Sărbătoarea Învierii Domnului readuce pelerinii la mănăstirea siriană de la Maaloula

0 547

Din 2014, creştinii nu au avut curajul să se reîntoarcă acasă. Doar maicile de la Mănăstirea Sfintei Tecla au ţinut candela Ortodoxiei aprinsă. La început de aprilie 2016, primarul Joseph Saadah a declarat pentru BBC Midle East că, în preajma sărbătorilor Pascale ce urmează a fi celebrate, se vor organiza primele pelerinaje la Mănăstirea Sfintei Tecla, autorităţile siriene garantând securitatea zonei.

Maaloula, un sat de munte situat la 60 de kilometri nord-est de Damasc, este unul dintre foarte puținele locuri din lume în care oamenii încă mai vorbesc limba aramaică – limba Domnului Iisus Hristos.

Inscripțiile din peșterile din munte confirmă faptul că aici a fost unul dintre cele mai vechi centre ale creștinismului. Satul este înconjurat de mai multe mănăstiri, cea mai veche fiind aceea închinată Sfintei Tecla, prima muceniță creștină.

În această zonă este o tradiție foarte interesantă. Femeile musulmane care nu pot avea copii merg de se închină Sfintei. Li se face o rugăciune de către preotul greco-ortodox și minunea se întâmplă. Vin și bărbații musulmani cu femeile, dar ei rămân lângă zidul bisericii, rugându-se. Deir Mar Takla, așa cum o numesc musulmanii, este locul păcii între creștini și musulmani.

Sau a fost, până în dimineața zilei de 20 septembrie 2013, când în sat a intrat un corp de soldați mujahedini din așa numita Armată Siriană Liberă. Potrivit Al Jazeera.com, acești soldați au început să tragă în crucile de pe biserica Sfintei Tecla și să strige:„Suntem Frontul Al-Nusra și am venit pentru a vă face viața mizerabilă, cruciaților!”.

Într-un interviu pentru Christian Post, Adnan Nasralla (62 de ani) a declarat că miercuri dimineață  a auzit o explozie care a distrus poarta cetății. „După aceea, am văzut oameni în bandaje pe care era scris „al-Nusra”, iar soldații au împuşcat înspre crucile ce se ridicau deasupra bisericilor și mănăstirilor. Apoi, mujahedinii au ameninţat cu un pistol pe un creștin ortodox, obligându-l să declare că se converteşte la islam”. În doar câteva zile, localitatea a fost cucerită, fiind ruptă de realitatea zilei. Timp de aproape doi ani nu s-a ştiut nimic despre soarta creştinilor din Maaloula.

În Săptămâna Sfintelor Pătimiri a anului 2014, orașul a fost eliberat de către forţele guvernamentale siriene. Imaginile prezentate erau terifiante: moloz şi dărâmături, indiferent dacă ne referim la biserici ortodoxe, siro-iacobite, moschei sau şcoli.

Potrivit comunicatului oficial al Ministerului Apărării Naționale din Siria „armata siriană a recucerit orașul Maaloula, împreună cu satele Sarkha și Jibbeh din apropiere. Armata a preluat controlul deplin, restabilind securitatea și stabilitatea în zonă”.

Cu toate acestea, creştinii nu au avut curajul să se reîntoarcă acasă. Doar maicile de la Mănăstirea Sfintei Tecla au ţinut candela Ortodoxiei aprinsă. La început de aprilie 2016, primarul Joseph Saadah a declarat pentru BBC Midle East că, în preajma sărbătorilor Pascale ce urmează a fi celebrate, se vor organiza primele pelerinaje la Mănăstirea Sfintei Tecla, autorităţile siriene garantând securitatea zonei.

sursa: Doxologia

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php