STATUL CARE OMOARĂ… Tânărul care a așteptat 2 ani un transplant de plămâni a murit după ce PSD a rupt legăturile cu clinicile europene
Tânărul Călin Farcaș a aşteptat doi ani un transplant de plămân care nu a putut avea loc deoarece ţara noastră nu şi-a mai prelungit înţelegerea cu Eurotransplant, instituția prin care se făceau operaţii la Spitalul AKH din Viena. În lipsa unui acord, pentru Călin nu a fost disponibilă nici varianta unei operaţii plătite, deşi strânsese bani.
Reamintim că din 2016 a început un uriaș scandal în jurul transplantului de plămâni din România. Un grup de politicieni, în frunte cu Gabriela Firea și fostul ministrul al Sănătății Florian Bodog, a luat decizia să facă un program de transplant în România, la spitalul Sfânta Maria din București. A urmat o întreagă odisee din cauza lipsei condițiilor, iar fostul ministrul Vlad Voiculescu arăta că există suspiciuni serioase că Spitalul Clinic Sfânta Maria a fost acreditat pentru transplant de plămân sub presiune politică.
Au urmat atacuri dure la adresa spitalului vienez AKH, în urma căruia Austria a refuzat să mai facă transplanturi pentru pacienții români.
Și săraci, și proști, și cu coada sus…
Momentul decisiv a fost în decembrie 2016, când Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria, a trimis spitalului AKH o scrisoare extrem de dură, în termeni jignitori. În scrisoarea publicată de jurnalista Paula Rusu, Copcă scria către spitalul vienez: ”Vă informăm că nu sunteţi bineveniţi pe 8 şi 9 decembrie să faceţi o vizită oficială sau neoficială la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti. Dacă nu veţi respecta rugămintea noastră, o să considerăm atitudinea dumneavoastră ca o lipsă de respect, că nu doriţi o colaborare bună şi onestă şi că vă amestecaţi voit în politicile de sănătate publică naţionale. Aşa că, vom fi nevoiţi să acţionăm în consecinţă, să deschidem o anchetă oficială şi să informăm publicul.”
Așa s-a ajuns în acest moment ca în România să funcționeze un spital care a făcut în mai mult de un an doar două transplanturi de plămâni, iar restul cazurilor să fie practic fără speranțe.