24 IUNIE, ORA 11,30. Pomenirea întemeietorilor Legiunii Arhanghelul Mihail.

3 886

Anul acesta, pelerinajul tradiţional la mormintele „văcăreştenilor” Radu Mironovici şi Corneliu Georgescu, din cimitirul satului Ţigăneşti (Ciolpani, jud. Ilfov), va avea loc în ziua de duminică 24 iunie 2018, ora 11,30 (imediat după Sf Liturghie), şi va consta într-o ceremonie religioasă. Dorim să fie o comemorare a TUTUROR, de aceea organizarea poate fi asumată de toţi cei care doresc să se implice. Astfel, ar putea fi evitată situaţia penibilă a organizării mai multor parastase în acelaşi loc, de către organizaţii diferite. Sunt lucruri care nu pot face obiectul nici unor dispute sau împărţiri…

ISTORIC

După căderea comunismului în România, a devenit o tradiţie ca în fiecare an, de 24 iunie, foştii deţinuţi politici să se adune în cimitirul satului Ţigăneşti (com. Ciolpani, Ilfov), la mormântul lui Radu Mironovici, fost deţinut politic, unul dintre cei cinci întemeietori ai Legiunii Arhanghelul Mihail în 1927. 

„Cei cinci de la Văcăreşti” (al şselea, Tudose Popescu nu a apucat înfiinţarea Legiunii), în timpul primei recluziuni la închisoarea Văcăreşti (1923).

Pe lângă semnificaţia religioasă ancestrală (străvechea sărbătoare a Sânzienelor) şi creştină (Naşterea Sf. Ioan Botezătorul), ziua de 24 iunie are o semnificaţie istorică aparte, în această zi fiind întemeiată, în 1927, Legiunea Arhanghelul Mihail, la iniţiativa lui Corneliu Zelea Codreanu şi a altor 4 camarazi ai săi – Ion Moţa, Radu Mironovici, Corneliu Georgescu şi Ilie Gârneaţă, cunoscuţi drept „cei cinci de la Văcăreşti” sau „văcăreştenii”. Titulatura amintea de recluziunea celor cinci la închisoarea Văcăreşti în perioada 1923-25.

Din acest motiv, după 1990, foştii deţinuţi politici proveniţi din rândul Mişcării Legionare au instituit acest obicei, de a se aduna în fiecare zi de 24 iunie la mormântul „văcăreşteanului” Radu Mironovici (Ilie Gârneaţă şi Corneliu Georgescu erau înmormântaţi în exil, iar mormintele lui Corneliu Codreanu şi Ion Moţa sunt încă necunoscute). În anii 1990, au fost aduse la Ţigăneşti şi osemintele lui Corneliu Georgescu de la Mittersil (Austria), unde acesta decedase în 1945. 

În primii ani, pelerinajul a fost organizat chiar sub egida AFDPR, iar ulterior a Fundaţiei Buna Vestire, înfiinţată de legionari.

Corneliu Georgescu, Ilie Gârneaţă şi Radu Mironovici (primii trei din stânga), în septembrie 1940, la comemorarea lui Corneliu Codreanu.

După anul 2000, această adunare anuală a început să se organizeze în sâmbăta cea mai apropiată de 24 iunie, pentru a da posibilitatea participării şi urmaşilor deţinuţilor politici, care în timpul săptămânii nu puteau participa.

Astfel, pelerinajul anual de 24 iunie de la Ţigăneşti reprezintă o tradiţie a comunităţii luptătorilor anticomuniştide după 1990. Au fost voci care au criticat această tradiţie, invocând circulara lui Corneliu Codreanu din 1937, prin care acesta spunea că ziua Legiunii nu trebuie sărbătorită (în contrast cu celelalte partide). Însă tradiţia pelerinajului anual de la Ţigăneşti nu reprezintă o formă de aniversare, ci un mod de a marca, în acea zi, memoria celor care au înfiinţat această mişcare şi a sutelor de mii de legionari ucişi în timpul persecuţiilor celor trei dictaturi ale secolului trecut.

3 Comments
  1. Ionut Moraru says

    Capitanul nu a scris in circulara respectiva ( nr. 79 din 18 iunie 1937) sa nu se faca parastase de ziua Legiunii pentru mortii ei. Ar fi fost si imposibil sa zica asta.
    Capitanul nu a a dat aceasta circulara decat in 1937, nu in 1927 la infiintarea Legiunii. Ce a facut 10 ani si de ce nu a dat circulara pana atunci????? Pai de asta: anul 1937 este unul dintre cei mai dramatici din istoria Miscarii. Ionel Mota si Vasile Marin cad eroic la Majadahonda. Durerea a fost asa de mare ptr Capitan incat de aceea a spus „nu se va serba cu sampanie si cantece” ziua Legiunii. Din respect pentru ei si ptr viitorii martiri pe care ii anticipa ca vor fi la alegerile din acel an. si au fost.
    Ca sa punem punct la „nu se serbeaza ziua Legiunii”, bla,bla.

  2. IO...gereules says

    Eu cred ca discutiile astea sant fara importanta majora in ceace priveste Miscarea Legionara si inceputurile ei.Important este ce-a spus Rdu Gyr:
    Nu esti invins atunci cand sangeri
    Nici daca-ochii-n lacrimi tis,
    Adevaratele ifrangeri
    Sant renuntarile la vis.
    Necunoasterea reala,uitarea si renuntarea la profunda revolutie spirituala a Miscarii Legionare,de catre generatiile ce o urmeaza,dupa criminala desfiintare si ingropare a ei de catre Miscarea Cahalului international.Aceasta este probleba esentiala a comemorarii acesteia cu toate probele palpabile,care inca mai supravietuesc:nerenuntarea la vis.Neiutarea celui mai frumos vis omenesc ce era pe cale sa se implementeze puternic si sa dureze in cadrul natiunii romane.Dar din pacate romanii sant pacaliti si inteleag istoria in mod trunchiat,diform si mincinos,uneori o accepta in mod fortat,fortat de organizatiile oculte care se napustesc pe nevazute impotriva ei.Dar nu mor caii cand vor cainii aia turbati.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php