Obiceiuri și superstiții
Dragobetele este descris şi drept o “făptură mitică”, “un tânăr voinic, frumos şi bun”. Potrivit legendelor, Dragobetele era fiul Babei Dochia, ”o ființă, parte omenească și parte îngerească, un june frumos și nemuritor, care umblă în lume ca și Sântoaderii și Rusalele, dar pe care oamenii nu-l pot vedea, din cauză că lumea s-a spurcat cu sudalme și fărădelegi”. El era considerat zeul dragostei şi al bunei dispoziţii, iar de ziua lui se organizau petreceri, deseori urmate de căsătorii, fiind considerat protectorul şi aducătorul iubirii.
Dragobetele mai poate fi întâlnit în cultura populară şi sub numele de Dragomir, cunoscut ca un cioban care o însoţeşte pe Baba Dochia în călătoriile prin munţi. El era considerat un simbol al primăverii, iar de ziua lui se sărbătorea “înnoirea firii” şi oamenii se pregăteau de primăvară.
O altă legendă vorbeşte despre Dragobetele transformat de Maica Domnului în planta Năvalnic, după ce acesta ar fi încercat să “îi încurce cărările”.
Sărbătoare Dragobetelui marchează revigorarea naturii și a omului care, cu aceasta ocazie, se primenea. Este o sărbătoare a revigorării vegetației, a vieții în creștere, o data cu trecerea la anotimpul de primăvara.
Târgul de Dragobete la Brașov
În perioada 24-26 februarie are loc la Brașov în Piața Sfatului Târgul de Dragobete. Târgul va reuni producători de artizanat și produse tradiționale românești și promovează valorile tradiționale. Relații despre desfășurarea și organizarea târgului puteți obține de la Dl.Ene Viorel, tel: 0729431152
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.