Ordonanţa de Urgenţă care a scos România în stradă a fost abrogată şi publicată în Monitorul Oficial
După cinci zile în care sute de mii de oameni au protestat în stradă, Ordonanţa de Urgenţă pentru Modificarea Codurilor Penale a fost abrogată în şedinţa de Guvern. Totodată, a fost aprobat şi memorandumul prin care sunt declasificate stenogramele şedinţelor de Guvern prin care au fost modificate codurile în anul 2016 şi 2017. Pe de altă parte, se aşteaptă şi un anunţ privind plecarea lui Florin Iordache de la şefia Ministerului Justiţiei, după ce premierul Sorin Grindeanu a anunţat că Ministerul Justiţiei este responsabil de confuziile şi distorsiunile referitoare la efectele OUG. Pe de altă parte, protestatarii vor dovezi: Ordonaţa pentru abrogare să fie publicată în Monitorul Oficial.
SURSA: Realitatea TV
UPDATE 15.20. Ordonanţa de Urgenţă 13 a fost abrogată în totalitatea ei, printr-o altă ordonanţă adoptată în şedinţa de Guvern, anunţă Realitatea Tv. UPDATE 13.38. Pe site-ul Guvernului au fost publicată ordinea de zi pentru şedinţa de Guvern. Potrivit actelor normative incluse, Grindeanu ar urma să se ţină de cuvânt şi să abroge ordonanţa, printr-un alt proiect de ordonanţă.
Redăm, în continuare, ordinea de zi:
I. PROIECTE DE ORDONANŢE DE URGENŢĂ
1. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.268/2009 privind Codul penal şi al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală
II. MEMORANDUMURI
1. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 şi la data de 31.01.2017
„Ca şi prim-ministru vă anunţ că am luat câteva decizii: mâine (n.r. – duminică) vom face în regim de urgenţă o şedinţa pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă.(…) Vom găsi termenul legal ca să nu intre în vigoare – abrogare, prorogare. 2- E nevoie totuşi de punerea în concordanţă a decizie CCR. Voi demara consultare cu celalalte partide, excluzând pragul de 200.000 de lei, astfel că, după un dialog pe care sper să-l am, în cel mai scurt timp să trimitem proiect de lege spre Parlament”.
Slava Domnului!