Controlul Mării Negre și al resurselor energetice – principalele obiective ale lui Vladimir Putin (analiză)

1 669

Președintele rus Vladimir Putin știe exact ce vrea, iar principalele sale obiective nu sunt în estul Ucrainei, ci privesc controlul Mării Negre și al resurselor și coridoarelor energetice din această zonă, se arată într-un articol publicat duminică de portalul thedailybeast.

Astfel, în timp ce în ultimul an atenția lumii întregi s-a concentrat pe conflictul din estul Ucrainei, pe care Moscova l-a alimentat furnizând arme separatiștilor, Rusia a acționat pentru a pune mâna pe ceva mult mai prețios decât Donbasul ucrainean cu toată industria lui învechită.

În opinia autorului articolului, anexarea peninsulei Crimeea a fost primul pas dintr-o strategie amplă, ce are ca obiectiv final un control deplin asupra resurselor energetice transportate către Europa prin coridoarele din zona bazinului Mării Negre.

În acest timp, manevrele economice ale Rusiei în zona Mării Negre au trecut în mare măsură neobservate. Un exemplu îl constituie decizia greu de înțeles a guvernului georgian de a accepta vânzarea către compania rusă Rosneft a 49% din acțiunile terminalului petrolier al portului Poti, terminal cu importanță strategică deținut de un obscur om de afaceri local, David Iacobașvili.

Această decizie ce favorizează interesele strategice ale Rusiei pare bizară în condițiile în care guvernul de la Tbilisi condamnă oficial acțiunile Moscovei împotriva Ucrainei și vorbește despre dorința de a integra Georgia în NATO și UE, iar trupele ruse continuă să fie prezente în republicile separatiste Abhazia și Osetia de Sud.

Dar afacerea cu Rosneft nu privește doar Georgia, ci întregul Caucaz, întrucât controlul portului Poti implică automat controlul unui întreg coridor energetic. În opinia autorului articolului, respectivul port georgian este doar un mic pas din strategia Rusiei, ce combină acțiuni care au ca obiectiv final obținerea supremației economice și militare în bazinul Mării Negre.

O asemenea perspectivă pare să se regăsească și într-o declarație a generalului Philip Breedlove (comandantul suprem al forțelor aliate în Europa — SACEUR), care a atras atenția asupra unei ample desfășurări de rachete sol-aer și sol-sol în Crimeea. ‘Aceste sisteme, cele sol-aer, a căror rază de acțiune acoperă circa jumătate din Marea Neagră, și cele sol-sol, care pot lovi aproape orice punct din bazinul Mării Negre, au făcut din Crimeea o platformă majoră de proiectare a puterii în zonă’, a indicat Breedlove săptămâna trecută.

Conform publicației USNI News, în Crimeea au fost amplasate inclusiv rachete balistice tactice Iskander, iar navele de recunoaștere ale flotei ruse sunt capabile să culeagă informații care permit ulterior lovirea țintelor cu un grad înalt de precizie, astfel că orice țară din bazinul Mării Negre și orice navă din această zonă sunt acum acum potențiale ținte.

sursa: Agerpres

1 Comment
  1. RoHawk says

    Ce nu poate sa faca Rusia cu ajutorul Comunistilor din fostul spatiu sovietic , de la Ural pana la Berlin.Tot survey-ul rezervelor petroliere din Marea Neagra a fost facut cu nava de survey ruseasca , pe care scria mare , cat o zi de post : MORFLOT, contactata de tarile europene care au participat la operatiuni ,un exemplu find Compania Olandeza VOS Den Helder. De amintit ca tot personalul rus de pe nava de survey , se plimbau ca Voda prin loboda prin Constanta , fara viza de intrare in Uniunea Europeana ,iar toate datele culese de nava ruseasca ajungeau prima data la Ambasada Rusa din Constanta , prin Agentul GSP , dupa care de acolo erau livrate catre beneficiari.Si asemenea in Bulgaria ,continund cu tarile riverane Marii Negre.
    Sa te mai intrebi cum ar fi posibile toate astea in Georgia , tara lui Stalin ?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php