era român macedonean, refugiat în România interbelică urmare a politicii Greciei de asimilare a aromânilor.

Sterie Ciumetti (dreapta), alături de Vasile Marin, la Fortul 13 Jilava, în timpul detenţiei ilegale din decembrie 1933.

Ca urmare a protestelor macedo-românilor împotriva Legii Dobrogei Noi prin care aceştia erau nedreptăţiţi, limitîndu-li-se şansele de stabilire în Cadrilater, în 1930 este arestat şi închis la Văcăreşti . Aici îl cunoaşte pe Corneliu Codreanu, liderul Mişcării Legionare, de care rămâne legat până la moarte.

Devine secretar general al Gărzii de Fier. Este rănit grav de jandarmi în timpul campaniei electorale din 1933.

La sfârşitul lunii aceluiaş an, abia eliberat de câteva ore din închisoare, este din nou arestat şi anchetat de poliţie pentru a divulga unde se ascunde Corneliu Codreanu. Pentru a nu divulga ascunzătoarea Căpitanului, preferă să-şi muşte limba, rupînd o bucată din ea, ceea ce va crea o hemoragie ce-i va paraliza vorbirea. În aceste condiţii, este dus de agenţii Siguranţei pe malul lacului Fundeni, în dreptul stăvilarului de pe şoseaua Fundeni de azi, unde este împuşcat şi aruncat în apă.

În aceeaşi seară, pe peronul gării din Sinaia, trei legionari îl împuşcau pe primul ministru liberal I G Duca, declarînd că nu au mai putut suporta persecuţiile politice declanşate de acesta împotriva membrilor Partidului „Garda de Fier”, dintre care 6 fuseseră deja executaţi.

FOTO: Victor Dogaru, cercetător

Temperaturile foarte scăzute care au determinat îngheţarea lacului Fundeni, au făcut ca trupul neînsufleţit al lui Sterie Ciumetti să fie găsit abia în primele zile ale lui ianuarie 1934.

În lunile ce au urmat, în cadrul aprinselor dezbateri din Parlamentul României, în care reprezentanţii Partidului Naţional Ţărănesc şi ai Partidului Poporului (Averescan) au condamnat vehement gravele abuzuri poliţieneşti comise de guvernul I G Duca în cadrul campaniei electorale din decembrie 1933, a fost deplânsă de mai multe ori problema asasinatului politic comis de guvernarea Duca prin executarea sumară a economistului Sterie Ciumetti, conform ziarului Dreptatea din februarie-aprilie 1934 şi a Monitorului Oficial din aceeaşi perioadă.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php