HAIDUCII DOBROGEI. Interesul viu al publicului bucureștean pentru memoria Rezistenței.

2 679

O seară a Memoriei, un eveniment care a trezit interesul unui mare număr de bucureșteni, în special tineri, dar și numeroși urmași de deținuți politici. Joi 21 februarie 2019, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu”  al Sectorului 2 din București, a avut loc prezentarea cărții „Haiducii Dobrogei. Rezistența anticomunistă din Dobrogea”, de Nicolae Ciolacu – ultimul lider al gherilelor dobrogene, supraviețuitor al teribilei represiuni comuniste.

Cu invitați de prestigiu – Zoe Rădulescu, fiica luptătorului Gogu Puiu, căzut în luptă cu Securitatea, ea însăși născută în detenție, Radu Ciuceanu, reputat istoric, fost luptător în rezistența armată și deținut politic, Marius Oprea, istoric renumit pentru opera sa de căutare a rămășițelor victimelor represiunii comuniste, și nu în ultimul rând conf. dr. Alexandru Gica, reprezentantul Societății Culturale Aromâne (Sutzata Armână) din București – manifestarea s-a bucurat la rândul ei de un public pe măsură de frumos și de receptiv.

Evenimentul a fost deschis de gazde, prin vocea doamnei Elena Scurtu, reprezentantă a Centrului Cultural Mihai Eminescu, care a făcut o scurtă prezentare a biografiei luptătorului anticomunist Nicolae Ciolacu.

A urmat doamna Zoe Rădulescu, care – ca de fiecare dată – a oferit o mărturisire care a înlăcrimat pe mulți, evocâd suferințele teribile cunoscute de întreaga sa familie, dar arătând și necesitatea actualelor generații de a lua atitudine împotriva răului din societate și de a se implica activ pe plan civic împotriva unor provocări care încep să amenințe însăși libertățile fundamentale ale omului și statul de drept.

Profesorul Radu Ciuceanu nu s-a mulțumit să evoce, în mod documentat, proporțiile unice la nivel național ale rezistenței armate din Dobrogea, ci a făcut paralele cu situații din actualitate, care readuc în viața noastră spectre

întunecate ale trecutului totalitar, de care România nu a reușit să se elibereze, exeplificând cu situația paradoxală a retrocedării sediului Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului într-o afacere mai mult decât dubioasă.

Tânărul Alexandru Gica, conferențiar la Facultatea de Matematică din București și militant neobosit pentru recuperarea și resuscitarea identității aromânilor, a impresionat prin acuratețea unei analize asupra istoriei aromânilor în secolul trecut și mai ales asupra Rezistenței din Dobrogea și a cazului Nicolae Ciolacu în mod special, în legătură cu care a oferit și o personală mărturie din ultimele zile de viață a celui care deveise monahul Nectarie Ciolacu.

Istoricul Marius Oprea a susținut o adevărată și zguduitoare depoziție la bara Istoriei, de pe poziția cercetătorului care, cu acribie, dezvăluie nu doar incredibila anvergură a gherilelor dobrogene – explicabile doar prin spiritul de solidaritate și organizare unic al armânilor -, ci și amploarea atrocităților comise de fosta Securitate, care a mers până la operațiuni de organizare a unor execuții în masă a luptătorilor condamnați doar la pedepse cu

închisoarea, domnia sa fiind implicat în căutarea – deocamdată fără succes – a rămășițelor lor pământești.

Profesorul Radu Cozărescu, muzicianul foștilor deținuți politici, a încheiat evenimentul intonând o scurtă compoziție a sa, inspirată dintr-o rugăciune a lui Ion Gavrilă Ogoranu: „Mamă Țară, iartă-ne că am cutezat să luptăm și să murim pentru tine…”

Manifestarea a fost organizată de Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, în colaborare cu Fundația Ion Gavrilă Ogoranu și Editura Sânziana, fiind moderată de Florin

Dobrescu.

FOTO: Florian Cristache

Biroul de presă al Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei

 

 

 

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php