Foștii deținuți politic protestează împotriva unei legi care îi discriminează pe unii luptători anticomuniști

0 1.613

Într-un comunicat de presă dat publicității săptămâna aceasta, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România protestează: „După 75-80 de ani asistăm nu doar cu stupoare, ci cu indignare și revoltă la redeschiderea dosarelor „originii sociale” a copiilor noștri!”.

AFDPR a reacționat împotriva noii legi de modificare a Decretului-lege 118/1990, care le acordă drepturi și copiilor acestora. Conducerea AFDPR reamintește că, în urmă cu trei ani, a definitivat un proiect de lege care prevedea, printre altele, și introducerea urmașilor în categoriile menționate în DL 118/1990, având în vedere suferințele și umilințele pe care le-au cunoscut toți fiii deținuților politici în perioada comunistă.

AFDPR deplânge faptul că proiectul său de lege, echitabil, neinterpretabil și de bun-simț, a fost ignorat de partidele politice, ajungându-se ca anul acesta să fie întocmit un alt proiect de lege de către un grup de deputați de la grupul minorităților, în frunte cu domnul Adnagi Slavoliub.

Este vorba de actuala Lege nr. 130/2020, promulgată de Președintele Iohannis săptămâna trecută, în legătură cu care conducerea AFDPR nu a fost consultată, fiind considerată inechitabilă și interpretabilă.

Aceiași parlamentari au elaborat ulterior un nou proiect de lege, care face unele precizări, concretizate în Legea nr. 232/2020, în care apar și unele noutăți în Articolul 13:

„Prevederile prezentului decret-lege nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra umanității sau celor în cazul cărora s-a dovedit că au desfășurat o activitate fascistă și/sau legionară în cadrul unei organizații sau mișcări de acest fel, precum și copiilor acestora” și, respectiv, în Articolul 14: „…în baza sesizărilor primite sau din proprie inițiativă, vor verifica legalitatea drepturilor acordate beneficiarilor prezentului decret-lege”.

Menționăm că autorul modificării prin care urmașii deținuților politici sunt discriminați este deputatul și liderul comunității evreiești din România, Silviu Wexler.

Asociația Foștilor Deținuți Politici consideră că parlamentarii dau dovadă de o crasă ignoranță și le reamintește acestora că „după cel de-al II-lea Război Mondial, elitele morale și intelectuale ale neamului românesc, indiferent de etnie, culte sau politici, au fost asasinate sau condamnate la ani grei de temniță, trimise în lagăre de exterminare, unde mulți dintre ei și-au găsit sfârșitul, ca urmare a bătăilor, înfometării, muncilor silnice și lipsirii de minime condiții de igienă și asistență medicală”.

„Chiar s-a uitat că toți aceștia au fost judecați de așa-zisele „tribunale ale poporului”, ale căror completuri de judecată erau formate din pleava morală a societății românești, din trădătorii de neam și țară?” – se întreabă retoric autorii comunicatului. Și continuă, remaintind că atât în Decretul-Lege nr. 118/1990, dar mai ales în Legea nr. 221/2009 se definește sintagma „condamnare cu caracter politic”, la Art. 1, alin. (1) drept „orice condamnare dispusă printr-o hotărâre judecătorească definitivă, pronunțată în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, pentru fapte săvârșite înainte de data de 6 martie 1945 sau după această dată și care au avut drept scop împotrivirea față de regimul totalitar instaurat la data de 6 martie 1945”.

„Avem de-a face cu o crasă necunoaștere și chiar cu o ură necreștinească, dusă, dacă s-ar putea, și dincolo de mormânt, astfel încât lăsăm să se întrevadă pentru necunoscători faptul că volumul și bestialitatea crimelor săvârșite de regimul comunist „ilegitim și criminal” ar putea suporta vreo comparație!

La începutul anilor 1990, după evenimentele din decembrie 1989, în România mai trăiau sute, poate chiar mii de criminali comuniști! A pățit vreunul ceva? Doar doi – și aceasta după 25 de ani! Cunoaște cineva ca vreun copil de criminal comunist să fi suportat o cât de mică pedeapsă? Categoric, nu!”

„Copiii nu trebuie să poarte vinovăția părinților și bunicilor!”, conchide clar comunicatul AFDPR. „Nu tolerați falsificarea a nu știu câta oară a adevăratei istorii recente a României, la diminuarea adevăratei proporții a rezistenței anticomuniste!

Doriți să vă amintim cine au fost primii șefi ai Securității? Cine au fost cei care au populat fauna guvernamentală după cel de-al II-lea Război Mondial? Cine au fost cei din avangarda regimului de ocupație sovieto-comunist, care a fost originea lor? Nu este cazul! Noi știm să iertăm, și iertarea ne-a făcut și mai puternici!”

În comunicat se mai arată că foștii deținuți politici și deportați nu vor tolera niciodată escaladarea vreunei extreme, fie de dreapta, fie de stânga, dând de înțeles că sunt posibile proteste ale lor și ale copiilor lor. Fapt care ar reprezenta o premieră după 1990.

Parafrazând cu sloganul comunist de pe manșeta ziarului „Scânteia” de altădată: „Proletari din toate țările, uniți-vă!”, AFDPR încheie cu un îndemn: „Parlamentari din toate partidele, treziți-vă!”.

AFDPR cere parlamentarilor „rediscutarea legii și repararea de urgență a acestei nedreptăți, prin eliminarea din textul legii a paragrafelor incriminate de noi și incriminante pentru mulți dintre copiii celor care și-au sacrificat viața și au suferit în temnițele comuniste, ca „dușmani ai poporului”, fără niciun fel de discriminare a copiilor, pentru așa-zise păcate ale părinților.

de Florin Dobrescu

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php