FOTO: Bucureștenii s-au adunat de Ziua martirilor din temnițele comuniste. 14 Mai – marcată în Capitală printr-o manifestare memorială.
Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, instituită prin Legea 127/2017, a fost marcată ieri seară în București prin prezența a sute de oameni, de toate vârstele, dar în special tineri, care s-au adunat seara în Piața Revoluției, în scuarul din preajma statuii lui Iuliu Maniu, liderul opoziției politice anticomuniste de după 1945, el însuși martirizat în temnița de la Sighet.
La inițiativa Fundației Ion Gavrilă Ogoranu și Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, căreia i s-au alăturat în organizare Frăția Ortodoxă Sf. Gheorghe, Asociația Noua Dreaptă, gruparea Camarazii ș.a., pentru al doilea an consecutiv s-a desfășurat această manifestare prin care se dorește să se acorde cinstirea cuvenită celor ce s-au sacrificat pentru libertatea și demnitatea poporului român, în lupta anticomunistă, în speranța că autoritățile vor ieși din indiferența cu care tratează această zi memorială.
Locația nu a fost aleasă întâmplător. Statuia lui Iuliu Maniu se proiectează pe clădirea impunătoare a Ministerului de Interne, centrul de comandă al represiunii comuiniste de după 1945, în ale cărui subsoluri au fost anchetați și torturați zeci de mii de luptători anticomuniști.
Participanții au purtat portrete ale martirilor din închisorile politice comuniste, drapele tricolore, candele și torțe aprinse, iar gruparea Camarazii a afișat un banner prin care denunța cenzura adevărului istoric generată de Legea 217/2015. Un alt banner, al Frăției Ortodoxe, reamintea cuvintele preotului Gheorghe Calciu, care profețea această prigoană asupra Istoriei ce avea să înceapă după moartea foștilor deținuți politici.
În atmosfera solemnă, un sobor de preoți din partea Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficial slujba de pomenire a tuturor celor ce au trecut prin temnițele politice ale regimului comunist, morți în detenție sau care și-au lăsat tinerețea între zidurile reci.
Din partea Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, Florin Dobrescu a mulțumit participanților pentru prezență și a arătat importanța perpetuării, an de an, a acestei manifestări memoriale, pentru ca ziua de 14 Mai să se impună în conștiința românilor drept o zi a reculegerii și recunoștinței îndreptate către cei cărora le datorăm demnitatea de a călca azi liberi pe pământul acestei țări.
În Piața Revoluției au răsunat cântecele Rezistenței anticomuniste, compuse în închisori sau în munți, dar și unele dintre cântecele Pieței Universității din 1990.
Maestrul Dan Puric a susținut unul dintre cele mai impresionante cuvinte ale sale dedicate martirilor, forța discursului fiind sporită de atmosfera nocturnă, în care chipurile celor martirizați în temnițe priveau tăcuți, luminați de făclii.
Dintre vorbitori s-au mai remarcat foștii deținuți politici Zoe Rădulescu, Neculai Enciu și Gheorghe Nichifor, dr. Corneliu Zeană – președintele Asociației Urmașilor Persecutaților Regimului Comunist, Dan Cristian Popescu – viceprimar al Sectorului 2 din București și susținător al cauzei memoriei anticomuniste, teologul Danion Vasile, precum și liderii Noii Drepte – Tudor Ionescu, Frăției Ortodoxe Sf Gheorghe – Pompiliu Diplan și grupării Camarazii – Marian Matei. Printre cei prezenți la eveniment s-au remarcat și Marinela Rotaru – președinte al Mișcării pentru Regat și Coroană, jurnaliștii Ovidiu Zară, Iulian Capsali și Paul Ghițiu, deputatul Matei Dobrovie, Mihai Grigoriu – președinte de onoare al Partidului Național Țărănesc „Maniu-Mihalache”. A fost prezentă o delegație a Frăției Ortodoxe Mihai Viteazul din Ploiești.
După căderea întunericului, participanții s-au încolonat, pornind într-un marș al Memoriei. Coloana cu drapele, portrete ale martirilor și torțe aprinse, intonând imnurile temnițelor comuniste, a parcurs Calea Victoriei și Bulevardul Regina Elisabeta, oprindu-se pe treptele bisericii Sf. Ilie Gorgani, unul dintre locurile-simbol de adunare ale foștilor deținuți politici.
FOTO: Florian Cristache, Paula Pasciuc, Ioana Dobrescu
Strgati padurilor si munti
Si voi livezilor pustii,
Voi vanturilor peste lume punti.
Voi stelelor pierdute in stihii.
Strigati din suflet peste moarte
Peste morminte si gropi intunecate,
Urlati in grotele de ingeri,care-au fost cascate
De vremurile negre-involburate.
Strigati din piepturile celor care nu mai sant
Sa se auda si-n minusculul atom,
Aleanul sfintilor de pe pamant
Cei ce-au murit pentru conditia de om.
Strigati fara sa plangeti,voi inimi pe Planeta
Voi doruri,viitor si visuri spulberate.
Credeti ca se vor naste oameni extrasi din eprubeta
Pentru destinul lumii de viata si de moarte?
Caci ne-au venit pe cap pe cap invadatorii fara cruci,
Din vremi stravechi ne scormone mormantul
Sa ne ingroape aruncati in furci.
De nu i-ar tine-n veci Pamantul.
FELICITÀRI !
Mi-au dat lacrimile de bucurie.
Frumoasà actiune si activitate !
Doamne’ajutà !
Marian Costache
Montréal, Canada