ZIUA Universală a IEI, un fenomen mondial declanșat în 2013 de comunitatea „La Blouse Roumaine”, cu binecuvântarea unui mare duhovnic al României, se sărbătorește anul acesta în peste 100 de orașe ale lumii, între care Washington, New York, Los Angeles, Toronto, Paris, Londra, Madrid, Amsterdam, Milano, principalele orașe ale țării, în Harghita și Covasna dar și în Basarabia, la Chișinău. La București, pe 24 Iunie – nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoarea de Sânziene și ZIUA Universală a IEI -, sărbătorim portul național și tradițiile strămoșești la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, cu mame și copii îmbrăcați în ii. Photography Studio așteaptă mamele și copiii în ii, vineri, începând cu ora 10.00 și până la orele 19.00, pe pajiștea de lângă Biserica maramureșeană de lemn, pentru a omagia frumusețea iei și a maternității
Fotografiile realizate vor fi oferite gratuit și încărcate pe paginile de Facebook ale evenimentului unde, în urma aprecierilor, ținuta cea mai frumoasă va fi recompensată cu un aparat de fotografiat compact Nikon. Ideea urmează campaniei „Alăptarea e Iubire”, lansată în urmă cu un an de fotografa Cristina Nichituș Roncea împreună cu Asociația de Pediatrie și Consultanță în Alăptare. De data această ni se alătură și fotografa Ștefania Nicolescu de la Micul Pixel Photography. Premiul va fi decernat de fondatoarea „La Blouse Roumanie”, Andreea Diana Tănăsescu, și actrița Aniela Petreanu, susținătoare ale iei și alăptării. Cu această ocazie va fi lansat și studiul campaniei „Alăptarea e iubire” – „Beneficiile alăptării pentru mame și copii”, informează Photography Studio.
La porțile soarelui: Sânzienele la Muzeul Satului
Evenimentul este realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, La Blouse Roumaine, Bun de România, Trinitas și Radio Itsy Bitsy – Bucurie în Familie și are loc în paralel cu marea sărbătoare câmpenească a Muzeului Satului prin care se marchează începutul verii, „La porțile soarelui – Sânzienele”. „Vă așteptăm cu mic cu mare lângă Biserica maramureșeană din Dragomirești, adusă de profesorul Dimitrie Gusti în urmă cu 80 de ani la Muzeul Național al Satului din Șos. Kiseleff nr. 28-30, să sărbătorim împreună ZIUA Universală a IEI”, transmit organizatorii.
Pe 24 iunie 2016, vom celebra, pentru a patra oară consecutiv, ZIUA Universală a IEI, o celebrare a IEI și a cămășii tradiționale, oriunde ne-am afla pe planetă.
IA este o adevărată matrice culturală, un simbol al identității și creativității spațiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi. ZIUA Universală a IEI a fost inițiată de comunitatea La Blouse Roumaine pe 7 ianuarie 2013 și a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de țări. Pe 24 iunie 2015, Ziua Universală a Iei a fost recunoscută și de Primăria Washington DC, anul acesta primarul orașului reconfirmând recunoașterea printr-o proclamație oficială.
Cum sărbătorim ZIUA IEI
Purtăm o IE, o cămașă, un costum tradițional sau un element național identitar. Dacă nu avem niciun astfel de obiect vestimentar, putem să ne îmbrăcăm în alb (cămașă, tricou, rochie) cu promisiunea ca, până la ediția următoare a Zilei IEI, să avem cel puțin o IE sau o cămașă tradițională românească.
Ne fotografiem, surprindem bucuria momentului și frumusețea locurilor în care ne aflăm. Punem imaginile pe Facebook, Instagram sau Twitter cu trimiterea la #ZiuaIEI2016
; #LaBlouseRoumaine ; #RomanianBlouse ; #IAday2016 , indicând locația unde au fost realiza Anul acesta vom realiza împreună primul film al Zilei Universale a Iei și al verii românești, transmite pagina de Facebook „La Blouse Roumaine”, care mai adaugă: „Vă invităm să inițiați evenimente pe Facebook și să le denumiți ZIUA UNIVERSALĂ A IEI + locul unde se desfășoară + anul ( de ex, ZIUA UNIVERSALĂ a IEI Chișinău 2016 sau daca sunt mai multe manifestări în același oraș puteți adăga locația de pe hartă sau numele specific al evenimentului). Toate evenimenele validate de Asociația La Blouse Roumaine IA, vor fi înscrise în programul oficial al Zilei Universale a Iei și vor fi publicate pe harta evenimentului global. Tradiția e vie, povestea merge mai departe!”
sursa: ActiveNews