Alegerile din Olanda: Cum o înfrângere e prezentată ca o victorie

0 365

În cursul zilei de ieri s-au desfășurat alegeri parlamentare în Olanda. Rezultatele sunt cunoscute: pe primul loc s-a situat Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) al actualului premier, Mark Rutte, care va avea 33 de deputați în următorul legislativ. Pe locul doi s-a situat Partidul Libertății (PVV) condus de Geert Wilders, partid considerat extremist de „elita” anticreștină și promusulmană a Europei, care va avea 20 de deputați.

Acest rezultat este prezentat ca o victorie a rațiunii și o înfrângere a populismului de extremă dreapta. Doar că nu e chiar așa. În primul rând, trebuie amintit că față de alegerile din urmă cu cinci ani, Partidul Popular pentru Libertate și Democrație a pierdut 8 mandate, adică o scadere de 20%, în timp ce Partidul Libertății a câștigat 5 mandate, adică o creștere de 33%. În al doilea rând, trebuie amintit că parlamentul olandez are 150 de locuri și că pentru a guverna ai nevoie să controlezi cel puțin 76 de mandate. Ori, de la 33 la 76 e o diferență destul de mare de 43 de mandate. Putem spune că partidul premierului Mark Rutte va fi în minoritate în viitoarea coaliție de guvernământ.

Și acest rezultat este întâmpinat cu urale și prezentat triumfalist de elita de la Bruxelles: „Un vot pentru Europa, un vot împotriva extremismului!” sau „Extrema dreaptă pierde alegerile din Olanda la scrutinul care a mobilizat masiv alegătorii.”

Îmi pare rău să-i dezamăgesc, dar realitatea este cu totul alta, curentul naționalist este în creștere și acest lucru a fost confirmat încă odată la urne, exact cum s-a întâmplat anul trecut în Marea Britanie și SUA.

 

de Tudor Marincu RostOnline

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php