Creștinismul, fundamentul civilizației europene
Un articol de: Pr. Ciprian Florin Apetrei – 22 Mai, 2019
În arealul de gândire al civilizației greco-romane și în spațiul mediteraneean al Pax Romana s-a născut civilizația creștină, care a preluat în sistemul ei de gândire elemente din civilizația greco-romană. Aceste elemente au fost folosite în propovăduirea credinței creștine, care a născut atât în bazinul Mediteranei, dar mai ales în Europa, civilizația creștină din primul și din cel de-al doilea mileniu de după Hristos.
Civilizația în care trăim astăzi, izvorâtă din Cuvântul Evangheliei Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, împletită cu elemente iudaice și greco-romane, la care se adaugă și contextul influențelor culturilor locale, a născut civilizația euro-atlantică de astăzi, care are la bază creștinismul. Forța acestei civilizații bimilenare stă în credința creștină a celor care împărtășesc aceste valori.
Fără creștinism, Europa nu ar fi ceea ce este astăzi. Atunci când cineva vine să viziteze Europa, în prim plan are monumentele creștine, marile catedrale ale continentului nostru, care definesc civilizația europeană. Fără ele nu ne putem regăsi ca europeni şi Europa își pierde identitatea simbolică la nivelul gândirii colective mondiale. Bisericile sunt monumentele care definesc civilizația europeană.
Imperiul Roman a dispărut din istorie din cauza pierderii moralității și a religiozității clasei conducătoare din apusul Europei, însă, în Răsărit, romanitatea a supraviețuit încă o mie de ani în jurul Constantinopolului, oraşul construit de Sfântul Constantin cel Mare, care a avut în centru edificiile creștine și moralitatea și spiritualitatea religiei creștine. Astfel, Imperiul Roman păgân s-a metamorfozat sub chipul Imperiului Bizantin creștin, în jurul noii Rome, Constantinopolul. Această continuitate a salvat elementele civilizației greco-romane, pe care la începutul mileniului al II-lea, prin intermediul Bizanțului, le va prelua ceea ce definim a fi Occidentul de astăzi.
sursa:Ziarul Lumina