România, ţara cu cele mai mici locuinţe şi cu cea mai mare scădere a numărului de locuitori

1 449

Înghesuiţi în „cutiile de chibrituri” din blocurile gri construite înainte de ’90 sau claie peste grămadă în case sărăcăcioase la ţară, românii au migrat masiv, ţara noastră înregistrând cea mai mare scădere de populaţie din UE.

Blocuri în programul de reabilitare termică

Blocuri în programul de reabilitare termică (Epoch Times România)

Românii trăiesc în „cutii de chibrituri”, confirmă un studiu Eurostat care relevă că suprafaţa medie a locuinţei în mediul urban românesc este sub jumătate din media europeană. Mai mult, un procent foarte mare din locuinţe sunt cu toaletă în curte. Pe fundalul acestor condiţii de viaţă, aşa cum era previzibil, numărul populaţiei a scăzut dramatic în ultimii ani.

Potrivit Eurostat, România mai înregistrează un alt record negativ, respectiv cunoaşte cele mai bruşte rate de îmbătrânire, pe fondul migraţiei şi a prăbuşirii natalităţii, relatează Hotnews.

Potrivit studiului „People in the EU: who are we and how do we live?”, România a avut o creştere a vârstei mediane mai bruscă decât media UE, care a fost de 6 ani. Astfel, conform raportului, în perioada 1994-2014, vârsta mediană a populaţiei din România a crescut cu 7 ani, de la 33,8 ani (33 de ani, 9 luni şi două săptămâni) la 40,8 ani (40 de ani, 9 luni şi două săptămâni).

Singurele ţări care au înregistrat creşteri mai accentuate ale vârstei mediane decât România au fost Lituania (8,9 ani), Germania şi Portugalia (câte 7,6 ani fiecare). La egalitate cu România este Austria, cu o creştere cu 7 ani, ca şi România.

În jurul nostru, Bulgaria a cunoscut o urcare mai lină a vârstei mediane, de numai 5,4 ani, iar Ungaria a înregistrat o creştere de 3,9 ani.

Notabil este că, în pofida îmbătrânirii galopante, România are, încă, o populaţie mai tânără decât media europeană. Vârsta mediană în România este de 40,8 ani, sub media europeană, de 42,2 ani.

Eurostat mai arată că în cifre absolute, populaţia ţării noastre a avut cea mai mare scădere din Uniunea Europeană, în perioada 1994-2013 pierzând mai bine de 2 milioane de locuitori şi ajungând la 19,9 milioane.

Scăderea populaţiei României se explică, potrivit Eurostat, prin migraţie negativă şi prin rata scăzândă a naşterilor în raport cu decesele.

Astfel, România a înregistrat în 2013, alături de Portugalia, Spania, Grecia şi Italia, una din cele mai scăzute rate ale natalităţii. Ţara noastră a ajuns astfel la o rată brută de aproximativ 9 naşteri la mia de locuitori, sub media europeană de 10 naşteri la mie.

Dacă acest ritm se menţine, ţara noastră riscă să ajungă de la o populaţie estimată la 19,9 milioane de locuitori în anul 2015, la 16,3 milioane de locuitori în anul 2080, se arată în raportul Eurostat.

Raportul mai evidenţiază faptul că scăderea populaţiei are loc în contextul în care românii beneficiază de condiţii de locuit proaste, care afectează în primul rând populaţia tânără.

Ţară a blocurilor gri cu apartamente minuscule construite înainte de ’90, România are cele mai mici locuinţe din toată Uniunea Europeană. Suprafaţa medie a locuinţei în mediul urban românesc este de 40 de metri pătraţi, mult sub media europeană, de 90 mp în marile metropole şi 100 mp în oraşele mici. Inclusiv vecinii noştri bulgari au case sensibil mai mari, peste 70 mp în medie.

Eurostatul mai arată că în România, 40% dintre locuinţe sunt ocupate de câte 3-5 persoane fiecare, iar în 5% dintre locuinţe stau câte 6 oameni sau mai mulţi. Media Uniunii Europene este sensibil mai redusă la ambele categorii de locuinţe.

Pe de altă parte, România este şi ţara cu cei mai mulţi proprietari: 94,7% dintre casele din ţara noastră sunt locuite de proprietarii lor, în timp ce media europeană este de 64,3%.

Condiţiile de locuit sunt, însă, deplorabile în România, arată studiul: 38,1% din casele românilor erau cu WC-ul în curte în anul 2011. Conform datelor de la nivelul anului 2011 menţionate în raportul Eurostat, regiunea românească Sud-Vest Oltenia este şi regiunea de acest nivel din Uniunea Europeană cu cea mai mare pondere a locuinţelor cu toaletă în curte (55,4%). Media UE este de numai 2,7%, locuinţe fără WC cu apă, potrivit datelor din anul 2011, prezentate în studiul Eurostat.

de Loredana Diacu Epoch Times

1 Comment
  1. bzzz says

    cel mai prost articol

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php