Părintele Roman Braga a plecat la cele cereşti (+29 Aprilie 2015). Veşnica lui pomenire!

0 445

Părintele Roman Braga, unul din cei mai mari duhovnici români, s-a săvîrşit în această dimineaţă, cu puţin înainte de miezul nopţii. Avea 93 de ani.

Roman Braga s-a născut la 2 aprilie 1922 în Condriţa Lăpuşnei din Basarabia. După şcoala primară, la vârsta de 12 ani a intrat pe poarta Mănăstirii Căldăruşani, apoi s-a înscris la Seminarul Teologic de la Cernica.

Studiile seminariale le-a continuat la Bucureşti, apoi la Chişinău. A urmat Facultatea de Litere şi Filosofie şi Teologia din Bucureşti până în 1947. Pentru “activitatea legionară” din studenţie, în fapt, manifestarea contra sărbătoririi zilei de 1 mai în praznicul Sf. Paşti, în 1949, Roman Braga a fost arestat.

Alături de alţi colegi, precum Antonie Plămădeală, Nicolae Bordaşiu sau Paul Munteanu, redactează un manifest intitulat “Fraţi creştini” în care îi îndeamnă pe români să păstreze în post sâmbăta din Săptămâna patimilor care cădea de 1 mai. La 9 iulie 1948 este arestat, apoi condamnat la cinci ani temniţă grea. A fost trimis la Peninsula-Valea Neagră, în “brigada preoţilor”, unde a muncit timp de 582 de zile. La 27 iulie 1953 a fost eliberat, căutând răspunsuri duhovniceşti în activitatea spirituală promovată de Sandu Tudor. Aşa a fost implicat în grupul Rugului Aprins, pentru care în 1955 a fost din nou arestat de Securitate, apoi eliberat după câteva luni de anchetă. Trei ani mai târziu a fost din nou arestat, apoi la 8 noiembrie 1958 a fost condamnat la 18 ani de muncă silnică, fiind purtat la Jilava şi în lagărul de muncă de la Ostrov. Eliberat în iulie 1964, patru ani mai târziu a fost trimis ca preot misionar în Brazilia. Ulterior, a ajuns duhovnic în eparhia americană condusă de Valerian Trifa, apoi duhovnic la mănăstirea de maici Adormirea Maicii Domnului de lângă Detroit. De aici a povăţuit către Hristos mii de suflete.

Doamne, odihneşte cu Sfinţii sufletul adormitului robului Tău!

*

PS: Românii din Statele Unite care doresc să meargă la înmormîntare pot afla detalii de pe pagina dedicată Părintelui Roman.

sursa: Manastirea Petru-Voda

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php