Erdogan amenință: 3 milioane de imigranți vor fi lăsați să năvălească în Europa. Țările din jurul României se baricadează

0 575

Statele din Europa Centrală și din Balcani se află în alertă maximă, după ultima amenințare a președintelui Turciei, Erdogan, că va deschide granițele țării sale pentru imigranți, lăsându-i să intre liberi în Europa.

recep-tayyip-erdogan

Și Serbia pregătit un plan de urgență pentru a urma modelul vecinelor Bulgaria, Macedonia și Croația, de a înălța un gard la frontieră, pentru a bloca valul de imigranți ce ar putea năvăli către centrul și nordul Europei dinspre Marea Egee.

Planul construirii de către regimul de la Belgrad a unui gard la frontieră a fost dezvăluit de surse din guvernul sârb. Într-un articol al ziarului de stat Novosti, sursele citate afirmă că Erdogan este pe punctul de a lăsa să treacă pe continent circa trei milioane de refugiați.

Novosti scrie:„Dacă Turcia, așa cum a amenințat președintele ei vineri, își deschide frontierele pentru refugiați din Siria, Afganistan, Irak și alte țări, care se află pe teritoriul său, guvernul Serbiei a pregătit Planul B. Acesta va fi activat, iar țara noastră va construi un gard la frontierele sale sudice.”

Serbia, care nu este un membru UE, reprezintă un punct de tranzit vital pentru imigranți, veniți dinspre Grecia spre „Pământurile făgăduinței”, Germania și Suedia.

Însă, în vreme ce țările vecine, inclusiv Ungaria în nord, au adoptat un discurs din ce în ce mai dur față de imigrație, ridicându-și propriile garduri de sârmă ghimpată, numărul imigranților blocați în Serbia ca într-o capcană crește în continuu, ei nemaiputând înainta spre Occident.

Oficiali ai guvernului sârb afirmă că în acest moment sunt înregistrați circa 5200 de solicitanți de azil, în vreme ce alți circa 1000 trăiesc pe străzi, mai ales în Belgrad.

Ministrul sârb al Muncii, Aleksander Vulin, a confirmat că autoritățile se pregătesc de un posibil colaps al acordului UE – Turcia privind imigranții, o primă măsură fiind înăsprirea „semnificativă” a controalelor la frontiera cu vecina Bulgaria.

Nenad Popovici, liderul Partidului Popular de opoziție, a făcut și el apel la construierea unui gard, după publicarea de către Novosti a unui articol în deschiderea ziarului, intitulat: „Suntem amenințați de un tsunami de 3.000.000 de imigranți”.

Popovici a afirmat:„Cerem imperios guvernului să ia urgent decizia de a ridica un gard la granița cu Macedonia pentru a opri afluxul necontrolat de imigranți în Serbia.”

Într-o critică severă la adresa Uniunii Europene pentru modul în care a gestionat criza imigranților, Nenad Popovici a adăugat:„În loc să reacționeze viguros la amenințarea lui Erdogan de a deschide frontierele pentru trei milioane de imigranți, Bruxelles-ul își bagă capul în nisip ca struțul, arătând lumii întregi că nu are nici puterea, nici capacitatea să facă față crizei mereu crescânde a imigrației.”

Numărul imigranților care au intrat în Europa dinspre Turcia a scăzut în ultimele luni, ca urmare a acordului dintre Ankara și Bruxelles, aprobat în martie, titrează EVZ.

Potrivit acestuia, Ankara primește înapoi toți imigranții care nu completează cererile de azil pentru Grecia, sau aceste cereri sunt respinse, UE primind în schimb un alt sirian dintr-una din taberele de refugiați din Turcia.

Însă relațiile dintre UE și Turcia au devenit din ce în ce mai tensionate în ultimele luni, președintele Erdogan acuzând liderii europeni că își încalcă promisiunea de a elimina vizele pentru cetățenii turci și de a accelera negocierile de integrare.

Aceștia, la rândul lor, au acuzat autoritarismul tot mai mare al lui Erdogan, în urma puciului eșuat din vară, și a măsurilor sale anti-democratice, incompatibile cu Uniunea Europeană.

Furia de vineri a lui Erdogan a fost provocată de un vot dat joi în Parlamentul European de a se îngheța negocierile de aderare ale Turciei la UE, mai ales din cauza intenției regimului de la Ankara de a reintroduce pedeapsa cu moartea.

sursa: NapocaNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php