Marian Munteanu: Am avut dintotdeauna crucea nu numai la piept, ci și în suflet

0 439

Marian Munteanu a acordat un amplu interviu pentru  revista „Familia Ortodoxă”, în care a abordat mai multe teme, de la credința românilor până la viața politică din această țară.
Marian Munteanu: Ne paște riscul destrămării ca neam. Am avut dintotdeauna crucea nu numai la piept, ci și în suflet. Cum l-a marcat momentul întâlnirii cu Petre Țuțea și cum a reușit să-l descopere pe Dumnezeu 

FOTO: Marian Munteanu alături de părintele Dumitru Stăniloae

 

Marian Munteanu este un om care reprezenta în urmă cu 26 de ani în Piața Universității năzuințele tinerilor din noua generație tocmai pentru că se identifica ca și experiență de viață cu zbaterea românului, a creștinului de a supraviețui în fața ofensivei atee și comuniste.

Liderul Alianța Noastră România a povestit motivul pentru care se simte apropiat de biserică și cum a reușit să-l descopere pe Dumnezeu.

„Ca multe alte milioane de români, și eu m-am născut într-o familie creștină, ortodoxă. Nu pot să spun că am fost un practicant, dar asta nu din cauza opreliștilor din comunism, ci din cauza nevredniciei mele – eram un „practicant slab”. Bunica mă ducea des la biserică… Pe măsură, însă, ce am crescut, nu am mai avut o participare cum ar fi trebuit, dar nu am renunțat să merg la biserică. Eu provin dintr-o familie de preoți cu tradiție de sute de ani, din tată în fiu. Stră-stră-străbunicul a fost preot în Hotin, stră-străbunicul la fel, străbunicul a fost trimis în Chilia, în sudul Basarabiei, unde a fost protopop. Iar bunicul mamei a fost preot în zona Neamțului. Acest mod de viață era normal pentru mine. Sigur, în comunism nu puteai să-ți manifești credința prea vizibil, așa cum este posibil astăzi, pentru că nu-ți îngăduia sistemul. Dar am avut dintotdeauna crucea nu numai la piept, ci și în suflet.”, a spus Marian Munteanu.

Apoi Marian Munteanu a povestit cum a ajuns să-l cunoască pe Petre Țuțea, un om care i-a marcat viitorul.

 

„Imediat după ce am intrat la facultate, în 1987. I-am avut profesori în anul întâi la Literatură Universală pe Ioan Alexandru și la Lingvistică pe Ion Coja. Amândoi vorbeau de Petre Țuțea – sigur, auzisem înainte de Petre Țuțea – dar la un moment dat, a venit Profesorul Coja și mi-a zis: „Măi Mariane, nu vrei să-l cunoști pe Petre Țuțea?” „Cum să nu vreau să-l cunosc?”. Și mi-a zis că este într-o stare destul de dificilă cu sănătatea și va fi nevoie să fie ajutat, să fie scos la plimbare, să stea cineva de vorbă cu el. M-a dus imediat la el, și am avut marea șansă să-i slujesc ceva vreme – îl îmbrăcam, îl scoteam în Cișmigiu, ne plimbam două-trei ore, îl duceam pe Calea Victoriei la frizerie. I-am luat cu mine și pe alți colegi, unii dintre ei au venit apoi destul de des…

A fost pentru mine ca o a doua facultate. Am avut beneficii enorme, să-l ai profesor „particular” pe Petre Țuțea, Dumnezeule! Vorbea în continuu, dezvolta diverse subiecte – și, dacă îl întrebai, îți explica. A fost o adevărată școală. Era copleșitor, era un geniu! De multe ori țin minte că mă duceam acasă după ce vorbeam și făceam un fel de rezumat, apoi reflectam la ce mi-a spus ca să-mi clarific niște lucruri – pentru că el naviga în zone extraordinar de complexe, din mai multe câmpuri de cunoaștere, și eu, evident, nu aveam pregătirea necesară să fac față acestor excursuri. Și-n ziua de azi regret că mi-am distrus însemnările cu el după ce m-a anchetat la securitate prima dată. Le-am distrus pentru că mi-a fost frică să nu le găsească și să nu fie acolo ceva ce ar fi putut să-i cauzeze neplăceri Profesorului.”, a povestit Marian Munteanu.

Fostul lider al studenților atrage atenția că fără o schimbare în actualul sistem „ne paște riscul destrămării ca neam”.

„Trecem printr-un moment de cumpănă: dacă se continuă sistemul din acești ultimi douăzeci și cinci de ani și nu încercăm măcar anumite lucruri să le salvăm, ne paște riscul destrămării ca neam… În primul rând, să intervenim în educație. Acest lucru trebuie făcut imediat! Un popor fără educație e un popor fără viitor. Și-așa s-au stricat atât de multe în învățământ încât situația este dramatică. Apoi, să oprim vânzarea pământurilor către străini, să încercăm să recuperăm tot ce s-a privatizat fraudulos, să luăm măsuri foarte rapide pentru protejarea capitalului și al muncii românești. Să luăm măsuri pentru protejarea categoriilor celor mai expuse.”, a mai spus Marian Munteanu.
Citiți AICI întreg interviul cu Marian Munteanu

 

via ActiveNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php