Conflict armat în Marea Neagră. Rusia ridică avioanele împotriva SUA
Rusia și-a ridicat avioanele militare de la sol, ca răspuns la apariția unui distrugător al Marinei Statelor Unite, care, potrivit relatărilor presei ruse, a acționat “agresiv” în Marea Neagră, citat de The Independent.
Ministrul rus al Apărării, vorbind la un summit de securitate desfășurat la Singapore, a declarat că navele americanedotate cu rachete și care operează aproape de apele teritoriale ale Moscovei “reprezintă un pericol la adresa stabilității strategice” dintre cele două țări.
Agenția de presă de stat RIA Novosti, care a citat o sursă militară, a anunțat că navaamericană USS Ross a fost reperată îndreptându-se spre apele rusești, după plecarea din portul românesc Constanța.
“Echipajul navei a acționat provocator și agresiv, ceea ce a produs îngrijorare la stațiile de monitorizare și pe navele din Flota Mării Negre”, a raportat RIA Novosti.
Avioanele de luptă de tip SU-24 au fost ridicate, demonstrând disponibilitatea de a preveni violări ale frontierei și pentru a apăra intersele țării.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului din Statele Unite, Eileen Lainez a confirmat într-o declarație oficială incidentul, dar a ținut să precizeze că nava americană USS Ross a fost “în apele internaționale tot timpul, efectuând operațiuni de rutină”.
“Marina Statelor Unite operează în mod obișnuit în Marea Neagră, în conformitate cu legile internaționale”, a afirmat Eileen Lainez, adaugând că deplasarea navei în regiune a fost anunțată în mod public.
Incidentul din Marea Neagră este cea mai recentă întâlnire militară dintre Rusia și armatele occidentale, ca urmare a tensiunilor continue de după criza din Ucraina.
Tot în luna mai, atât Marea Britanie, cât și Suedia și-au ridicat avioanele de luptă de la sol pentru a intercepta bombardierele rusești, aproape de teritoriile lor. Luna trecută, Statele Unite au înaintat un protest oficial Rusiei, după interceptarea unor aparate rusești de către un avion de recunoaștere american, în spațiul aerian internațional de deasupra Mării Baltice.