Gaburici și-a anunțat demisia

1 422

După trei luni de eschivări și tăcere și după ce a ajuns să fie audiat de procurori în dosarul studiilor sale, premierul Chiril Gaburici a organizat astăzi, la ora 11.00 un briefing de presă, la Guvern, unde urma să vorbească despre problemele din dosarul studiilor sale. Acesta însă și-a anunțat demisia, din cauza acestui dosar.

DAC97090-33AC-4207-88F9-8F56FECE0ADC_cx2_cy8_cw87_mw1024_s_n_r1

„Consider că cetățenii sunt egali în fața legii… Îmi pare rău ca am lasat subiectul prezenței sau absentei unei diplome sa fie subiect politic. E un anunț fără precedent — îmi anunț demisia. Subiectul diplomei mele este lipsit de importanță in condițiile social-economice. Azi premierul nu are instumente. E nevoie de lupta cu corupția, e nevoie de depolitizat instituțiile statului, trebuie securizarea sistemului bancar. Sper ca demisia mea va însemna pentru coalitie apariția unei stabilități la guvernare”, a precizat Gaburici.

Acesta nu a vorbit despre studiile sale dar a lăsat să se înțeleagă că pleacă din funcție din cauza acelui dosar. Demisia sa vine la o zi după ce a fost audiat de procurori în dosarul studiilor sale.

Amintim că, dosarul penal privind studiilor premierului Gaburici a fost iniţiat în urma unui articol din ZdG, „CV-ul necenzurat al premierului”, apărut pe 4 martie 2015, în care precizam că Chiril Gaburici nu a susţinut examenele de bacalaureat de la Colegiul Republican de Microelectronică și Tehnică de Calcul (CRMTC) din Chișinău, pe care l-a frecventat între anii 1992—1995 (instituție pe care nici nu a indicat-o în CV) şi că nu este clar în baza cărui act a ajuns astfel la Universitate.

Ulterior, s-a implicat în dezvoltarea subiectului şi deputatul Valeriu Munteanu care a făcut mai multe interpelări la instituțiile abilitate, dar şi Ministerul Afacerilor Interne, care, în final, în urma unei expertize a constatat că Gabuciri a ajuns la Universitate, inițial la Academia de Studii Economice din Moldova, iar ulterior, la Universitatea Slavonă, în baza unei diplome care conține elemente de falsificare, diplomă eliberată de Liceul Ştefan cel Mare, fostul gimnaziu nr. 8 din Chişinău, instituţie pe care acesta nu a frecventat-o. Diploma a fost eliberată în 1994, când Gaburici era, de fapt, elev la CRMTC.

Chiril Gaburici a fost desemnat de şeful statului la funcţia de premier sâmbătă, 14 februarie 2015 și a fost votat de Parlament în această funcție, cu voturile PCRM, PLDM și PD pe 18 februarie 2015.

EfrimPozaUPDATE: Oleg Efrim, fostul ministru al Justiției și unul din avocații lui Chiril Gaburici a menționat că gestul premierului este unul responsabil și fără precedent pentru R. Moldova.

„Este un gest responsabil și fără precedent. Când a înțeles că este bănuit de ceva, a decis să plece, ca să nu păteze imaginea instituției”, ne-a spus Efrim, care împreună cu Vlad Roșca îl reprezintă pe acesta în dosarul penal în care Gaburici este bănuit că ar fi intrat la universitate în baza unei diplome false.

fotografia-zilei

UPDATE: Valeriu Munteanu, deputat: „Investigatia ZdG, completată de multiplele noastre interpelari, a ajuns la un final logic — Republica Moldova a scăpat de un premier cu diploma de la Piata Centrala. Mai bine mai tarziu decat deloc…”, a scris acesta, pe o rețea de socializare.

UPDATE: Analistul Anatol Țăranu: „Eu cred că această demisie urgentează consituirea unei majorități parlamentare și a unui guvern mai stabil. Dacă și-a anunțat demisia în urma scandalului diplomei, este evident că aceasta este falsă”

UPDATE: Aurelia Peru, purtătoarea de cuvânt a premierului: „Chiril Gaburici a atentat la sfanta-sfintelor in Republica Moldova — Coruptia — si a platit….cu demisia”, a scris aceasta pe o rețea de socializare.

UPDATE: Dorin Chirtoacă: „Demisia de azi a premierului înseamnă recunoașterea înfrângerii de către PLDM, PD, PCRM”.

UPDATE: Mihai Ghimpu: „O mișcare fină, politică. Omul a făcut un pas ca să iasă mai curat. Dar poate fi și a doua variantă — a înțeles în ce mizerie a fost pus. Ancheta să hotărască în privința diplomei.”

UPDATE: Citiți aici, Ultimul mesaj al premierului Chiril Gaburici.

filat suparatUPDATE: Vlad Filat, președintele PLDM, partid care l-a propus pe Chiril Gaburici la funcția de premier anunță că regretă demisia premierului Gaburici, ținând cont de situația în care se află R. Moldova, dar crede că decizia este firească.

„Este o decizie firească în lumina ultimelor informații privind suspiciunile despre studiile sale. Apreciez acest pas ca fiin unul demn, curajos, care va servi drept precedent pentru clasa politică. Țin să-i mulțumesc pentru munca pe care a depus-o”, a menționat Filat. Acesta a precizat că a vorbit cu Marian Lupu, liderul PD și că urmează să-l contacteze și pe liderul PL, Mihai Ghimpu, pentru a discuta cu aceștia despre o nouă majoritate parlamentară, care să susțină noul Guvern.

504-lupu-filat-alianta-apmeUPDATE: Partidul Democrat din Moldova a luat act decizia personală a prim-ministrului Chiril Gaburici de a demisiona din fruntea Guvernului.Considerăm că hotărârea luată de domnul Gaburici nu va genera instabilitate politică, fiind vorba despre o decizie personală. Apreciem că această situaţie nouă va trebui sa grăbeasca resetarea coaliţiei şi formarea unei noi majoritaţi pentru susţinerea Guvernului, o majoritate mai puternică şi mai eficientă, în beneficiul cetăţenilor.

Alianţa pentru Moldova Europeană este în continuare funcţională şi puternică şi va lua decizii rapide pentru a menţine stabilitatea şi eficienţa actului de guvernare.

sursa: Ziarul de Garda

1 Comment
  1. calin eugen says

    Ce se intampla in Moldova,din multe puncte de vedere,este trist,foarte trist…(nu asta visat romanii basarabeni,trecuti prin iadul sovietic)

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php