Culmea anticorupţiei: şeful Integrităţii, după gratii. Horia Georgescu, preşedintele ANI, reţinut de DNA

0 406

Şeful Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a ajuns, luni, în arestul central al Poliţiei, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au emis pe numele lui un mandat de reţinere pentru 24 de ore într-un dosar de abuz în serviciu. Procurorii DNA susţin că Horia Georgescu, pe vremea când era membru în comisia Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a aprobat, alături de alte persoane, despăgubiri supraevaluate cu 75 de milioane de euro pentru trei imobile.

UPDATE. Culmea anticorupţiei: şeful Integrităţii, după gratii. Horia Georgescu, preşedintele ANI, reţinut de DNA

Horia Georgescu a fost adus la DNA, luni, cu ofiţeri de poliţie judiciară, apoi a fost scos, după cinci ore de audieri, cu mâinile încătuşate la spate – semn că s-a opus reţinerii. În intervalul de timp în care mandatul este în vigoare, şeful ANI va fi prezentat în instanţă cu propunere de arestare preventivă. Întrebat de jurnalişti dacă a luat bani pentru retrocedarea unor imobile la un preţ supraevaluat, Horia Georgescu a răspuns: „Niciodată”. Şi deputatul PNL Theodor Cătălin Nicolescu a fost adus cu mandat la DNA, luni, în acelaşi dosar în care a fost reţinut Horia Georgescu. Potrivit unui comunicat al DNA dat, luni, publicităţii, Horia Georgescu se face vinovat de săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Rapoarte de evaluare supraevaluate

În ianuarie 2015, ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul că, în perioada 2008-2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor. Concret, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, din care făcea parte atunci şi Horia Georgescu, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experţi evaluatori, corespunzătoare unui număr de trei dosare, fără a respecta Standardele Internaţionale de Evaluare şi dispoziţiile legii. Procurorii precizează că valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experţilor evaluatori, la suma de 129.709.168 de euro (467.448.907 lei ). „Din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor 3 dosare a rezultat că evaluatorii desemnaţi nu au purtat o corespondenţă cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agenţiile imobiliare etc. privind tranzacţiile deja efectuate/certe cu proprietăţi imobiliare similare”, potrivit DNA.

„Precedentul” Bica – Stelu

Curtea de Conturi a făcut un control la ANRP, pentru a verifica modul în care au fost utilizate fondurile alocate pentru plata despăgubirilor, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor. În urma unei decizii din octombrie 2013 a Curţii de Conturi s-a dispus ANRP reevaluarea dosarelor în care s-au acordat despăgubiri în perioada 2009-2011. Curtea de Conturi a obligat atunci preşedintele ANRP să verifice toate rapoartele de evaluare care au stat la baza dosarelor al căror cuantum de despăgubiri depăşea valoarea de 500.000 de lei. În baza deciziei Curţii de Conturi şi în urma reevaluării a 452 de dosare s-a constatat că în 94 de dosare valoarea de despăgubire stabilită iniţial a fost cu peste 20 la sută mai mare. ANRP a sesizat DNA după ce fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi foşti membri ai Comisiei Centrale de Despăgubiri au fost trimişi în judecată în dosarul în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu, după ce, în 2011, i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, zis „Stelu”, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. Pe de altă parte, în 2008-2011, s-a constatat că unele dosare privind retrocedarea de imobile au fost soluţionate cu prioritate, după ce au fost invocate cazuri „excepţionale”. Printre motivele invocate s-au numărat osteoporoza, colici renale, tulburare depresivă, atacuri de panică, hemoroizi şi adenom al prostatei, persecuţie pe motive etnice. Raportul Corpului de Control arată că în perioada 2008-2011 numărul dosarelor de despăgubire soluţionate prioritar de către ANRP, prin invocarea acestor cazuri excepţionale, a fost mult mai mare faţă de cel al dosarelor soluţionate în ordinea înregistrării, excepţia fiind transformată în regulă.

Finanţist „crescut” pe lângă Parchet

Horia Georgescu, în vârstă de 38 de ani, este preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate din aprilie 2012. În perioada 15 august 1993 – 1 mai 2004, Georgescu a fost consilier la SC Imperial SRL Braşov. Din mai 2004 până în martie 2007, Geogescu a lucrat ca specialist în investigaţii financiare în domeniul protecţiei intereselor financiare ale Uniunii Europene la Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie. Ulterior, Horia Georgescu a fost consilier asistent personal Cabinet secretar de stat – preşedinte la Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. În perioada mai-iulie 2007, Georgescu a fost consilier personal al ministrului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, apoi a devenit consilierul ministrului Justiţiei (iulie 2007 – noiembrie 2008). Totodată, din aprilie până în noiembrie 2008 a fost consilier al ministrului – detaşat cu atribuţii de secretar general la Agenţia Naţională de Integritate.

Consilieră a ministrului Oprea, reţinută în același dosar

Ingrid Mocanu Popa, fosta consilieră a lui Gabriel Oprea, a fost reţinută, luni, în acelaşi dosar în care a fost reţinut şi preşedintele ANI, ea fiind suspectată că a participat, alături de alţi membri al Comisiei ANRP, la acordarea unor despăgubiri supraevaluate cu 75 milioane de euro. „Nu am făcut nimic. Sunt faptele evaluatorilor. Eu nu am produs nici un prejudiciu”, a spus Ingrid Mocanu Popa la ieşirea din DNA.

Ingrid Mocanu Popa, fosta consilieră a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor din iunie 2008 până în martie 2009, fiind eliberată atunci din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc. Ea a fost detaşată la ANRP de la Ministerul Justiţiei, în decembrie 2007, unde, până în iunie 2008, a ocupat funcţia de director al Direcţiei pentru coordonarea şi controlul legislaţiei din domeniul restituirii proprietăţii funciare. Ingrid Mocanu Popa este urmărită penal şi în dosarul în care este acuzată că, împreună cu fostul secretar general adjunct din MAI Mihai Şova, ar fi fotocopiat documente cu informaţii nepublice pentru a obţine foloase şi au luat informaţii din documente ale DNA care priveau două dosare. Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2014 – ianuarie 2015, Ingrid Mocanu Popa i-ar fi permis accesul secretarului general adjunct al MAI Mihai Şova la documente care conţineau informaţii nedestinate publicităţii şi la care acesta nu avea acces, conform atribuţiilor de serviciu, pe care cei doi, ulterior, le-au fotocopiat, pentru a obţine foloase necuvenite.

sursa: Puterea

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php