Casă Memorială pentru partizanul anticomunist Teodor Șușman. Se face dreptate!

0 1.685

Grupul de partizani „Teodor Şuşman” a reprezentat unul dintre cele mai importante repere ale rezistenţei anticomuniste româneşti din anii 1950. Denumirea grupului a fost dată de familia Şuşman din Răchiţele, care a avut un rol determinant pe tot parcursul evenimentelor desfăşurate în zona Munţilor Vlădeasa din Apuseni, în perioada 1948 -1958.

Teodor Şuşman a fost primar liberal în interbelic şi un om harnic. O familie întreagă – Şuşmanii – s-a opus cu preţul vieţii instaurării comunismului în ţara noastră. Ei au luptat cu arma în mână pentru libertatea românilor. La începutul anilor 90 s-a realizat un film excelent „Undeva în Est”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, în care eroul Călin Nemeş a jucat un personaj din rândul partizanilor. Filmul a fost o ecranizare după romanul ”Fețele tăcerii” de Augustin Buzura. Familia Șușman din Răchițele a fost o pagină eroică și glorioasă a luptei armate anticomuniste din România. În 22-24 iunie 2010, la solicitarea urmașilor, Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România l-a exhumat pe Teodor Șușman la Răchiţele. Cu această ocazie au fost identificate 6 gloanțe (unul în zona craniului și alte 5 în zona corpului) ceea ce contrazice versiunea sinuciderii. Teodor Șulman senior zis Lupchii a fost ucis în luptă de Securitate. Din păcate trupurile fraţilor Şuşman nu au fost găsiţi până astăzi. În data de 2 februarie 1958, fraţii Teodor şi Avisalon Şuşman, fiii fostului primar din Răchiţele, au fost depistaţi şi blocaţi într-o şură din satul Traniş, unde au fost asediaţi. Aceştia au luptat şi căzut vitejeşte. Pentru că nu au reuşit să îi înfrângă, securiştii au dat foc şurii. În urma autopsiei, medicul Securităţii a stabilit că „bandiţii au ars de vii”. Eroul Teodor Şuşman, descoperit de cercetătorii Ghiţă Petrov şi Marius Oprea în 2011, este îngropat la Doda Pilii şi aşteaptă să i se alăture trupurile negăsite încă ale feciorilor săi. Toader şi Avisalon Şuşman făceau parte dintr-un grup de rezistenţă anticomunistă şi erau, aşadar, consideraţi duşmani ai sistemului, urmând pilda tatălui. Împreună cu alte persoane, cei doi tineri s-au organizat într-un grup de rezistenţă anticomunistă condus chiar de tatăl lor, Teodor Şuşman. Au rezistat timp de zece ani, însă au fost descoperiţi de Securitate într-o gospodărie aflată pe Dealul Nincii din judeţul Cluj. Fraţii Şuşman au fost descoperiţi în dimineaţa zilei de 2 februarie 1958, ascunşi într-un grajd. După un schimb de focuri ce a durat două ore, ofiţerii Securităţii au decis să incendieze clădirea. Tinerii au ars de vii, dar trupurile lor au fost îngropate o săptămână mai târziu.

O surpriză plăcută ne-o oferă azi o asociație monarhistă din Cluj, care va reconstrui casa familiei partizanilor Șușman din Răchițele, care a fost demolată de puterea comunistă. Aceasta va respecta cu strictețe modelul original așa cum a declarat istoricul clujean Cornel Jurju pentru TVR Cluj. Membrii asociației monarhiștilor clujeni își propun, de asemenea, să recupereze obiecte care au aparținut familiei Șușman și să facă o casă-muzeu în care vizitatorii vor găsi informații despre luptătorii anticomuniști din Apuseni. Salut această inițiativă a monarhiștilor clujeni de refacere a unei case memoriale simbol a luptei anticomuniste din România. Această casă memorială trebuie să fie un muzeu al memoriei demnității și rezistenței anticomunsite a românilor ardeleni. Lupta anticomunistă a partizanilor din familia Șușman este astăzi o adevărată hârtie de turnesol care developează regimul neo-comunist post-decembrist, care este prin regimul militarizat al pensiilor speciale, o continuare a vechilor structuri ale PCR. Casa Memorială Șușman va fi expresia dorinței de libertate și democrație a românilor din Munții Apuseni, o recunoaștere a luptei armate împotriva regimului comunist. Cred că ar trebui ca monarhiștii clujeni să primească finanțare de la consiliul județean Cluj și Ministerul Culturii în reconstruirea casei memoriale a partizanilor anticomuniști Șușman, care va fi pentru generațiile tinere o lecție vie de memorie, demnitate, spirit democratic și simțământ românesc.

de Ionuț Țene NapocaNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php