Apariţie publică a preşedintelui Fundaţiei Ogoranu. Coriolan Baciu, prezent la evenimentul memorial de la Galda de Jos.
Vă semnalăm prezenţa preşedintelui Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu, dl Coriolan Baciu, la un eveniment cu caracter memorial desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, la Galda de Jos. Este vorba de manifestarea intitulată „Mărturisire și suferință în temnițele comuniste. Valeriu Gafencu și „grupul misticilor” la Galda de Jos, organizată în zua de 17 septembrie, de către Eparhia Ortodoxă a Alba Iuliei în colaborare cu Parohia Ortodoxă Galda de Jos, în contextul Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, după cum relatează portalul Reîntregirea.
Evenimentul a debutat de la ora 17:00 cu oficierea slujbei Parastasului pentru eroii și martirii neamului românesc care au suferit în temnițele comuniste, în lagăre, în deportări și colonii de muncă. Slujba a fost săvârșită de un sobor de 12 preoți, în fața unei troițe ridicate în apropierea bisericii monument istoric, pe locul în care Valeriu Gafencu se retrăgea pentru lectură și meditație.
După momentele de rugăciune, copiii din parohia Galda de Jos, păstorită de vrednicul părinte Benone Scrob, au interpretat două cântece religioase. În continuare, părintele Oliviu Botoi – consilier cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei a transmis binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Irineu pentru acest eveniment și a prezentat programul întâlnirii. Domnul Emil Drăgan, în vârstă de 97 de ani, fost deținut politic, a rostit câteva cuvinte emoționante despre suferința prin care au trecut deținuții regimului comunist și a rememorat câteva amintiri din perioada 1946-1948, legate de locul în care
s-a desfășurat evenimentul.
În continuare, domnul Coriolan Baciu a ținut un discurs despre rezistența anticomunistă din Munții Apuseni, implicit din zona comunelor Întregalde, Cricău și Mihalț. A urmat la cuvânt domnul Dragoș Ursu, istoric al Muzeului Unirii din Alba Iulia și cercetător al fenomenului carceral comunist, care a susținut o prelegere despre „grupul misticilor” din închisoarea Aiudului, care au ajuns în colonia de muncă de la Galda de Jos.
La final, părintele Oliviu Botoi a realizat o succintă prezentare a cărții Sfântul închisorilor. Mărturii despre Valeriu Gafencu, adunate și adnotate de Monahul Moise, reeditată în acest an la Editura Reîntregirea a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Totodată, Sfinția sa a mulțumit comunității din Galda de Jos și părintelui paroh Benone Scrob pentru găzduirea evenimentului și pentru recunoștința pe care o arată față de martirii neamului românesc.