Cum promovează ziarul Adevărul o înșelăciune

1 942

În primul rînd vreau să spun că nu am nimic împotriva metodelor de învățămînt alternative. E adevărat că elevii din România, aici mă refer la cei ce iau școala în serios, sînt supra încărcați și că unii dintre ei pot beneficia dacă sînt educați acasă prin așa numitul program de home-schooling.

pinocchio

Doar că sistemul de educație la domiciliu este cu totul diferit de varianta de învățămînt promovată de ziarul Adevărul prin articolul Doi copii din Bucureşti fac şcoala acasă, din cauza problemelor din învăţământ. Mama: „Profesorii tot mai slab pregătiţi m-au convins să îi educ acasă“.

Titlul te face să crezi că vei citi despre ceva mai bun decît sistemul de învățămînt de stat. De fapt afli că mama celor doi copii, după ce tot s-a mutat din țară în țară și a tot schimbat școlile copiilor, s-a mutat înapoi în România și a ales un sistem de învățămînt alternativ pentru copiii ei.

Cum sistemul de învățămînt românesc este complet diferit de sistemele de învățămînt occidentale, e de înțeles că un copil obișnuit cu sistemul occidental poate avea probleme de adaptare. Normal că parinții, într-o situație ca aceasta, încearcă un sistem alternativ de învățamînt pentru copiii lor.

În articolul din Adevărul mama afirmă, printre altele, următoarele:

Copiii mei sunt înregistraţi la West River Academy din Utah, SUA. De la anul, Bogdan va fi înscris la un liceu din Spania, pe care îl va urma şi Julia. Desigur, vor învăţa tot de la distanţă. Eu cred că amândoi au un viitor mai bun şi mai relaxat. Mai târziu se vor putea înscrie şi la facultate, pentru că vor da Bacalaureatul internaţional. Nu ţin morţiş să urmeze o unitate de învăţământ superior, doar dacă simt ei că îi va ajuta. Nu vreau să aibă pur şi simplu o diplomă.

Căutînd pe internet găsim site-ul West River Academy care are secțiuni în trei limbi: engleză, spaniolă și română. Deja se simte miros de înșelăciune. Mergem la varianta în română a site-ului și iată ce găsim pe pagina cu informații generale:

West River Academy este o școală privată independentă internațională acreditată din California, cu o filială în Colorado. Se adresează familiilor care își doresc beneficiile înscrierii la o școală privată ȘI un amestec minim în activitățile lor educaționale. Familiile pot utiliza programa pe care și-o aleg sau pot să nu folosească deloc o programă. Poți primi ajutorul nostru în a crea sau alege un program și un stil de învățare care se potrivește nevoilor copiilor tăi.

Pe pagina cu informații despre admiterea liceului găsim:

West River Academy le oferă elevilor șansa de a absolvi o academie privată acreditată* (observați steluța). Programul pentru diploma de liceu durează șase luni. Îl poți începe oricând în timpul ultimului an de liceu. Cei mai mulți elevi încep la 1 noiembrie și termină pe 15 mai. Dacă începi programul în timpul unui an școlar și îl finalizezi în anul următor va trebui să plătești pentru înscrierea în ambii ani.

Mergem la baza paginii și găsim următoarea explicație pentru steluță:

*Elevii din anul final de liceu sunt rugați să țină cont de următoarele:

Numai elevii care trec prin Programul nostru pentru diploma de liceu sunt eligibili pentru a absolvi West River Academy. Elevii care doresc o foaie matricolă, dar nu au urmat Programul pot plăti pentru aceasta și o pot primi. Însă foaia matricolă va include următoarea precizare: ”D-nul/d-na … NU a îndeplinit condițiile necesare absolvirii West River Academy.”

Practic, West River Academy este o instituție privată a cărui obiect de activitate este vînzarea de diplome. Dacă ești dispus să plătești poți obține orice diplomă dorești. Cred că e clar acum că este o înșelăciune, întrebarea e de ce a ales ziarul Adevărul să o promoveze pe prima pagină?

sursa: RostOnline

1 Comment
  1. paul says

    Am sa incep cu sfarsitul, respectiv cu raspunsul la intrebarea din finalul art., desi cred ca e o intrebare retorica: poate se gaseste in pen-ultima fraza, banii! Am spus ‘poate’ caci lucrurile sunt mult mai complexe decat a decreta ca sistemul X e cel mai bun (nici n-are rost sa discutam de alte sisteme) sau sistemul X e cel mai rau, nici nu are rost sa discutam reformarea lui) indiferent care ar fi el X.
    NU imi inspira incredere judecarea unui colegiu doar dupa cateva lucruri din prezentarea web si cu atat mai putin extinderea judecatii asupra unui intreg sistem. Poate lucrurile stau intocmai, dar nu ma satisface argumentatia, iar extrapolarea chiar nu pot sa o accept.
    Am sa inchei cu o nelamurire: de ce un colegiu care are pagina de prezentare in engleza, spaniola si romana ‘Deja se simte miros de înșelăciune.’?
    Cu tot respectul, dar nu inteleg de unde vine mirosul, DEJA?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php