„Generalii KGB-işti implicaţi în represiunea din ’90 sunt protejaţi!”- victime ale Mineriadei în audienţă la Parchet

1 490

Bătuţi, maltrataţi, rămaşi cu traume pe viaţă, oamenii care în vara lui ’90 au căzut victime ale represiunii contra manifestanţilor din Piaţa Universităţii – practic un asalt contra democraţiei – încă speră să se facă dreptate.

Mineriada
Mineri la mineriadă în Bucureşti (Epoch Times România)

O delegaţie a Asociaţiei Victimelor Mineriadelor 1990 – 1991 a fost primită, joi, la Parchetul General, secţia Parchetelor Militare, de către procurorul Gheorghe Cosneanu, pentru discuţii pe tema dosarului Mineriadei, dosar tergiversat de 26 de ani. Reprezentanţii AVMR susţin că dosarul a fost deschis doar parţial, în sensul în care nu au fost dispuse cercetări faţă de procurorii care au emis mandate de arestare ilegală, nu se investighează faptul că 1000 de mineri au fost băgaţi în unităţi militare să facă Garda Naţională sub conducerea lui Ion Iliescu etc.

Audienţa s-a produs după ce reprezentanţii AVMR anunţaseră un protest în cursul zilei de astăzi în faţa Parchetului General.

În urma discuţiilor, procurorul Cosneanu le-a promis reprezentanţilor AVMR că vor fi primiţi săptămânal în audienţă, pentru a discuta evoluţia dosarului Mineriadei, că vor avea acces la declaraţiile din dosar, că se va ţine cont de sugestiile AVMR în materie de citare a martorilor şi, în genere că se va colabora pe acest dosar, a declarat pentru Epoch Times preşedintele AVMR, Viorel Ene.

„În urmă cu două zile am fost în audienţă la Procurorul General, am arătat toate nemulţumirile noastre şi dânsul a spus să încercaţi să mai aveţi o discuţie cu dânşii (procurorii militari n.r. ). Nemulţumirile noastre sunt foarte clare, în primul rând nu a fost redeschis tot dosarul, chiar dacă este redeschis, problema cu morţii de la Străuleşti nu e cercetată. Am solicitat, de mai multe ori, eu şi alte persoane, să fim audiaţi pe această temă, nu interesează. (…) Nu avem acces la dosar, nu am fost solicitaţi să fim prezenţi când sunt audiaţi diferiţi martori şi, ce este mai grav, sunt fapte clare că generalii KGB-işti, implicaţi în represiunea din 90 sunt protejaţi, cum este Pavel Abraham. Este martor, deşi repetam pentru a suta-mia oară a fost şeful Şcolii de poliţie Băneasa, fosta Securitate unde peste 700 de persoane au fost ţinute şi maltratate timp de mai multe zile. Am făcut acum câteva zile încă o plângere penală împotriva acestui individ…(..) Noi am cerut să se facă dreptate!„, a declarat pentru Epoch Times Viorel Ene înainte să intre în audienţă.

Alături de Viorel Ene, la întâlnirea cu Cosneanu au participat Zlatan Nicolae Stan, rupt în bătaie de mineri şi Viorel Radu, închis timp de o săptămână la Măgurele şi bătut crunt de „organele statului.”

Victime ale statului captiv

Zlatan Nicolae Stan a mâncat bătaia vieţii sale, de nevinovat, în dimineaţă zilei de 14 iunie 990. În timp ce se ducea spre serviciu, ca tot omul, Zlatan a fost coborât de mineri din maxi-taxi şi bătut crunt, fără să fi avut absolut nicio vină. Omul fusese „turnat” minerilor de femeile din taxi, susţinătoare ale lui Petre Roman, pe motiv că spusese că miliţienii trebuie să facă ordine, nu să vină minerii în Bucureşti.

„Era atât de iubit Petre Roman, că pentru toate femeile era cel mai iubit bărbat din Bucureşti. (….) Se urcă un miner în maşină, întreabă „probleme în maxi-taxi?”. Femeile zic „luaţi-l pe asta”. M-am albit tot la faţă. M-a smucit, m-a scos din maşină, au sărit vreo 7-8 mineri pe mine, au făcut grămadă ordonată, m-au lovit în cap şi în spate, mi-am pierdut cunoştinţă.”, ne-a povestit Zlatan, care a scăpat cu zile ajutat de un miliţian.

Viorel Radu a fost închis circa o săptămână la Unitatea militară din Măgurele unde a fost bătut cu ferocitate de oameni în uniformă, oameni în slujba statului.

„Am fost ridicat de pe stradă abuziv, bătut şi reţinut ilegal circa o săptămână la unitatea militară din Măgurele acolo unde s-a încercat un experiment gen Piteşti. Am fost maltrataţi, bătuţi, bătuţi în ultimul hal de soldaţi şi militari. Am văzut oameni care au murit în acea unitate militară, am văzut oameni tăiaţi, pur si simplu evisceraţi cu toporul.”, ne-a relatat Viorel Radu.

Cât despre asemănarea cu fenomenul Piteşti, cel mai crunt experiment făcut de comunişti, experiment ce viza transformarea deţinuţilor politic în torţionari, Radu a relatat că reţinuţii de la Măgurele erau scoşi din garajul unde eram ţinuţi în spatele unităţii şi puşi să se bată între ei.

„Unii erau bătuţi de soldaţi, alţii îi puneau să se bată între ei. (…) Eram terorizaţi de tot felul de soldaţi care veneau în recunoaştere de la alte unităţi militare sau de la televiziune şi, dacă li se părea că semănăm cu cineva, eram bătuţi.. În primele zile nu am avut asistenţă medicală, deşi eram răniţi. Abia a doua-treia zi a venit Amnesty Internaţional, s-au adus saltele… Odată am fost ţinut circa 6-7 ore în genunchi cu mâinile la ceafă, cu faţa spre nord şi dacă mutăm capul spre stânga sau dreapta, primeam picioare în cap de la soldaţi.”, a relatat Viorel Radu.

 

sursa: Epoch Times

1 Comment
  1. calin eugen says

    Dreptate,ochii plansi cer sa te vada!…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php