FOTO: OGORANU EVOCAT LA ZILELE REZISTENŢEI. Tinereţea s-a întâlnit din nou cu Istoria la Sâmbăta de Sus.

1 1.245

A şaptea ediţie a Zilelor Rezistenţei.

DSC_0517Conform tradiţiei rânduite de însuşi Ion Gavrilă Ogoranu, şi anul acesta, cei ce poartă în suflet amintirea luptătorilor în rezistenţa armată anticomunistă s-au adunat la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, sub poalele masivului muntos în care s-a scris, cu sânge şi eroism, una dintre cele mai ample pagini ale luptei împotriva comunismului.

Între 22 şi 24 iulie, delegaţii din diferite zone ale ţării – Bucureşti, Braşov, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Galaţi, Dâmboviţa, Buzău, Prahova, Teleorman, Argeş, Alba, Arad, Sibiu, Mureş, Iaşi, dar şi din Basarabia şi Banatul sârbesc, au participat la o nouă serie de manifestări culturale dedicate anul acesta împlinirii a 10 ani de la moartea lui Ion Gavrilă Ogoranu. Acţiunile au fost organizate de Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu şi Asociaţia Gogu Puiu şi Haiducii Dobrogei, cu sprijinul AFDPR Făgăraş.

CSC_0779# Pe urmele Părintelui Arsenie Boca.

Ca în fiecare an, o parte din participanţi au pornit într-o drumeţie cu caracter spiritual, parcurgând traseul dintre mănăstirea Sâmbăta de Sus şi chilia unde Părintele Arsenie Boca obişnuia să se retragă la răstimpuri, întru reculegere şi asceză. Situată mai sus de cabana Valea Sâmbetei, pe un perete de stâncă greu accesibil, această mică grotă reprezintă unul dintre cele mai importante repere spirituale ale Carpaţilor româneşti.

DSC_0407
Prof. univ. dr. Marian Cojoc, Universitatea Ovidius din Constanţa

# Elita universitară prezentă la sesiunea de comunicări.

Şi în acest an, sesiunea de comunicări din cadrul Zilelor Rezistenţei s-a bucurat de prezenţa unor reprezentanţi ai vieții universitare românești. Am fost onorați să ascultăm expunerile unor prestigioși istorici precum prof. univ. Marian Cojoc de la Universitatea „Ovidius” din Constanța – care a prezentat o analiză temeinic documentată a rezistenţei împotriva colectivizării în zona Dobrogei, prof. univ. Tiberiu Costăchescu de la Universitatea „Lucian Blaga”

DSC_0429
Prof. univ. dr. Tiberiu Costăchescu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

– care a evocat figura lui Ion Gavrilă Ogoranu şi rolul istoric al rezistenţei anticomuniste din Carpaţi, precum şi prof. univ. Corvin Lupu, de la aceeaşi universitate sibiană, care a realizat o evocare a suferinţelor familiilor celor din rezistenţa anticomunistă, dar a făcut numeroase trimiteri la realităţile actuale ale vieţii social-politice româneşti, un adevărat rechizitoriu la adresa clasei politice corupte şi a statutului de colonie în care a ajuns România.

DSC_0458
Prof. univ. dr. Corvin Lupu, Universitatea  din Sibiu.

Alături de aceştia, au fost prezenţi tânărul istoric dr. în arheologie Antoniu Marc din Deva, precum şi dr. în medicină Corneliu Boiangiu, fost deţinut politic

 

 

DSC_0493

# Prezentări de carte.

Partea a doua a manifestărilor din aula Academiei Ortodoxe de la Sâmbăta de Sus a fost dedicată prezentărilor de carte.

DSC_0478
Jurnalistul Ionuţ Ţene.

Ing. Sorin Olariu vine anul acesta cu o contribuţie deosebită la istoria exilului anticomunist românesc din occident, prin lucrarea „Presa şi cultura naţionalistă din exil”, o sinteză deosebit de bine documentată a activităţii publicistice şi culturale a grupărilor legionare din diaspora politică românească dintre 1945 şi 1989. Beneficiind de referinţele profesorilor universitari Corvin Lupu şi Tiberiu Costăchescu, lucrarea domnului Sorin Olariu va trebui să fie nelipsită din orice analiză profesionistă a istoriografiei exilului anticomunist.

DSC_0448
Profesorul Ioan Cearnău.

Reputatul jurnalist şi militant civic Ionuţ Ţene, fondatorul jurnalului on-line Napoca News din Cluj, a prezentat lucrarea sa „Valeriu Gafencu. O biografie teologică a Sfântului Închisorilor”, contribuţie deosebit de importantă la mai buna cunoaştere a vieţii acestui DSC_0431martir a cărui veneraţie începe să capete proporţiile unui adevărat fenomen.

Profesorul sătmărean Ion Ciarnău a făcut o prezentare a cărţii sale „Vânătoare de spioni”, poate cea mai bine documentată carte dedicată episodului paraşutărilor de militanţi anticomunişti, realizate de aviaţia militară SUA în România ocupată de conunişti, între 1951 şi 1953.

Dl Manuel Valeriu a prezentat lucrarea sa „De la 1984 la Minunata Lume Nouă”, o analiză plină de acurateţe şi realism a tendinţelor totalitare cunoscute de actuala elită europeană în eforturile de fundamentare a unei noi ordini internaţionale pe baza ideologiei corectitudinii politice.

În fine, a fost prezentată cartea „Ion Gavrilă Ogoranu – Mărturii la 10 ani de la trecerea în veşnicie”, realizată de editorul Florin Dobrescu la Editura Sânziana.

DSC_0495# ULTIMII MARTORI. O întâlnire cu Istoria…

Ultima secţiune a celei de-a doua zile a Zilelor Rezistenţei a fost dedicată întâlnirii cu ultimii supravieţuitori ai rezistenţei anticomuniste, trecuţi prin închisorile şi lagărele totalitarismului roşu. Jurnalista făgărăşeană Lucia Baki – realizatoarea săptămânalului Monitorul de Făgăraş şi una dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Ogoranu –  împreună cu Florin Dobrescu au purtat un dialog cu ultimii martori ai acestui capitol al istoriei noastre recente.

DSC_0494Au participat dl Ioan Roşca din comuna Mândra – fost deţinut politic 12 ani, membru al uneia din reţelele de sprijin din zona Mândra-Ileni-Berivoi, pentru grupul armat de rezistenţă din munţi, care a evocat emoţionanta întrunire de noapte în care l-a văzut prima oară pe Ion Gavrilă Ogoranu, dând citire unui document din arhivele Securităţii prin care se atestă acţiunea diversionistă prin care securiştii au încercat discreditarea lui Ogoranu, răspândind prin agenţi de influenţă falsa acuzaţie că acesta ar fi fost colaboratorul Securităţii.

DSC_0451
La Zilele Rezistenţei, Tinereţea s-a întâlnit cu Istoria… Petre Petre, luptătorul anticomunist în vârstă de 95 de ani, alături de o tânără discipolă…

Un alt supravieţuitor prezent la manifestare a fost dl Vasile Bucelea din Viştea de Sus – fost deţinut politic 10 ani, membru al reţelei de sprijin Viştea, condusă de profesorul Olimpiu Borzea, care ne-a introdus în atmosfera luptei subversive a acelor ani, evocând printre altele episodul dram
atic al salvării luptătorului rănit Remus Sofonea şi a lui Laurean Haşu, moartea lui Sofonea şi înhumarea sa în secret în curtea casei lui Borzea, urmată de descoperirea de către Securitate, arestările, ancheta, procesul şi condiţiile de exterminare din închisorile politice comuniste.

Dl Petre Petre, în vârstă de 95 de ani, membru în grupul de rezistenţă armată condus de avocatul Nicolae Păun şi dr. Şercăianu, din Munţii Buzăului, deţinut politic timp de 16 ani, a cucerit publicul cu evocările sale deosebit de coerente.

Aceeaşi impresie deosebită a produs-o şi dr Corneliu Boiangiu de la Craiova, la rândul său fost deţinut politic.

Seara zilei de 23 iulie a fost dedicată petrecerii într-un mod plăcut, în jurul ceaunului, ca pretext pt socializare şi împrietenirea participanţilor la evenimente. La cabana închiriată de membrii Fundaţiei Ogoranu, cei prezenţi s-au simţit bine într-o seară de neuitat care s-a prelungit până târziu în noapte…

DSCN0037# „Prezent!” La crucea partizanilor, Ogoranu a fost din nou în mijlocul celor ce îl iubesc.

Conform promisiunii făcute lui Ogoranu pe patul de moarte, am fost prezenţi şi anul acesta, în prima duminică de după Sf. Ilie (ocrotitorul partizanilor făgărăşeni), la crucea de marmură masivă în care sunt săpate numele celor morţi în rezistenţa făgărăşeană. Aşezaţi în mai multe flancuri în preajma monumentului, cei prezenţi, între care numeroşi tineri în costume naţionale, purtând drapele tricolore, au ascultat pioşi slujba de pomenire a sufletelor luptătorilor din rezistenţă, răspunzând apoi „Prezent!” la auzul fiecăruia din numele de pe interminabila listă a morţilor rezistenţei făgărăşene. Ce trebuie să fie în sufletul urmaşilor prezenţi la comemorare, atunci cînd aud numele celor pentru care nu au încetat să plângă…

DSCN0048
Coriolan Baciu
DSCN0046
Octav Bjoza

 

A vorbit preşedintele Fundaţiei Ogoranu, dl Coriolan Baciu, care evocat cu dramatism figura marelui plecat dintre noi, reînnoind promisiunea de a fi prezenţi aici în fiecare an, pentru neuitarea lor.

Dl Octav Bjoza, preşedintele ADFPR şi subsecretar de stat pentru problemele luptătorilor anticomunişti, cu tonusul său inconfundabil, deplângea plecarea majorităţii camarazilor săi în lumea de dincolo şi adresează îndemnuri mobilizatoare tinerilor.

DSCN0049
Elena Rădulescu. 

Tânăra Elena Rădulescu, nepoata liderului rezistenţei anticomuniste din Dobrogea, Gogu Puiu, a evocat proiectul nerealizat al întâlnirii dintre acesta şi Ion Gavrilă Ogoranu, arătând cât de important este spiritul de unitate în coagularea energiilor tinere într-un front naţionalist şi anticomunist.

DSCN0050
Florin Dobrescu

Florin Dobrescu, secretarul Fundaţiei Ogoranu, a arătat că toată lupta dusă de anumite grupuri politice şi chiar de unele instituţii împotriva unor figuri istorice, precum Ogoranu sau Valeriu Gafencu, este absurdă, dar ea dovedeşte cît de prezenţi sunt aceştia în mijlocul nostru.

Întreaga asistenţă a intonat imnul luptătorilor căzuţi, ca un salut adus jertfei lor pe altarul libertăţii şi demnităţii neamului românesc.

Dorim să mulţumim Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus pentru sprijinul nepreţuit acordat în realizarea acestor manifestări cultural-memoriale.

Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu

Biroul de presă

FOTO: Florian Cristache, Ioana Dobrescu şi Florin Dobrescu

????????????????????????????????????

CSC_0777

CSC_0779

DSC_0302

DSC_0330

DSC_0391

DSC_0405

DSC_0559

DSC_0435

DSC_0488

DSC_0454

DSC_0456

DSC_0405

DSC_0559

DSC_0387

DSC_0661

DSC_0655

DSCN0027

DSCN0026

DSCN0031

DSCN9981

DSCN0016

DSCN0025

DSC_0407

DSCN0014

DSCN0033

DSC_0679

DSC_0578

DSC_0540

DSC_0585

1 Comment
  1. ioan ciarnău says

    A fost un simpozion comemorativ de înaltă ţinută ştiinţifică şi patriotică. Felicitări organizatorilor!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php