Tragedia demografica a României lovește economia: 2 miliarde de euro anual pierduți din cauza scăderii populației

1 836

Scriem și vorbim de mulți ani despre demografia României. Un caz de manual, într-adevăr; un exod de proporții biblice, caracteristic țărilor Lumii a Treia, și o fertilitate la egalitate cu cea din statele occidentale caracterizează România. Avem cea mai mare scădere de populație dintre țările UE – 3 milioane de persoane în ultimii 20 de ani și totodată o fertilitate… la nivelul Germaniei, adică mult sub nivelul care asigură înlocuirea simplă a populației, 2.

Am arătat aceste lucruri recent:

Pe lângă politicienii inconștienți sau neputincioși, ne-am lovit adesea de indiferența sau apatia publicului „de rând”, ori de respingerea concluziilor puse de specialiștii Academiei Române, cu referire la viitorul sumbru ce ne așteaptă în lipsa unei acțiuni ferme și consistente.

Înțelegem că unii dintre noi nu mai sunt sensibili decât la ceea ce le afectează direct buzunarul și totodată că o privire de ansamblu asupra situației României din perspectiva mișcărilor populației poate fi dificilă pentru cei puțin familiari cu cifrele. Tocmai de aceea semnalăm că presa de specialitate a început să considere și latura economică a dramei demografice prin care trece România.

Sub titlul „Un dezastru pe care nu îl opreşte nimeni: Anual, România pierde 140.000 de oameni, care înseamnă aproape 2 miliarde euro numai din salarii” Ziarul Financiar arată că economia României pierde anual aproximativ 2 miliarde de euro, sub efectul scăderii populației cu circa 140.000 de locuitori, fie din cauza migraţiei fie din cauza natalității foarte reduse care determină un spor natural negativ:

„Avem un deficit natural de aproape 70.000 de persoane şi un deficit din zona de migraţie tot de circa 70.000 de persoane – mai scăzut decât în anii trecuţi –, dar, per total avem o scădere a populaţiei cu 140.000 de persoane în ultimul an. Dacă ar fi să facem o proiecţie simplistă, vom vedea că în următorii 4- 5 ani populaţia va scădea sub 19 milioane de persoane“, a spus Tudorel Andrei, preşe­dintele Institutului Naţional de Statistică.

Aproape 2 miliarde de euro pe an ar intra în consum dacă România ar avea 140.000 de locuitori care să lucreze şi care să câştige salariul mediu pe economie de 1.000 de euro brut pe lună (590 de euro net, adică 2.700 de lei net), arată un calcul al ZF.

În ultimele două decenii, 2,5 – 3 milioane de români au plecat la muncă în străinătate, iar numărul celor care se întorc înapoi în ţară este în continuare redus. Dacă ar lucra în România pe salariul mediu de 1.000 de euro brut, cei 3 milioane de români din străinătate ar aduce în consum 36 de miliarde de euro pe an, adică aproape jumătate din masa salarială totală din economie (de 67 de miliarde de euro în 2017).

„România pierde populaţie şi din cauza faptului că cei care au plecat din România – cea mai mare parte a lor – au vârstă aptă de muncă şi sunt persoane fertile din punct de vedere demografic, iar ei nasc copiii în ţările în care s-au dus să trăiască“, a spus Silvia Pisică, directorul general al Direţciei Generale de Statistică Socială din cadrul INS. Anul trecut, peste 17.000 de copii au fost născuţi de mamele românce din străinătate, aceştia reprezentând 8,3% din totalul naşterilor din ţară şi din străinătate. Dincolo de cauzele care conduc la scăderea populaţiei, economia este „lovită“ şi de celelalte tendinţe demografice“: natalitatea redusă, îmbătrânirea populaţiei şi creşterea speranţei de viaţă, care vor duce la o creştere a poverii pe care o reprezintă vârstnicii pentru populaţia care lucrează.

Măcar aceasta este o limbă pe care o înțelegem și o vorbim cu toții: limba buzunarului propriu.

 

de PRO VITA București

1 Comment
  1. CALIN EUGEN says

    Ce ma doare cel mai mult este ca majoritatea celor plecati nu se mai intoarce…Pierdem pe toate planurile si situatia se perpetueaza…Pana cand oare?…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php