Ucraina amână Legea Educației, care a provocat tensiuni cu România.

1 485
Ucraina amână intrarea în vigoare a legii educației, cea care a generat tensiuni cu România. Mai exact, Ucraina prelungește până în 2023 perioada de tranziție pentru punerea în aplicare a articolului ce interzice predarea în limbile minorităților etnice începând din gimnaziu.  Ministerul Afacerilor Externe (MAE) își exprimă speranța că „intenția de prelungire a termenului de tranziție reflectă angajamentul asumat al autorităților ucrainene de a soluționa pe deplin aspectele legate de impactul Legii Educației asupra persoanelor aparținând minorității române”.

MAE arată, într-un răspuns la solicitarea Agerpres, că recenta întâlnire a ambasadorului României în Ucraina cu ministrul Învățământului și Științei de la Kiev, Lilia Grinevici, „face parte din demersurile constante ale Ministerului Afacerilor Externe pe linia promovării poziției naționale în ceea ce privește Legea Educației din Ucraina și impactul său asupra persoanelor aparținând minorității românești”.
Subiectul principal al discuțiilor a vizat implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, precum și aspectele legate de Protocolul de colaborare în domeniul învățământului, propus de partea română părții ucrainene, care include prevederi menite a asigura prezervarea dreptului la învățământ în limba română la toate nivelurile de Educație.
MAE reamintește, în context, acțiunile României pe lângă autoritățile ucrainene cu scopul de a determina atât implementarea integrală a deciziilor Comisiei de la Veneția, cât și consultarea comunității românești în ceea ce privește măsurile în domeniul Educației, respectiv vizita în România a ministrului de Externe Klimkin – 13 octombrie 2017, primirea de către reprezentanți ai MAE a reprezentanților comunității române din Ucraina – 19 decembrie 2017, vizita ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, la Cernăuți – 11 ianuarie 2018.
„Ne exprimăm speranța că intenția de prelungire a termenului de tranziție reflectă angajamentul asumat al autorităților ucrainene de a soluționa pe deplin aspectele legate de impactul Legii Educației asupra persoanelor aparținând minorității române”, arată MAE.
Totodată, ministerul subliniază că „promovarea dreptului la învățământ pentru toți vorbitorii de limba română din Ucraina rămâne pe mai departe o prioritate pentru MAE, care va fi promovată adecvat în dialogul cu partea ucraineană”.
Ministerul Educației și Științei din Ucraina a prelungit perioada de tranziție pentru implementarea „articolului lingvistic” din noua Lege a Educației până în 2023, a anunțat săptămâna trecută ministrul Lilia Grinevici, conform portalului Rakurs.ua.
Ministerul a acceptat în totalitate recomandările Comisiei de la Veneția, a declarat la 1 februarie Grinevici în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul României la Kiev, Cristian-Leon Țurcanu, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial al instituției.
La 28 octombrie 2017, în Ucraina a intrat în vigoare noua Lege a Educației, care introduce în școli sistemul de douăsprezece clase și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera Educației, o lege ce a suscitat un val de critici din partea minorităților naționale din această țară, inclusiv din partea etnicilor români, care se tem că școlile românești vor dispărea în câțiva ani.
sursa: ActiveNews
1 Comment
  1. Ion Olaru says

    Teodor Melescanu, daca a fost la Cernauti in 11 ianuarie 2018, nu a rezolvat problema ocupatiei Bucovinei de Nord de catre Ucraina?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php