Constanța: Acțiune a Bisericii Ortodoxe în apărarea memoriei lui Mircea Vulcănescu și Radu Gyr

1 621
După ce Patriarhia Română a îndemnat credincioșii … să-l cinstească și pe mai departe pe mărturisitorul Mircea Vulcănescu, iar purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a susținut o emisiune la Trinitas TV despre personalitatea marelui gânditor prigonit din nou ca în anii ’50, o nouă inițiativa bisericească pune în discuție operațiunea Institutului Elie Wiesel de a-l elimina din spațiul public pe martirul de la Aiud cât și pe poetul temnițelor bolșevice, Radu Gyr.

În cadrul conferinței „Damnatio memoriae sau legitimarea prin reabilitare”,  care a avut loc duminică, la Constanța, la Biserica Sfânta Maria, s-a apărat memoria a doi intelectuali de frunte ai României, Mircea Vulcănescu și Radu Gyr, transmite Adevărul de Constanța. Institutul „Elie Wiesel” vrea să schimbe numele unui liceu și a unor străzi care poartă aceste nume și să demoleze mai multe statui ale lor, ca la venirea comuniștilor pe tancurile sovietice. Președintele Institutului Național pentru Studierea Holocaustului este Alexandru Florian, al cărui tată, Radu Florian, a predat la catedra de marxism- științific de la Universitatea din București, mai scrie Adevărul.
Paul Andreescu, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România, filiala Constanța, consideră că se fac nedreptăți, atâta vreme cât nume mari ale intelectualității române, cum ar fi Mircea Vulcănescu, sau Radu Gyr, ar putea fi șterse din memoria colectivă, la cererea Institutului „Elie Wiesel”, afirmă sursa citată. Paul Andreescu este de părere că adevărurile trebuie spuse așa cum sunt pentru că altfel îndepărtăm timpul de vindecare. În România, au existat foarte mulți membri ai Partidului Comunist Român. Ce măsură ar putea fi luată împotriva lor?  „Nu am vrut să-mi ceară nimeni iertare, nu am cerut răzbunare, am sperat în legile acestei țări”, a spus mâhnit cel care a cunoscut închisorile comuniste la vârsta de 17 ani pentru că a împrăștiat manifeste împotriva regimului.
Condamnați la moarte a doua oară
Despre modul în care Institutul „Elie Wiesel” vrea să șteargă din memoria poporului român numele a două mari personalități a vorbit și  lect. univ. dr. Carmen Ciornea, care a calificat intenția ca fiind o „imixtiune în zona sacrosantă a neamului românesc”, interzicând poporului român să aibă ca simbol un om care a fost condamnat în închisoare pentru că a scris o poezie, aici referindu-se la Radu Gyr și a lui poezie „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane”, considerată de autorități drept mijloc de instigare la luptă împotriva regimului comunist. Ulterior, pedeapsa i-a fost comutată la 25 de ani de muncă silnică.
Protosinghel Maxim Vlad a afirmat că Biserica ar trebui să vadă cine a dus până la sfârșit lupta martirică. În închisorile comuniste au sfârșit foarte mulți preoți ortodocși. Istoricul  Adrian Nicolae Petcu, cercetător CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității),a declarat că în urma consultării dosarelor deținute de instituție a descoperit nu mai puțin de 42 de preoți dobrogeni în închisorile comuniste. Tot despre preoții dobrogeni martiri a vorbit și Ionuț Druche, de la Arhiepiscopia Tomisului, scrie corespondentul local Mariana Iancu.
Conferința „Damnatio memoriae sau legitimarea prin reabilitare” a fost organizată de Departamentul Cultural-Educațional al Arhiepiscopiei Tomisului, transmite și Ziua de Constanța. Invitați speciali au fost președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România, filiala Constanța, Paul Andreescu, Lect. Univ. Dr. Carmen Ciornea, Protos. Maxim Vlad, istoricul Adrian Nicolae Petcu, Ionuț Druche și părintele George Constantin Codreanu, parohul bisericii „Sf. Maria”, informează Radio Dobrogea – postul de radio al Arhipescopiei. Evenimentul face parte din cadrul proiectului „Apărători ai Ortodoxiei între Dunăre și Mare în timpul comunismului”, al Arhiepiscopiei Tomisului.
video integral pe ActiveNews
1 Comment
  1. calin eugen says

    O actiune a BOR care ne umple sufletul de bucurie!…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php