FCRCHM: Adoptarea steagului secuiesc ca steag al judeţului sfidează legea şi este o ofensă adusă statului român
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) consideră că adoptarea steagului secuiesc ca steag al judeţului Harghita sfidează legea, este o „ofensă adusă statului român”, pune în discuţie autoritatea statului în această zonă şi este ‘un element care tensionează relaţiile interumane’ din acest areal.
Într-un comunicat remis AGERPRES de biroul de presă al FCRCHM se arată că decizia luată de Consiliul Judeţean Harghita în data de 11 decembrie sfidează legea, ţinând cont că o hotărâre similară adoptată în 2009 a fost anulată definitiv de instanţă.
„Această decizie sfidează legea, din moment ce acelaşi steag al judeţului, în aceeaşi configuraţie coloristică, cu aceeaşi simbolistică şi aceleaşi proporţii şi dimensiuni, votat şi în 2009 ca steag al judeţului Harghita, a fost anulat prin Decizia nr. 2690/R, din data de 26 septembrie 2012, a Curţii de Apel Târgu-Mureş. În acest mod, judeţul Harghita, unitate administrativ-teritorială oficială a statului român, şi-a însuşit drapelul unei entităţi care nu există, asumându-şi, totodată, şi revendicările acesteia, în totalitate neconstituţionale”, se arată în comunicatul menţionat.
Totodată, Forumul, împreună cu asociaţiile şi fundaţiile care au aderat la platforma sa, avertizează că, în acţiunea lor, consilierii UDMR şi PPMT care au votat hotărârea nu au ţinut cont de propunerea FCRCHM ca steagul judeţului să conţină şi un element heraldic românesc şi nici de o propunere similară a unui consilier român. Din acest motiv, consideră semnatarii comunicatului, „steagul votat al judeţului Harghita are un caracter pur etnic maghiar”.
În comunicat se mai precizează că aprobarea acestui drapel este „o ofensă adusă statului român”, decizia consilierilor punând în discuţie „autoritatea statului român în zonă”.
„Prin aprobarea acestui steag, care nu conţine niciun element care să-i reprezinte şi pe români, practic se pune în discuţie autoritatea statului în această zonă. Nici preşedintele Consiliului Judeţean şi nici consilierii amintiţi n-au putut fi clintiţi din opinia, exprimată obstinat, că aceste simboluri îi reprezintă pe toţi locuitorii şi toate etniile judeţului, niciodată argumentată şi în niciun fel justificată. FCRCHM consideră că avem de-a face, a câta oară, cu un clasic exemplu de ignorare voită a cetăţenilor nemaghiari ai judeţului, de evidentă discriminare culturală, de anihilare simbolică a existenţei românilor pe aceste meleaguri, de folosire abuzivă a votului democratic împotriva democraţiei însăşi. Constatăm astfel, cu uluire, că după sute de ani de excludere a românilor din heraldica transilvană, nici la aproape un secol după Marea Unire acest drept nu poate fi pus în operă”, se mai precizează în comunicatul FCRCHM.
De asemenea, reprezentanţii Forumului roagă instituţiile statului să ţină cont în deciziile actuale şi viitoare de ‘ diferenţa enormă dintre comportamentul inflexibil de stăpân medieval pe plan local şi apelul la toleranţă şi revendicările maximale pretinse de conducătorii politici români de etnie maghiară pe plan naţional şi european’.
În comunicatul de presă se mai punctează faptul că arborarea steagului secuiesc este un element care „tensionează relaţiile interumane” din zonă.
„A fi obligat să accepţi mereu deasupra capului un steag care nu numai că nu te reprezintă, dar te şi sfidează, este încă un element care tensionează relaţiile interumane din acest areal, care ar putea fi cel puţin acceptabile în lipsa acestor provocări intenţionate – de care politicienii maghiari din zonă sunt perfect conştienţi şi pe care le comit sistematic, în vederea unor presiuni, şantaje sau tranzacţii viitoare cu puterea de la Bucureşti. Tranzacţii ale căror victime am căzut permanent din 1990 încoace”, se arată în documentul remis de FCRHCM.
Consiliul Judeţean Harghita a aprobat în data de 11 decembrie, cu majoritate de voturi, steagul secuiesc ca steag al judeţului, decizie pe care a mai luat-o şi în 2009.
Hotărârea adoptată în 2009 de Consiliul Judeţean Harghita a fost anulată definitiv şi irevocabil de Curtea de Apel Târgu Mureş, dar steagul a continuat să fie arborat pe sediile unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ.