Tillerson la Bruxelles: aliaţii NATO trebuie să îşi să crească cheltuielile cu apărarea
În prima sa întâlnire cu aliaţii NATO, secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat că modelul curent de cheltuieli nu mai este sustenabil. El a cerut membrilor alianţei să depună până în luna mai planuri pentru noile lor bugete de apărare.
S-ar putea ca primirea lui Rex Tillerson la sediul NATO – pentru reuniunea ministerială a Consiliului Nord-Atlantic, desfăşurată vineri la Bruxelles – să fi fost oarecum mai puţin entuziastă după ce secretarul de stat american a anunţat anterior că nu va participa la această întâlnire, programată iniţial pentru săptămâna următoare. Această tensiune, împreună cu presiunea aplicată constant de SUA ca membrii NATO să îşi crească cheltuielile pentru apărare mai repede decât s-a stabilit iniţial, a alimentat o serie de speculaţii în privinţa modului în care va aborda Tillerson principalele puncte de discuţie de la această întâlnire.
Secretarul de stat american şi-a început discursul său prin liniştirea aliaţilor: „Daţi-mi voie să mă exprim foarte clar de la bun început. Angajamentul SUA faţă de NATO este puternic şi această alianţă rămâne fundamentul securităţii transatlantice”. El a abordat şi temerile declanşate de preşedintele Donald Trump în legătură cu imperfecţiunea Articolului 5 – promisiunea pentru apărarea colectivă. „Înţelegem că o ameninţare împotriva unuia dintre noi este o ameninţare împotriva noastră a tuturor şi vom răspunde în mod corespunzător”, a continuat Tillerson. „Vom respecta acordurile pe care le-am făcut pentru a ne apăra aliaţii”. Un exemplu practic al acestui lucru, a susţinut el, este faptul că un batalion american soseşte sâmbătă în Polonia pentru a conduce unul dintre cele patru grupuri de luptă care sunt un factor de descurajare a ceea ce Tillerson a numit „agitaţia rusească şi agresiunea rusească.”
Planuri financiare până în luna mai
Dar apoi, diplomatul american a început să discute despre partea financiară. „Nu mai este sustenabil pentru SUA să suporte o parte disproporţionată din cheltuielile de apărare ale NATO”, adăugând că Washingtonul doreşte să vadă „planuri naţionale” până la sfârşitul anului din partea fiecărui aliat. Planurile vor detalia contribuţiile financiare ale ţărilor, împreună cu alte capabilităţi, precum şi progresul făcut pentru a atinge pragul de 2% din PIB pentru apărare, stabilit la summitul din Ţara Galilor în 2014.
Unele surse NATO au declarat că atmosfera întâlnirii a fost în general pozitivă şi în mare parte încurajatoare. Dar aşteptările că toţi membri vor respecta cererea Washingtonului au fost zdruncinate de ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, care a sosit la întâlnire susţinând că Germania nu are nicio intenţie să atingă pragul de 2%. „Nu cunosc niciun politician în Germania care să creadă că acest lucru ar putea fi atins sau chiar de dorit”, a precizat el.
El a adăugat că Germania are deja un plan naţional – „se numeşte bugetul”.
Înainte să sosească la Bruxelles, secretarul de stat american a făcut o vizită în Turcia. Iniţial el a anunţat că se va duce la Moscova, în ciuda faptului că ar fi ratat întâlnirea ministerială a NATO.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la întâlnirea de vineri că „cele două Războaie Mondiale şi Războiul Rece ne-au învăţat pe toţi că stabilitatea în Europa este importantă pentru Europa dar şi pentru Statele Unite”, adăugând că „singura dată când alianţa a invocat Articolul 5 a fost după atacurile teroriste din SUA din 11 septembrie 2001. Sute de mii de soldaţi europeni şi din alte naţiuni partenere au luptat în Afganistan alături de soldaţii americani şi peste 1.000 şi-au pierdut vieţile în Afganistan într-o operaţiune care ar fi trebuit să fie un răspuns direct la un atac asupra Statelor Unite”.
În privinţa problemei terorismului, Tillerson a declarat: „În contextul în care Statul Islamic utilizează tot mai mult internetul ca instrument de recrutare şi de propagandă, trebuie să examinăm modalităţile prin care le putem perturba şi contracara operaţiunile online într-o manieră agresivă”.
La rândul său, Stoltenberg a susţinut că liderii statelor aliate – care se vor întâlni pentru prima dată cu noul preşedinte american Donald Trump, pe 25 mai la Bruxelles – vor stabili în acel moment direcţiile mai concrete privind creşterea rolului alianţei NATO în lupta împotriva terorismului.
sursa: EpochTimes