Senatorul Iustin Talpoș ia atitudine în legătură cu accidentul ecologic de la Bozânta
În urmă cu 17 ani, sistemul hidrografic al zonei Baia Mare a fost afectat de unul dintre cele mai grave dezastre ecologice din istoria europeană. Efectele se mai văd și acum, dar în mod total nejustificat, accidentul este aproape uitat, notează JurnalMM.ro. Fabrica “Aurul” ulterior botezată “Transgold” a mai funcționat câțiva ani până în anul 2005 când a intrat în insolvență. Foștii proprietari au părăsit România fără să plătească vreo daună, iar mii de oameni din regiunea Baia Mare mai suferă și în prezent de pe urma catastrofei.
Săptămâna trecută, județul Maramureș s-a confruntat din nou cu un incident de acest tip, când mai multe tone de steril s-au scurs din iazul de decantare de la Bozânta Mare în râul Lăpuș și au devenit o amenințare pentru râul Someș. Garda de Mediu Maramureș și Apele Române s-au aflat în teren la scurt timp după producerea accidentului, însă au întârziat cu declarațiile. Instituția Prefectului a dat un comunicat de presă abia la două zile după producerea accidentului.
Senatorul de Maramureș, Talpoș Ioan-Iustin, a fost printre primii care au luat atitudine în acest sens printr-o interpelare adresată Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. Iustin Talpoș condamnă modul prin care instituțiile statului au gestionat situația, în condițiile în care Garda de Mediu Maramureș și Apele Române au fost în teren imediat după producerea accidentului, dar au preferat să-l țină ascuns timp de câteva zile.
Iustin Talpoș îi solicită Ministrului Mediului să comunice care sunt riscurile la care sunt supuși locuitorii zonei și să ia măsuri pentru ca astfel de situații să fie evitate pe viitor. Contactat de redacția JurnalMM, senatorul de Maramureș a declarat că cel mai important lucru în acest este siguranța locuitorilor, urmată de o evaluare a pagubelor produse asupra mediului înconjurător, și că intenționează să găsească o soluție alături de specialiștii în domeniu și autorități.