„România poate sesiza Comisia de la Veneția și CEDO în cazul Smicală”

1 463

Deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, readuce în atenția instituțiilor statului român cazul Smicală printr-o interpelare adresată ministrului Afacerilor Externe.

„Cazul dramatic al familiei Jalaskoski Smicala din Finlanda ne reține atenția de trei ani de zile. Prin acest caz, autoritățile finlandeze au provocat numeroase acțiuni de protest în toată țara și peste hotare, dar și o adevărată furtună mediatică.

Așa cum bine cunoașteți, instituția finlandeză pentru Protecţia Copilului i-a separat forțat și brutal de mama lor, în luna mai 2015, în baza unor simple și nefondate suspiciuni de intenție de a emigra în România, pe copiii minori ai doamnei doctor Camelia Jalaskoski Smicală, Maria și Mihai Jalaskoski. Doamna Camelia Jalaskoski Smicală și copiii săi minori dețin dublă cetățenie: română și finlandeză. Cei doi copii răpiți familiei au fost separați și plasați forțat în instituții de tip închis. Nedreptatea care li s-a făcut acestor copii români și suferința morală îndurată de ei ne-au determinat să luăm atitudine și să ne solidarizăm cu ei, și să încercăm o rezolvare amiabilă a cazului, în interesul suprem al copiilor.

În perioada 30 mai – 1 iunie 2017 am condus delegația Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării în Finlanda, pentru a ne documenta la fața locului asupra acestui caz dramatic. Am avut întâlniri cu doamna Camelia Jalaskoski Smicală în locuința ei din Tampere, cu ambasadorul României la Helsinki, cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Sociale și Sănătăți în Finlanda, ai Serviciului Social din cadrul primăriei Tampere, precum și cu membrii Comisiei pentru probleme sociale a Parlamentului Finlandei.

Doamna Camelia Jalaskoski Smicală ne-a făcut cunoscut că, până la acea dată, poliția nu a cercetat numeroasele plângeri depuse împotriva tatălui, însoțite de probe, respectiv certificate medico-legale și declarațiile martorilor. Copiii au fost dați în anul 2015 tatălui, iar autoritățile au fost nevoite să îi replaseze din cauză că acesta îi maltrata însă, fără să fie luată în considerare posibilitatea de a-i da în custodie mamei.

Doamna Camelia Jalaskoski Smicală a mai precizat că cei doi copii au fost amenințați de către reprezentanții instituției sociale că nu vor merge niciodată în România și că nu vor mai vorbi limba română dacă mai îndrăznesc să transmită scrisori cum a fost cea dată la ONU. Aceasta a mai precizat că tatăl copiilor săi minori a fost extrem de violent și i-a amenințat pe copii, băgându-i cu capul sub apă până aceștia cereau îndurare.

Urmare a vizitei delegației noastre parlamentare autoritățile finlandeze au acceptat să-i permită ambasadorului României în Finlanda, Răzvan Rotundu, să-i viziteze pe cei doi minori ținuți în captivitate instituțională, iar doamna Camelia Jalaskoski Smicală a fost concediată din serviciu, sub pretextul de a-i fi defăimat și agresat pe asistenții sociali care i-au răpit copiii cu brutalitate. O asemenea situație nu ne poate lăsa indiferenți.

Constatăm cu profund regret și stupoare că Finlanda încalcă în cazul copiilor doamnei Camelia Jalaskoski Smicală prevederile Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului, ale Declarației Universale a Drepturilor Omului.

Ca stat semnatar al Convenției Europene pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale, România dispune de dreptul de a sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului, depunând o Plângere contra Finlandei, sau de a compărea ca parte terță interesată într-un eventual dosar acceptat pe rolul CEDO ca urmare a unei Plângeri depuse de doamna Camelia Jalaskoski Smicală în interesul celor doi copii minori ai săi, cetățeni români”, a transmis în textul interpelării președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Întrebările adresate ministrului Afacerilor Externe:

– Care au fost evoluțiile din 2018 în cazul celor doi cetățeni români minori Maria și Mihai Jalaskoski, copiii doamnei Camelia Jalaskoski Smicală?;
– Ce elemente noi au intervenit în acest caz extraordinar ca posibile soluții?;
– Cum s-a implicat statul român, respectiv Ministerul Afacerilor Externe, pe plan biateral și internațional, în soluționarea acestui caz?;
– Dacă statul român le-a acordat sau nu cetățenilor români Camelia Jalaskoski Smicală și Maria și Mihai Jalaskoski asistența juridică necesară, inclusiv prin plătirea cheltuielilor pentru un avocat care să le reprezinte interesele la Curtea Europeană a Drepturilor Omului?;
– Dacă, legat de acest caz, statul român a luat sau nu în calcul posibilitatea depunerii la CEDO a unei Plângeri contra Finlandei sau de a compărea ca parte terță într-un dosar intentat la CEDO urmare a Plângeri depuse de către familia Jalaskoski Smicală?;
– Dacă statul român consideră necesar sau nu să sesizeze Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) asupra unui aviz de euroconformitate a legislației finlandeze în domeniul protecției drepturilor copilului?”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php