„Cărțile copilăriei pe bicicletă“. Principele Nicolae va pedala peste o mie de kilometri
Principele Nicolae, care va participa la turul ciclist „Cărțile copilăriei pe bicicletă“, inițiat de Asociația Curtea Veche, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres că prin această inițiativă dorește să atragă atenția cu privire la o problemă gravă care există în România: lipsa educației și analfabetismul.
Acesta mărturisește că citește în limba română și cu voce tare pentru a exersa fluența limbii. Principele Nicolae vorbește, în interviu, despre pasiunea pentru cărțile de aventuri și călătorii, despre preferința pentru cartea tipărită, dar și despre necesitatea lecturii permanente și despre inițierea unor proiecte care să aibă ca scop educarea copiilor cu privire la importanța sportului. Principele Nicolae va pedala peste o mie de kilometri alături de campionul național la ciclism Alex Ciocan, în cadrul turului ciclist caritabil „Cărțile copilăriei pe bicicletă“, dedicat promovării lecturii la nivel național. Turul se va desfășura în perioada 23 aprilie – 3 mai și va traversa 13 județe, din Sighetu Marmației până în Constanța.
Toți cei care doresc să pedaleze alături de principe sunt invitați să liciteze pentru locurile disponibile în pluton sau să se alăture gratuit la evenimentele de întâmpinare care vor avea loc în orașele: Sighetu Marmației, Dej, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Sibiu, Brașov, Sinaia, București, Călărași, Constanța.
Biografia
Principele Nicolae s-a născut la 1 aprilie 1985, la Geneva, fiind fiul principesei Elena și al lui Robin Leslie Medforth-Mills, oficial al Organizației Națiunilor Unite.
Alteța Sa Regală a încheiat ciclul primar și gimnazial la Şcoala Argyle House din Sunderland, Marea Britanie, până în anul 1999. Din 1999, a urmat cursurile Colegiului Shiplake, din Henley on Thames, Marea Britanie. Pe parcursul liceului, principele Nicolae a dobândit certificatul GCSE în matematică, franceză, germană, literatură și limba engleză, tehnologia informației, geografie și științe (chimie, biologie, fizică), iar apoi a absolvit și nivelul avansat al GCSE („A-level“) în franceză, știința afacerilor și educație fizică.
În anul 2004, Principele Nicolae a fost lider asistent al unei expediții în Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe. În 2005, a locuit pentru 4 luni în Kenya și a participat la o expediție în Madagascar. În anul 2006, Principele a fost angajat în Kenya pentru a antrena trupele Armatei Britanice în Rafting. Între 2009 și 2012, Principele Nicolae a urmat cursurile universitare la Colegiul Royal Holloway, Universitatea din Londra, în management. Acesta este pasionat de sport, practicând de-a lungul timpului fotbal, hochei, rugby, cricket, tenis, kayak, canoe și, ocazional, tenis. În 2010, la împlinirea vârstei de 25 de ani, Regele Mihai i-a conferit titlul de Principe al României și calificativul de Alteță Regală, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Palatul Elisabeta. Din anul 2007, potrivit Normelor Fundamentale ale Familiei Regale, Principele Nicolae este al treilea în linia de succesiune la Coroana României. Principele Nicolae a fost decorat de Regele Mihai cu Decorația regală Nihil Sine Deo (2010) și cu Marea Cruce a Ordinului Coroana României (2013). Activitatea caritabilă a Principelui Nicolae cuprinde colaborarea cu Școala Britanică din București, într-un proiect pe teme ecologice, și susținerea organizațiilor de mediu , „Mai Mult Verde“ și „Tășuleasa Social“.
Principele Nicolae a acordat Înaltul Patronaj proiectului „Planet BSB“ derulat de British School of Bucharest. De asemenea, a acordat Înaltul Patronaj și coordonează Asociația Curtea Veche, dedicată promovării cititului în rândul copiilor. Este ambasador al Organizației internaționale Duke of Edinburgh’s Award. În prezent, colaborează cu Editura Curtea Veche.
sursa: Puterea