ONU: Un Comitet „pentru femei” solicită eliminarea legislației pro-viață din Irlanda de Nord

0 437

Comitetul pentru Eliminarea Discriminării Împotriva Femeilor (CEDAW), una dintre agențiile ONU, cheamă Irlanda de Nord să abroge legile care protejează copiii nenăscuți de violența avortului.

Solicitarea a fost făcută în timpul revizuirii raportului dat de Marea Britanie cu privire la respectarea prevederilor Convenției pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeii.

Comitetul face astfel de revizuiri periodice ale modului în care țările semnatare respectă obligațiile asumate.

Raportul urmează unei plângeri înaintate încă din anul 2010 de câteva ONG-uri pro-avort – Asociația de Planificare Familială, Platforma Europeană a Femeilor din Irlanda de Nord și Alianța pentru Alegere – care acuzau că legislația pro-viață din această țară violează prevederile Convenției.

Conform unui raport de presă al ONU, „Marea Britanie violează drepturile femeilor din Irlanda de Nord prin restricționarea nepotrivită a accesului la avort, apreciază un comitet de experți al Organizației Națiunilor Unite”. 

„Experții” CEDAW pretind că restricțiile impuse avortului în Irlanda de Nord „constituie violență împotriva femeilor, care poate duce echivala cu tortura sau tratamentul inuman, crud sau degradant”, conform vicepreședintei CEDAW, Ruth Halperin-Kaddari.

„Refuzul avortului și incriminarea acestuia constituie discriminare împotriva femeilor întrucât este refuzul unui serviciu pe care doar femeile îl pot solicita și pune femeile în situații oribile.”

Comitetul mai apreciază că „declarațiile autorităților întăresc caracterizarea avortului ca o problemă strict morală mai degrabă decât una de sănătate și drepturi ale omului…  Alte declarații ale politicienilor și oficialilor guvernamentali, inclusiv caracterizarea rolului primar al femeii ca mamă, au întărit stereotipurile de gen înrădăcinate în patriarhat, contribuind astfel la credința că este acceptabil să negi femeilor alegerile reproductive”.

Comitetul CEDAW a făcut astfel 13 recomandări pentru a remedia ceea ce numește „violări grave sau sistematice” ale tratatului, inclusiv adoptarea de legi care să permită avortul pentru „(i) Amenințare la adresa sănătății fizice și mentale a femeii fără a se condiționa aceasta de efecte îndelungate sau permanente; (ii) Viol sau incest; (iii) Dizabilitate fetală severă.”

Raportul complet și recomandările pot fi citite aici.

Agenția ONU pentru femei – tribunal ideologic și instrument de presiune ideologică pentru avort

Din păcate, la fel ca toate agențiile ONU, CEDAW este departe de a avea o abordare neutră ideologic. Dimpotrivă, aceasta distorsionează serios dreptul internațional al omului pentru a împinge înainte agenda avortului, un drept care nu există menționat nicăieri în legislația obligatorie.

Multe dintre cele 186 de naţiuni care au semnat convenţia ce patronează activitatea Comitetului (Convenţia ONU privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor) sunt puse în faţa unor mari dificultăţi în problema avortului, iar din 1995 şi până în prezent, „observaţiile” şi „recomandările” Comisiei CEDAW au făcut presiuni de legalizare a avortului şi de a „extinde” accesul la avort asupra a 83 de ţări.

CEDAW nu deține, însă, autoritatea de a interpreta tratatul în așa fel încât să creeze noi obligații națiunilor…

 

sursa: Cultura Vieții

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php