Sondaj: Peste 50% dintre polonezi spun că preferă ca țara lor să iasă din UE decât să primească refugiați musulmani

0 345
Majoritatea polonezilor ar fi dispuși să renunțe la ajutorul financiar generos din partea Uniunii Europene sau chiar să părăsească blocul comunitar, numai să fie siguri că țara nu își va deschide granițele refugiaților musulmani, așa cum cere Bruxelles-ul. Așa arată un sondaj de opinie recent realizat de IBRIS și publicat de săptămânalul Polityka, în ajunul vizitei președintelui Donald Trump la Varșovia.
Sondaj: Peste 50% dintre polonezi spun că preferă ca țara lor să iasă din UE decât să primească refugiați musulmani
Peste jumătate dintre cei chestionați, 57%,  afirmă conform sondajului, că ar prefera ca țara lor să piardă fondurile UE decât să accepte refugiați musulmani, scrie Bloomberg. De asemenea, 51% dintre polonezi spun că ar prefera ca țara lor să iasă din UE decât să deschidă granițele pentru refugiați.  Asta chiar dacă, ieșirea din UE ar aduce probleme financiare majore Poloniei, țară care primește sume semnificative din partea blocului comunitar, notează Bloomberg.
„Nimeni nu ne va impune o catastrofă socială doar pentru faptul că beneficiem de fonduri europene. Cu toții știți că mă refer la imigranții ce vin în număr mare în Europa și la politica de realocare obligatorie. Conform acordului acceptat de fostul prim-ministru Ewa Kopacz, noi ar fi trebuit să avem 7,000 de persoane aici”, a declarat recent liderul partidului de guvernământ din Polonia, Lech Kaczynski. „Noi nu am exploatat țările de unde acești refugiați vin acum, noi nu ne-am folosit de forța lor de muncă și, în final, noi nu-i chemăm în Europa. După cum am declarat în 2015 în această problemă, suntem gata să luăm parte la programul UE pentru refugiați; noi vrem doar să nu avem probleme la care nu am contribuit”, afirma liderul polonez, făcând trimitere în special la Germania și Franța.
Varșovia a spus în repetate rânduri că nu este de acord cu acele cote de refugiați impuse de UE, mulți polonezi declarând că nu ar putea să conviețuiască alături de imigranții musulmani. Și nu doar Polonia spune NU imigranților. În corul țărilor care resping cu fermitate cotele inpuse de UE au intrat și Ungaria, Republica Cehă și Slovacia. Motivul principal al refuzului: securitatea lor este mai presus de orice.
Polonia este cel mai mare beneficiar net de fonduri europene. Peste 250 de miliarde de euro (267 miliarde dolari) au fost sau urmează să fie cheltuite de când Polonia a aderat la UE împreună cu alte state foste comuniste, în 2004. La cursul actual la dolarului, suma depășește fondurile primite de Europa Occidentală prin Planul Marshall, după cel de-al doilea Război Mondial.
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php