Propunerea legislativă a cetățenilor de revizuire a Constituției, înregistrată la Senat

0 583

O premieră istorică la nivel național și european: 3 milioane de cetățeni români au semnat pentru modificarea Constituției, astfel încât aceasta să protejeze familia. Propunerea legislativă de revizuire a Constituției a fost depusă la Senat luni, 23 mai 2016.

Coaliția pentru Familie, o structură civică formată din zeci de asociații ce promovează valorile familiei, a înregistrat astăzi la Senatul României o propunere legislativă de revizuire a Constituției, astfel încât aceasta să protejeze explicit familia și drepturile părinților.

  • Formularea propusă pentru articolul 48, aliniatul 1 din Constituție este următoarea: Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.
  • Proiectul legislativ este însoțit de circa 3 milioane de semnături de susținere, colectate de pe întreg teritoriul țării.
  • Este pentru prima data în istoria României când un număr atât de mare de cetățeni aderă la o inițiativă în vederea organizării unui referendum pentru modificarea Constituției.
  • Comitetul de Iniţiativă este format din 16 membri, oameni de cultură, antreprenori, jurnaliști, medici din principalele culte din România: creștini ortodocși, catolici, greco-catolici, baptiști și penticostali.

Ce urmează:

  • Curtea Constituțională urmează să avizeze în termen de 60 de zile inițiativa.
  • Parlamentul va dezbate în ambele camere proiectul de lege, pentru a cărui adoptare este necesară majoritatea calificată (2/3 din totalul membrilor).
  • Pentru revizuirea Constituției este necesar un referendum național. Inițiatorii propun ca referendumul să se desfășoare odată cu alegerile parlamentare din toamnă.

Într-o inițiativă fără precedent, coordonată de 16 oameni de cultură, jurnaliști, medici și antreprenori, 3 milioane de cetățeni români au semnat pentru a solicita modificarea articolului 48 aliniatul 1 din Constituție, astfel încât familia să fie întemeiată prin „căsătoria dintre un bărbat și o femeie”, și nu „dintre soți”, ca până acum. Mai mult, noua formulare a articolului vine să întărească dreptul părinților de a-și educa și crește copiii conform propriilor valori.

Semnăturile de susținere, colectate în număr de circa 6 ori mai mare decât cerințele minime ale legii, au fost validate de primăriile localităților de domiciliu ale semnatarilor și vor fi depuse luni la Senatul României. Curtea Constituțională trebuie să ofere un răspuns în termen de 60 de zile, după care proiectul de lege propus va intra în dezbaterea Parlamentului. Inițiatorii doresc organizarea referendumului național pentru modificarea Constituției chiar în toamna acestui an, odată cu alegerile parlamentare.

Semnăturile au fost strânse cu ajutorul a peste 80.000 de voluntari din toate confesiunile creștine, din mediul urban și rural, de diverse profesii și situații sociale.

Misiunea Coaliției pentru Familie este una pe termen lung. Ea continuă, simultan cu proiectul constituțional, prin propunerea unui set de politici publice destinate consolidării familiei, redresării natalității și reducerii dependenței familiei de stat. Aceste propuneri vor face obiectul unor negocieri cu partidele și candidații la alegerile din toamnă, în vederea implementării lor în viitoarea legislatură.

Coaliția pentru Familie este activă de câțiva ani  în dezbaterile societății civile din țara noastră, fiind prezentă cu puncte de vedere la consultările din Parlament cu privire la familie.

Și la nivelul Uniunii Europene a fost demarată o inițiativă cetățenească europeană „Mama, tata și copiii” cu scopul de a proteja familia în înțelesul său tradițional: soții (femeie și bărbat) și copiii acestora. În ultimii 3 ani, în Europa au avut loc cinci referendumuri privind familia în Croația, Slovenia, Slovacia, Irlanda și Armenia.

via Cultura Vieții

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php