„Newspeak” – „Nouvorba” și despre cum a ajuns avortul să fie „sănătate” și „drept”

0 399

Blogul „Solilocvii” reia tema vizionarismului orwellian din „1984” și face o paralelă între „Nouvorbă” / „Newspeak” și tendințele actuale din Occidentul marcat tot mai accentuat de corectitudinea politică.

„Newspeak” era creația Partidului, o metodă de control al minții prin controlul limbajului:

Unul dintre lucrurile care m-a fascinat încă de la prima lectură [a lui „1984”, n.red.CV] a fost conceptul de „Newspeak”, adică limba vorbită supra-statul descris de Orwell. „Newspeak” este un fel de engleză ultrasimplificată, ce are ca o caracteristică esentială crearea de cuvinte noi prin alăturarea unor silabe din cuvinte deja existente. Acest lucru în sine era o aluzie la practica rusească. Dar mai mult decât atât, în Newspeak nu există cuvinte cu conotație negativă. Termenul ”bad” nu exista, ci se folosea ”ungood”. În loc de ”cold” este acceptat doar ”unwarm”. (…)

Libertatea de a folosi cuvintele ”vechi” dispare sub amenințarea unor sancțiuni de diferite feluri din partea unor instituții create special pentru a-i pedepsi pe cei care se abat de la noul limbaj.

Dar „Newspeak” nu doar modifica, adesea radical, sensurile cuvintelor și expresiilor; ea nici nu permitea nuanțe, astfel că se putea exprima doar adevăruri absolute, în așa fel încât nuanțarea exprimării și critica Partidului să devină imposibile:

„Toți vorbitorii corectitudinii politice de astăzi au mereu păreri identice, fie că vine vorba de familie, vaccinuri, religie, homosexualitate etc. Or, acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea, pentru că gândirea critică este doar aparentă.” (…)

„Un alt aspect este acela că vorbitorii corectitudinii politice de astăzi proferează doar ”adevăruri”. Se vorbește doar în termeni absoluți, nu mai există nuanțe. Nimeni nu mai are dubii, toată lumea are doar certitudini. Și toți cei care au dubii sau nu vorbesc aceeași limbă a corectitudinii politice sunt stigmatizați, puși la colț, apostrofați cu termeni precum: proști, tâmpiți, înapoiați, rasiști etc. Exact același lucru se întâmpla și în 1984.”

Postarea de blog poate fi citită aici: Newspeak si corectitudinea politica din zilele noastre.

Că romanul „1984” este unul vizionar și programatic nu mai încape azi nicio îndoială. Luați spre exemplu cuvântul „avort” și vedeți cum, dintr-un act fără valențe terapeutice, extrem de invaziv și generator de grave patologii, prin care se pune capăt unei vieți umane, conotația sa a fost transformată astăzi total prin alăturarea următoarelor sensuri: „drept”, „siguranță”, „sănătate”. Cei care nu spun și, mai mult, nu cred că „2×2=5”, sunt expediați la periferia societății și a procesului decizional – deocamdată. Nu este deloc imposibil ca în viitor desființarea organizațiilor pro-viață și persecutarea individuală să devină realitate.

Am mai scris pe această temă aici: Limbajul avortului este absurd. Ce încearcă să ascundă?

Da, acesta este Newspeak aplicat și prezent în viața noastră. Orwell a fost cu adevărat genial – deși credem că a intenționat mai degrabă să ne avertizeze asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla dacă nu luăm măsuri, mai degrabă decât să ne prezinte, ca într-un glob de cristal, un viitor implacabil.

 

via Cultura Vieții

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php