Soldat ucrainean ucis în apropiere de Doneţk. Armistiţiul încă rezistă

0 399

La doar o zi după ce Ucraina a desfăşurat alegerile locale pentru primării şi consilii locale, armata ucraineană a anunţat că un soldat a fost ucis luni de separatişti în Doneţk.

Separatişti pro-ruşi stau pe un blindat în regiunea Doneţk, 7 septembrie 2015.

Un soldat ucrainean a fost ucis de separatiştii pro-ruşi în apropierea aeroportului din Doneţk, susţin oficialii ucraineni, conform RFE/RL.

Soldatul a fost ucis luni, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Zavtonov.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al separatiştilor a acuzat luni armata ucraineană că a lansat un atac asupra aeroportului. Oficialii din Kiev au negat acuzaţia.

Este prima victimă raportată în rândul armatei ucrainene de la mijlocul lunii octombrie, în condiţiile în care un nou acord de încetare a focului semnat în 1 septembrie la Minsk rezistă, în general.

Conform unui raport AFP, rezidenţii au declarat că au auzit un schimb puternic de focuri în zona aeroportului în cursul nopţii.

Incidentul are loc, de asemenea, într-un moment în care Ucraina a desfăşurat duminică alegerile locale pentru primării şi consilii locale – excepţie făcând zonele controlate de separatişti, care vor desfăşura propriile lor alegeri la începutul anului următor.

Aceste alegeri vor servi ca un etalon important pentru rcota de popularitate al preşedintelui Petro Poroşenko, a cărui coaliţie de guvernare a fost nevoită să înfrunte acuzaţii de corupţie, precum şi critici pentru politicile sale dure de austeritate.

Regiunile estice ale Ucrainei, cunoscute sub numele de Donbas, au fost puternic afectate de luptele dintre armata ucraineană şi rebelii pro-ruşi care au izbucnit în aprilie 2014, când Kievul a lansat operaţiuni militare pentru a pune capăt operaţiunilor separatiste din regiune.

SUA şi aliaţii săi europeni acuză Moscova că susţine cu soldaţi şi arme criza din estul Ucrainei. Rusia a negat acuzaţiile şi a declarat că susţine populaţia etnică rusă care locuieşte în zonă, împotriva unei suprimări continue a drepturilor lor de către guvernul din Kiev.

Washingtonul a impus sancţiuni împotriva Rusiei datorită implicării sale în conflictul din Ucraina, fiind urmată de UE în iulie 2014. Aceste sancţiuni, împreună cu scăderea preţurilor la petrol şi devalorizarea rublei, au lovit puternic economia Rusiei, împingând-o spre recesiune.

Aproximativ 8.000 de persoane, incluzând civili şi soldaţi, au fost ucise până acum în acest conflict, conform unui raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului.

După izbucniră conflictului ucrainean, NATO şi-a intensificat prezenţa militară de-a lungul graniţelor Rusiei cu statele Baltice şi în estul Europei şi a desfăşurat o serie de exerciţii militare în Europa, inclusiv testarea sistemului său de apărare antirachetă.

Ministerul rus al Apărării a criticat în repetate rânduri amplificarea prezenţei militare a NATO în imediata sa vecinătate, susţinând că acest proces se derulează sub falsul pretext al comportamentului agresiv al Rusiei.

La începutul acestei luni, NATO a finalizat planurile pentru o forţă militară de aproximativ 40.000 de soldaţi, dublul numărului actual, şi pentru crearea a doua centre de comandă, în Ungaria şi Slovacia, pe lângă celelalte centre similare create recent în România, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Bulgaria. Crearea acestor centre a stârnit furia Rusiei.

sursa: Epoch-Times Romania

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php