Avocatul Poporului, chemat în instanţă de societatea civilă. „Justiţia, chemată să dea extemporal la Democraţie”

2 839

Alături de Parlament, Avocatul Poporului este, probabil, una dintre cele mai criticate instituţii din România. Refuzul lui Victor Ciorbea de a ataca la Curtea Constituţională unele acte normative extrem de controversate a stârnit de multe ori revolta societăţii civile.

La finele anului trecut, societatea civilă i-a cerut, în mod oficial, lui Victor Ciorbea să sesizeze CCR în cazul legii privind alegerea primarilor într-un singur tur, împreună cu alte câteva prevederi din legea alegerilor locale. Cum Ciorbea s-a făcut că plouă şi a depăşit termenul legal în care trebuia să răspundă cu aproape o lună, patru ONG-uri au decis să-l acţioneze în instanţă.

Asociaţia România fără ei, Fundaţia Eco-Civica, Asociaţia România Vie şi Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă de la Pungeşti au anunţat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, că au chemat în judecată Avocatul Poporului pentru ca instanţa „să îl oblige să deblocheze singura cale pe care cetăţenii o au atunci când reprezentanţii lor deviază grav de la principiile democratice în interes personal sau de grup”. Dosarul a intrat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

„Principala cerinţă a străzii în noiembrie 2015 a fost reforma electorală rapidă şi eliminarea prevederilor antidemocratice şi anticonstituţionale din legile electorale, cea mai gravă fiind alegerea primarilor într-un singur tur, un experiment dovedit profitabil grupurilor de interese ilegitime şi o garanţie a menţinerii la putere a partidelor mari care sfidează suveranitatea poporului şi pluralismul politic real”, se arată în comunicatul citat.

Cele patru ONG-uri susţin că premierul Dacian Cioloş a provocat o „dezamăgire majoră” prin eliminarea din programul de guvernare a acestei reforme electorale atât de necesare.

„PSD ţine cu dinţii de aceste prevederi nedemocratice pentru a-şi apăra privilegiile şi a continua distrugerea judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor. PNL a votat acum 9 luni alături de PSD această lege antidemocratică şi astăzi mimează dorinţa schimbării legii electorale.

În realitate, atât PSD cât şi PNL sunt speriate de posibilitatea pierderii primăriilor şi locurilor în consilii în favoarea reprezentanţilor oneşti ai comunităţilor locale, care s-au săturat de corupţia generalizată, impostură, nepotism şi abuz”, se mai arată în documentul citat.

„Justiţia este chemată şi ea să dea extemporal la Democraţie, să dea dovadă de celeritate, de rigoare şi imparţialitate şi să nu închidă cu laşitate societăţii civile ultima uşă pe culoarul spre democraţie şi constituţionalitate”, au subliniat cele patru organizaţii nonguvernamentale.

sursa: EpochTimes

2 Comments
  1. IO../gerules says

    Ce Democratie domle,Omenirea intotdeauna a progresat numai in stari de Dicatura.Ceace acum exista in lume se numeste Democratie?Sa fim seriosi.Numai in mod politic,adica in mod fals,se numeste Democratie,o organizare statala antica ce a avuT loc numai intr-un oras,Atena antica.

  2. Vise taica vise says

    pai sa va dau un exemplu – cna-ul se autosesizeaza cand martorii lui iehova sunt numiti criminali ptr ca si-au lasat un membru sa moara din refuz de transfuzie de sange si amendeaza emisiunea in cauza dar cand sunt sesizati despre batjocorirea religiei crestin ortodoxe in aceeasi emisiune dau rezolutie – „nu s-a incalcat nicio lege a audiovizualului” caz concret si real de data recenta fara nicio fabulatie si care poate fissustinut cu dovezi scrise

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php