Regizor ucrainean capturat în Crimeea susţine că a fost torturat de ofiţerii FSB

1 529

Regizorul ucrainean Oleg Senţov, activist al Sectorului de Dreapta din Ucraina, care este în prezent acuzat de terorism de către Kremlin, povesteşte în faţa unui tribunal torturile la care a fost supus de către agenţii FSB.

Declaraţiile despre agenţii care l-au anchetat au fost făcute în faţa unui tribunal militar din Rostov, conform agenţiei de presă Unian.

Regizorul Oleg Senţov împreună cu ecologistul Saşa Kolcenko (Twitter.com/ Antony Mon)

Oleg Senţov, care a luat parte in protestele din piaţa Euromaidan din Kiev, s-a întors în oraşul său de baştină din Crimeea după ocuparea peninsulei de către Rusia, unde a creat mişcarea numită automaidan, asemănătoare cu cea de la Kiev.

Au ameninţat că mă vor viola cu bastoane de lemn, că mă duc în pădure şi mă îngroapă acolo

Agenţii FSB l-au arestat pe Senţov, 39 de ani, în Simferopol, capitala peninsulei Crimeea, în mai 2014, după ce a participat la un protest împotriva anexării. Senţov asigurase mâncare pentru trupele ucrainene care se baricadaseră în bazele lor după anexarea peninsulei de către Rusia în februarie 2014.

Conform Guardian, anul trecut, mai mulţi regizori de film, printre care Pedro Almodóvar, Ken Loach, Bela Tarr şi Wim Wenders au semnat o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Vladimir Putin, în care protestau împotriva detenţiei „aparent arbitrare” a regizorului ucrainean.

Tată singur cu doi copii, Senţov avea un internet cafe în Simferopol până la succesul filmului său din 2011 – Gamer – care l-a propulsat în industria filmului.

La începerea procesului în oraşul Rostov-pe-Don, procurorii l-au acuzat pe Senţov de crearea unui „grup terorist” care ar fi funcţionat la ordinele Sectorului de Dreapta. Senţov este acuzat şi de faptul că ar fi dat foc la sediul local al Partidului Rusia Unită – la putere în Rusia – în timpul aşa zisului referendum despre anexarea peninsulei de către Kremlin.

Procurorii mai susţin că Senţov complota să dinamiteze monumentul criminalului Vladimir Ilici Lenin din Simferopol cât şi făclia aprinsă asociată monumentului.

Senţov a afirmat întotdeauna că este nevinovat şi ca procesul împotriva sa este pur politic.

„După ce ţara dvs a început să o ocupe pe a mea, am continuat cu munca de voluntariat. Dar nu am cerut niciodată violenţă. Am ajutat jurnaliştii care transmiteau despre evenimentele din Crimeea, le-am găsit translatori şi am organizat conferinţe de presă” a declarat Oleg Senţov.

Alocuţiunea lui Senţov a dezvăluit amănunte legate de arestarea şi anchetele la care a fost supus de către agenţi KGB. „am fost băgat într-o dubă cu o punge pe cap, şi am fost adus într-o clădire care aparţinuse SBU, pe strada Ivan Franko. Au început un interogatoriu foarte dur, voiau să ştie nume de activişti, cine intenţiona să dinamiteze monumentele [sovietice, n.r.]. au început să mă bată şi să mă lovească cu picioarele, să dea în mine cu bastoane, în timp ce zăceam întins pe jos. Când au văzut că refuz să vorbesc, au încercat să mă sufoce. Am fost sufocat cu pungi de plastic. De patru ori”.

(…) Au ameninţat că mă vor viola cu bastoane de lemn, că mă duc în pădure şi mă îngroapă acolo. Patru ore mai târziu au obosit şi m-au luat la o percheziţie [la mine acasă, n.r.] . Doar atunci am înţeles că erau agenţi FSB. Se aşteptau să găsească arme şi terorişti, cu toate acestea acolo l-au găsit doar pe băiatul meu, lucru care nici nu este menţionat în protocol. Au găsit bani – acei bani aparţineau companiei mele de producţie, erau pentru filmările pentru filmul Rinocerii.

Conform afirmaţiei lui Senţov, FSB i-a propus să depună mărturie împotriva liderilor mişcării Maidan, pentru o pedeapsă de 7 ani, faţăd e 20 cât ar primi în mod normal.

„După trei zile de percheziţie au găsit arme, pentru că, nu-i aşa, ce fel de terorist aş fi fost dacă n-ar fi găsit arme?.. După şase luni, FSB a descoperit în mod uimitor fişiere pe laptopul meu care ar fi detaliat fabricarea de explozive” a mai declarat Senţov, care a concluzionat amar:

„Nu mai vreau să particip în acest spectacol. Faceţi ce vreţi, voi sta aici tăcut şi nu voi mai răspunde la întrebările dvs”.

 sursa: Epoch-Times Romania

 

1 Comment
  1. calin eugen says

    Monumentul lui Lenin din Crimeea…Cred ca asta spunr totul…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php