COMEMORAREA ION BANEA: 80 DE LA ASASINARE – SIBIU 21 SEPTEMBRIE 2019
Comemorarea Ion Banea intra în categoria evenimentelor comemorative anuale sibiene care înca din 1990 s-au desfașurat în continuu. Anul acesta s-au implinit 80 de ani de la asasinatele din zilele 21-22 septembrie 1939 ,contra tineretului legionar de către dictatura carlistă .A fost un veritabil terorism de stat prin ferocitatea si sadismul cu care un guvern ce se vroia democratic , a ucis fara vina floarea tineretului nationalist romanesc .Consecvent traditiei nationaliste romanesti cu mari personalități legionare date de Sibiu , acum 9 ani s-a inaugurat la Sibiu un monument în memoria lui Ion Banea , legionar de frunte sibian originar din comuna Vurpar .Monumentul construit din donațiile familiilor Banea si Petrascu a fost realizat dupa planurile inginerului Ion Banea , var cu Ion Banea si Dumitru-Mitu Banea care cu ultimele puteri a dus la bun sfarsit contructia acestui monument . La 3 zile de la inaugurarea din 21 septembrie 2010 ing. Ion Banea a trecut la cele veșnice cu o realizare de marca pentru istoria Miscarii legionare și a luptei anticomuniste sibiene cu conștiința datoriei implinite ca Ion Banea are un monument pe masura .Dupa cum se stie la Ramnicu Sarat unde e monumentul celor asasinați in 21 septembrie nu sunt si inmormantati cei asasinati in acele zile cumplite. Mormintele lor si astazi continua sa fie incerte , dar amintirea jertfei si luptei lor e vesnica si clara in contiinta oricarui nationalist roman autentic , nu de conjuctura sau de facebook .Monumentul Ion Banea se afla intr-un complex de monumente foarte important pe harta istoriografiei luptei anticomuniste. In acest complex sunt urmatoarele monumente : monumentul grupului Dabija , executati in 1949 la Sibiu , monumentul Ion Banea ridicat in 2010 , monumentul sasilor deportati si monumentul luptătorilor anticomuniști din judetul Sibiu decedati in lagare si inchisori.
Dupa slujba religioasa tinuta de 2 preoti , au urmat cuvantările omagiale . Mai intai a vorbit ing. Sorin Olariu de la filiala locala a fundatiei Ion Gavrila Ogoranu , despre semnificatia zilei de 21 septembrie 1939 , a jertfelor legionare de atunci si de modul cum s-a realizat acest monument din Sibiu efort comun al famililor legionare sibiene atat de incercate de dictaturile carlista, antonesciana si comunista precum si precizarea despre noile pericole ce pasc lupta nationalistă în prezent prin neomarxismul cultural și corectitudinea politica , curente actuale antiromanesti și anticreștine. A urmat la cuvânt jrd. Coriolan Baciu președintele Fundației Ion Gavrilă Ogoranu care a evocat jertfa continua a generatiilor legionare de la Capitan – Corneliu Zelea Codreanu, la Horia Sima si generatia exilului pana la lupta fratilor de cruce in munti si inchisori.
A urmat o agapa in prezenta unei asistențe compusa din urmași ai familiilor legionare, membri ai Fundatiei Ogoranu si simpatizanti sibieni .
A consemnat Sorin Olariu