Slujba înmormântării pentru cei fără mormânt. Rezistența anticomunistă își cinstește martirii la Constanța.

1 644

EROILOR NEȘTIUȚI AI DOBROGEI. Slujba înmormântării luptătorilor anticomuniști fără de mormânt

Comunicat de presă

La inițiativa urmașilor unor luptători în rezistența anticomunistă din Dobrogea, căzuți în lupte sau executați sumar de fosta Securitate, și ale căror morminte nici astăzi nu sunt cunoscute, sâmbătă 19 ianuarie 2018, la catedrala arhiepiscopală din Constanța, str. Arhiepiscopiei nr. 25, se va oficia o slujbă religioasă de înmormântare, după rânduiala Bisericii Ortodoxe. După slujba Sfintei Liturghii, care va începe la ora 8, va avea loc slujba înmormântării, începând cu ora 10.

Între ținuturile românești greu încercate în timpul opresiunii regimului ateo-comunist, Dobrogea a dat un număr mare de martiri. Rezistența armată anticomunistă din Dobrogea este apreciată de istorici ca una dintre cele mai ample din România, ca număr de participanți și forță combativă. Regimul comunist, prin brațul său înarmat – Securitatea, a implicat în reprimarea mișcării de rezistență un aparat de represiune colosal, în condițiile în care ținutul Dobrogei adăpostea cea mai mare parte a trupelor sovietice de ocupație, fiind totodată prima regiune în care se experimenta, încă din 1949, colectivizarea agriculturii.

Un mare număr de combatanți și membri ai rețelelor de sprijin al acestora aveau să facă sacrificiul suprem, căzând în luptă cu unitățile trupelor de securitate ori fiind capturați și executați sumar de comuniști. Numeroși luptători, arestați și condamnați de justiția comunistă la pedepse grele de detenție, au fost masacrați în secret de Securitate în cadrul acelor transporturi ale groazei, cunoscute drept „trenurile morții”. Rămășițele pământești ale acestora nu au fost niciodată restituite familiilor, pentru a fi înmormântate creștinește, iar locurile unde au fost îngropați rămân și astăzi necunoscute, în ciuda eforturilor făcute de urmași și de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România pentru găsirea lor. În cazul unora dintre ei au existat chiar controverse în privința morții lor cu ocazia ciocnirilor armate, urmașii sperând o reîntoarcere a lor din ilegalitate.

Astăzi, la aproape șapte decenii de la lichidarea ultimelor rămășițe ale grupărilor de gherilă anticomunistă din Dobrogea, urmașii celor căzuți, împreună cu clerul Bisericii Ortodoxe Române, au luat inițiativa unei slujbe de înmormântare, prin care toți cei căzui în condiții terifiante în lupte, executați sumar ori decimați în închisori și aruncați în gropile comune, să primească rânduiala strămoșească a înmormâtării lor.

Până când Dumnezeu va rândui ca investigații viitoare să facă posibilă aflarea rămășițelor lor pământești, mormintele lor neștiute rămân presărate pe tot cuprinsul țării. Astfel, întreaga Românie devine un uriaș mormânt colectiv al martirilor care s-au sacrificat pentru libertatea și demnitatea ei, sanctuar pe care se cuvine să îl cinstim și să îl apărăm, la rândul nostru. Nu le cunoaștem mormântul, dar îi recunoaștem în colțul ierbii și florile câmpului, în freamătul pădurii și susurul apelor, în rodul grâului și viei cu care ne cuminecăm. Căci ei s-au risipit în firea întreagă, sfințind-o și făcându-ne părtași de permanenta comuniune cu ei.

Dumnezeu să îi odihnească, iar pe noi să ne facă vrednici de amintirea lor.

Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei

Președinte:

Elena Sechila

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php