PAUL GOMA a trecut în Veșnicie! Marele luptător anticomunist a murit la Paris.
Mariana Sipoș, biografa lui Paul Goma, anunță într-un comunicat remis G4Media.ro că Paul Goma a murit în noaptea din 24 spre 25 martie… „Conform indicațiilor lui Filip Goma, respectând dorința tatălui său și ținând cont de restricțiile actuale în vigoare în Franța, trupul lui Paul Goma va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirului Pére Lachaise din Paris”, se arată în mesajul de pe pagina oficială de facebook a scriitorului.
NPaul Goma s-a născut în 1935, în comuna Vatici, județul Orhei, provincia Basarabia,. După cedarea Basarabiei fostei URSS, s-a mutat cu familia în România, urmând Liceul Liceul ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu, unde a fost exmatriculat, pentru susținerea unor persoane anchetate pentru anticomunism. A terminat Liceul ”Radu Negru” din Făgăraş, în 1953. În 1957, fiidn student la Institutul de Literatură şi critică literară „Mihai Eminescu” din Bucureşti, a fost arestat şi condamnat la doi ani de închisoare corecţională, pentru ”tentativă de organizare de manifestaţie ostilă”, trecând prin închisorile Malmaison (Bucureşti), Jilava şi Gherla. După anii de închisoare, în 1958 a fost trimis în Bărăgan, cu domiciliu obligatoriu în satul Lăţeşti, raionul Feteşti, unde a stat până în 1962.
În iunie 1965 şi-a reluat studiile la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, pe care însă le-a abandonat. În urma invadării Cehoslovaciei, în august 1968, impresionat de politica României faţă de Moscova, a devenit membru al Partidului Comunist Român (PCR). În 1971, a fost însă exclus din PCR, ca urmare a publicării integrale a romanului ”Ostinato”, în RFG, după ce în ţară fusese supus cenzurii.
În primăvara anului 1977, printr-o scrisoare deschisă, difuzată de postul de radio ”Europa liberă”, s-a solidarizat cu mişcarea ”Charta 77” a intelectualilor cehi. La 1 aprilie 1977, a fost acuzat de înaltă trădare şi arestat, dar în urma protestelor internaţionale a fost eliberat, la 6 mai. La 14 aprilie 1977 a fost exclus din Uniunea Scriitorilor din România (USR), al cărei membru era din august 1968. În noiembrie 1977, lui Paul Goma i-a fost retrasă cetăţenia română, astfel încât scriitorul a plecat în Franţa, unde s-a şi stabilit definitiv împreună cu familia. Aflat în Franţa, Goma a refuzat în 1980 oferta de a primi cetăţenia franceză.
După Revoluţia din 1989, a început să-şi publice cărţile şi în ţară. A scris peste 40 de volume (romane, mărturii, dialoguri, jurnal, articole) în limba română, care au fost traduse şi în limbile franceză, germană, olandeză, suedeză, italiană.
Dintre operele sale cele mai cunoscute amintim romanele ”Ostinato” – mărturie ficţională despre închisorile din România -, refuzat de editurile româneşti și publicat în Germania (1971) şi în Franţa, ”Uşa” (”Die Tur”, 1972), ”Gherla” (1976), ”Dans le cercle” (1977), ”Garde inverse” (”Garda inversă”, 1979), ”Le tremblement des hommes” (1979), ”Les chiens de mort” (1981), ”Chassee-croise” (1983), ”Bonifacia” (1986), ”Le calidor” (1987), ”Le Tremblement… ”, cu titlul original în română, ”Culoarea curcubeului ’77 – Cutremurul oamenilor”, ”Patimile după Piteşti” (1990), ”Ura noastră cea de toate zilele” (1992), ”Sabina” (1993), ”Roman intim” (1994), volumul ”Scrisuri. 1972-1998” (2000), care cuprinde articole, scrisori, pagini inedite de jurnal, comentarii, dialoguri publicate în perioada menţionată în subtitlu.
În 2004, a fost publicată lucrarea ”Săptămâna roşie sau Basarabia şi evreii”, în care evocă evenimentele dramatice ale ocupării Basarabiei de către sovietici și comportamentul inuman, neloial și deseori criminal al minorității evreiești împotriva autorităților românești în retragere și a patrioților romîâni deveniți victime ale comuniștilor. Acest volum a stârnit vehemente proteste din partea anumitor cercuri evreiești, îndeosebi de stânga, care l-au acuzat pe Paul Goma de antisemitism și fascism, în ciuda faptului că soția sa era evreică.
Potrivit unui comunicat al USR din 22 noiembrie 2011, Paul Goma făcea parte din Uniunea Scriitorilor, conform unor hotărâri din 1990, reconfirmate de Consiliul USR, în noiembrie 2011.
Într-o adresă a Ministerului român de Interne, din 21 octombrie 2011, Paul Goma figura la această dată cu statutul de cetăţean român. În aprilie 2013 scriitorul a primit şi cetăţenia Republicii Moldova.
La 24 septembrie 2015, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat simpozionul internaţional „Paul Goma – 80 de ani”, care s-a centrat pe rolul jucat de scriitorul anticomunist în revitalizarea exilului românesc şi a luptei pentru drepturile omului în timpul regimului comunist.
NOTĂ: Datele biografice au fost preluate de pe site-ul www.paulgoma.com.
Cu scuzele de rigoare. L-am iubit pe Goma. Goma a murit de comorbiditati. Lasa-ti titlul ca este infect, Nu puteti sustine asa ceva decat daca sunteti …in Franta. Care corona, gripa aia care pune in cur orice batran? Si care e de 10 ori mai slaba si doar ca se raspandeste de 10 ori mai repede? Paul Goma a murit, punct. Se rasuceste in mormanta sa faca parte din Noua Ordine Mondiala care vine si pe care o traim. Nu il bagati in asta. Nici macar famila.
Mare pacat ca va fi incinerat! Dumnezeu sa-l ierte!
Titlul initial era „Paul Goma a murit la Paris de coronavirus”