13-15 IUNIE 1990 – cea mai sângeroasă MINERIADĂ și cea mai criminală DIVERSIUNE a lui ION ILIESCU, după cea din decembrie `89. ATROCITĂȚILE ASCUNSE SAU UITATE.

1 635

În urmă cu 29 ani, în Bucureşti începea una dintre mineriade, evenimente sângeroase din România post-revoluţionară. Mii de mineri au venit în Capitală pentru a pune capăt demonstraţiilor anticomuniste din Piaţa Universităţii. Sute de oameni nevinovaţi au fost crunt bătuţi şi arestaţi.

…România s-a confruntat în primii ani de „democraţie” cu mai multe evenimente sângeroase. Mineriada din iunie 1990 este unul dintre ele.

Acum 29 de ani, forţele de ordine, sprijinite de mineri, au intervenit în forţă împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti.

Teroarea declanşată în zilele de 13-15 iunie nu are, nici azi, o versiune foarte clară. Bucureştiul a fost scena unor violenţe de neimaginat. Mii de mineri veniţi în Capitală din Valea Jiului au fost acuzaţi că au bătut sute de studenţi, profesori, oponenţi politici ai regimului sau simpli trecători.

În 15 iunie 1990, după valul de violenţe, minerii au fost urcaţi în autobuze şi duşi la complexul Romexpo, unde preşedintele Ion Iliescu le-a mulţumit.

Potrivit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, în haosul din acele zile şi-au pierdut viaţa opt persoane. Peste 1.600 de oameni au fost răniţi sau reţinuţi abuziv. În perioada 13-15 iunie 1990 au fost bătuţi şi arestaţi 200 de copii. Cel mai mic avea 9 ani.

“Premeditarea”

În iunie 1990, centrul Bucureştiului a devenit scena pe care s-au desfăşurat confruntări în urma cărora peste 1.000 de persoane au căzut victime prin împuşcare, vătămare corporale sau arestare ilegală. Iar pagubele materiale se ridică la câteva milioane de dolari, potrivit Evenimentul Zilei.

Potrivit Curentul, decizia de intervenţie în forţă fusese deja luată cu câteva zile înainte, într-o întâlnire pe care noul preşedinte o avusese la Scroviştea, cu un grup de apropiaţi.

Apoi, pe 11 iunie 1990, la Guvern a avut loc o şedinţă restrânsă, condusă de Ion Iliescu și Petre Roman. La acea şedinţă au mai participat vice-premierul Gelu Voican Voiculescu, ministrul de Interne, generalul Mihai Chiţac, şeful Poliţiei, generalul Corneliu Diamandescu, ministrul Apărării Naţionale, generalul V.A. Stănculescu, şeful Marelui Stat Major, generalul Vasile Ionel, şeful SRI, Virgil Măgureanu, primarul general al Capitalei, Dan Predescu, procurorul general, Gheorghe Robu, precum şi N.S. Dumitru, prim-vicepreşedinte al FSN. În cursul acelei şedinţe restrânse de Guvern s-ar fi decis ca evacuarea Pieţei Universităţii să se facă în cursul zilei de 12 iunie.

Evenimentele

Iată filmul evenimentelor din perioada 13-15 iunie 1990:

Potrivit Cronica Română, în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, în jurul orei 4.00, forţele de ordine au distrus corturile celor aflaţi în Piaţă şi au făcut arestări. Cordoanele de trupe antitero au fost rupte de manifestanţi.

În jurul orei 9, mai multe grupuri de muncitori de la IMGB au sosit în Piaţa Universităţii scandând lozincile: “IMGB face ordine!” şi “Moarte intelectualilor!”, “Noi muncim, nu gândim!“.

Pe strada paralelă cu Institutul de Arhitectură două cordoane de trupe USLA au încercat să protejeze un obiectiv format prin încercuirea Pieţei cu autobuzele din dotarea Poliţiei. La îndemnul unor tineri fără ocupaţie atmosfera s-a încins până în momentul când a izbucnit un conflict direct, iar trupele USLA au şarjat mulţimea. Aceasta a reacţionat răsturnând o autoutilitară marca TV de culoare albastră, din rezervorul mașinii a fost furată benzina, cu care s-au confecţionat cocteiluri Molotov. Aceleaşi persoane au rupt pietre din caldarâm pe care le-au folosit drept proiectile.

Autobuzele s-au aprins, după eveniment. TVR a lansat versiunea conform căreia au fost incendiate. A existat o înregistrare a generalului Mihai Chiţac în care acesta dădea ordin ca autobuzele să fie aprinse chiar de Poliţie. Pe tot parcursul zilei au avut loc confruntări violente între manifestanți și forțele de poliție; au fost incendiate autobuzele poliţiei, sediile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne şi SRI.

Intervenţia lui Ion Iliescu

La televiziune se citeşte un comunicat al președintelui Ion Iliescu, în care se afirmă „Chemăm toate forțele conștiente și responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului și televiziunii pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democrația atât de greu cucerită”.

În seara zilei de 13 iunie, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroșani spre București iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre București.

La 14 iunie 1990, minerii ajunşi în Gara de Nord ar fi fost orientaţi de diverse servicii secrete către punctele nevralgice ale Capitalei.  Un grup foarte mare a ocupat Piaţa Universităţii, unde au pretins că refac rondurile de flori distruse de corturile manifestanţilor, pe platoul din faţa Teatrului Naţional. Ajunşi în acea zonă, ortacii au intrat în incinta  Facultăţii de Geologie, unde au ocupat balconul, simbolul libertăţii de opinie şi au devastat o colecţie unică în Europa de flori de mină şi zăcăminte geologice ca şi sediul Ligii Studenţilor.

Deznodământul

Facultatea de Litere, Facultatea de Matematică şi Institutul de Arhitectură Ion Mincu au fost de asemnea devastate. Numeroși profesori au fost bătuţi, între ei se numără şi profesorii de lingvistică Grigore Brâncuş şi Petru Creţia, acesta fiind agresat de indivizi care se aflau în posesia fotografiei sale. Minerii au mai devastat sediile PNŢCD şi ale PNL, unde au pretins că au descoperit valută falsă și arme.

Liderul studenţilor Marian Munteanu a fost bătut şi aruncat apoi în fântâna de la Universitate, dar a scăpat. Alţi lideri au avut o soartă asemănătoare.

Un alt grup a ocupat Televiziunea Română.

Toţi intelectualii, persoanele cu barbă, cei îmbrăcaţi cu haine mai deosebite au fost bătuţi, arestaţi, urcaţi în dubele Poliţiei şi interogaţi la o unitate militară din Măgurele.

La 15 iunie, începând cu orele prânzului, minerii au fost urcaţi în autobuze şi transportaţi la complexul expozițional Romexpo, unde şeful statului,preşedintele ales recent Ion Iliescu le-a mulţmit pentru acţiunea lor “vitejească” prin care au salvat democraţia din România.  Imediat după aceasta au fost conduşi la trenurile care îi aşteptau în Gara de Nord şi transportaţi în Valea Jiului.

 

via Cuvântul Ortodox

1 Comment
  1. IO...gereules says

    Transportati in Valea jiului numai o parte dintre mineri,pentruca cca.30%dintre ei erau derebedei imbracati in mineri si agenti de diversiune pregati,scoliti de dinainte pentru asemenea situatii.Asta a fost.Minerii si populatia Romaniei au fost manipulati in cel mai mizerabil mod mafiotic de catre o mana de evrei comunisti ramasi pe cadavrele romanilor dupa dec. 1989:ion iliescu ilici.petre roman,brucan(brucner)cu itreaga hasca de borfasi pur si simplu.banditi iesiti la drumul mare in biata noastra Gradina dumnezeiasca.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php