Reabilitarea blocurilor, ţeapa electorală a partidelor politice

1 452

Reabilitarea termică a blocurilor este pentru bucureşteni o mană cerească. Anveloparea zidurilor a fost un motiv în plus pentru firmele agreate de primării, dar şi pentru arhitecţi, care au câştigat un ban în plus şi au reuşit să schimbe culoarea oraşului. Treaba a rămas însă nefinalizată, pentru că banii s-au terminat, mai ales după ce pe piaţa reabilitării termice au intrat firme-fantomă, unele chiar raportând lucrări efectuate. Astfel că bugetele locale sunt acum secate.

Primăriile Capitalei nu mai au bani pentru reabilitarea blocurilor şi trebuie să acceseze fonduri europene

Când minţi, trebuie să ai memorie bună, altfel te dai de gol, spune o vorbă din popor. Vorbele se mulează perfect şi pe primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, care a uitat declaraţiile făcute în campania electorală sau cu câteva luni în urmă.

În septembrie anul trecut, cetăţenii din sectorul 2 erau nedumeriţi de ce nu au început lucrările de reabilitare la blocurile programate pentru primăvara şi vara lui 2014. Încercările primarului Neculai Onţanu de a răspunde cinstit au fost zadarnice. Adevărul a ieşit la iveală. Reabilitările din sectorul 2 au fost amânate după ce primăria a plătit 17 milioane de euro unei firme care a intrat în insolvenţă. Generalul a ridicat din umeri mai intâi, apoi, aşa cum obişnuieşte, a dat vina pe alţii, dând dovadă de extremă iresponsabilitate. „Nu face primăria, ca atare, verificarea acestor companii. Acestea se fac atunci când ele depun la sistemul naţional de achiziţii publice, când prezintă toate documentaţiile. Acolo se fac evaluările necesare. Autoritatea Naţională pentru Monitorizarea Achiziţiilor Publice dă verdictul că este o firmă eligibilă”, a spus Neculai Onţanu, care se vrea absolvit de orice vină.

Generalul se ascunde în dosul angajaţilor

Executantul, firma Electrica Serv, a încasat 17 milioane de euro în ultimii doi ani, apoi a cerut insolvenţa. Firma de dirigenţie a raportat lucrările efectuate, dar aceasta funcţionează fictiv. „O asemenea situaţie se reface pe banii constructorului. Nu plăteşte nimeni nimic. Nici administraţia locală, nici un leu în plus, nici asociaţia de proprietari”, a adăugat Neculai Onţanu.

Insolvenţa firmei Electrica Serv, banii dispăruţi în şirul de offshore-uri l-au pus în încurcătură pe primar. În septembrie, edilul îl băga la înaintare pe şeful Direcţiei de Investiţii din Primăria Sectorului 2, Corneliu Drug. Acesta spunea că reluarea lucrărilor de reabilitare va începe peste şase luni.

Minciuna are picioare scurte

După cinci luni de la afirmaţiile directorului de investiţii, la solicitarea ziarului PUTEREA, explicaţiile referitoare la întârzierea lucrărilor de reabilitare sunt altele. „Programul de reabilitare termică realizat de Primăria Sectorului 2 nu este în întârziere. El se derulează în continuare conform legislaţiei în vigoare şi a graficelor stabilite. Vă informez că pe timpul iernii nu se execută, din cauza temperaturilor joase, lucrări de reabilitare termică întrucât ele ar fi sigur compromise. Lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe vor continua din luna martie a acestui an, imediat ce condiţiile meteorologice vor permite acest lucru”, ne-a răspuns din partea primăriei Viorel Mândroi, directorul Direcţiei de Achiziţii şi Contracte Publice.

Este evidentă minciuna, nici site-ul primăriei nu a mai fost actualizat de aproape un an, şi se contrazice cu cea a primarului. În septembrie 2014, edilul sectorului 2 spunea că „se vor începe lucrările la 600 de blocuri pentru care avem bani, adică va fi gratis reabilitarea. Apoi, vom analiza veniturile oamenilor şi vom decide dacă au bani sau nu, ca să facem anvelopare cu fonduri europene, adică pentru cofinanţare”, spunea Onţanu. Brusc, situaţia s-a schimbat şi ni se pune aceeaşi placă electorală. „Pentru reabilitarea termică Primăria Sectorului 2 a alocat pentru anul în curs suma de 385.543 mii lei. Ca şi până în prezent, locuitorii sectorului 2 nu vor plăti nici un leu pentru reabilitarea termică a blocurilor, contribuţia ce revine proprietarilor de apartamente va fi suportată din bugetul local”, ne asigură Viorel Mândroi.

SITUAŢIA PE SECTOARE:

Sectorul 1

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 susţin că au accesat un credit avantajos de la Banca Europeană de Investiţii. „Aşa putem continua reabilitarea. Dacă accesezi fonduri europene, ei nu sunt de acord să se finanţeze 100%, trebuie să dea şi locatarul o parte, şi nu ar fi echitabil faţă de oamenii care nu au beneficiat de reabilitare gratis. În ciuda faptului că au scăzut încasările la buget, noi reuşim să facem programul în continuare gratuit”, a spus purtătorul de cuvânt al primăriei, Alex Ichim.

Sectorul 3

Edilul sectorului 3, Robert Negoiţă, anunţa în toamna trecută că a semnat un contract pentru accesarea de fonduri europene împreună cu ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea. Şi, deşi a promis în campania electorală că va face anvelopare gratuită cu banii din buget, după numai doi ani şi-a dat seama că promisiunea făcută nu are acoperire. Aşa că a scris o scrisoare deschisă în care a anunţat sec că „cei cu venituri mai mari vor suporta 30% din costul lucrării, iar cei cu venituri mai mici, 20%, procent care va fi recuperat de la locatari în 10 ani”. În medie, fiecare familie va achita maximum 300 de lei pe an.

Sectorul 4

Primarul Cristian Popescu-Piedone nu mai are bani prea mulţi în vistierie, dar spune că a găsit o soluţie. Potrivit unei hotărâri locale, cei care vor accepta să facă reabilitare termică, vor suporta un cost de maximum 35 de lei pe lună, timp de 10 ani: „Mulţi edili se duc pe trei ani. Numai că nu tot cetăţeanul îşi permite, aşa că noi am extins pe 10 ani”.

Sectorul 5

În iunie 2012, edilul Marian Vanghelie a promis că, în 12 luni, toate blocurile vor fi anvelopate. Au trecut anii, dar nimic nu s-a întâmplat. Şantierele începute sunt întârziate, iar edilul sectorului 5 nu mai scoate o vorbă. Pe Bulevardul Sebastian, lucrările nu au mai continuat după alegeri, la unele blocuri acestea s-au blocat, iar unele au fost făcute de mântuială: plouă prin acoperiş la ultimul etaj sau lucrările merg în ritm foate lent.

Sectorul 6

„Reabilităm toate blocurile din sectorul 6“, spunea în campania electorală din 2012 Rareş Mănescu. În primăvara lui 2013, el spunea deja că nu prea mai sunt bani la buget. „Vrem să evităm această cotă parte şi căutăm soluţii ca asociaţiile să nu plătească. Legal este aproape imposibil ca asociaţiile să fie scutite în întregime de plata unei cote din costuri”, spunea după un an de mandat. Edilul a primit acordul aleşilor locali să contracteze un credit intern de aproximativ 54,5 milioane de euro, pentru reabilitarea termică a 40 de blocuri. Banii au fost luaţi de pe piaţa liberă.

de Gabriela Dinescu Ziarul Puterea

1 Comment
  1. diaconu says

    negoita si dragnea nu mai au bani pentru reabilitarea anuntata cu surle si trimbite asta primavara in campania de la locale!
    banii se duc pe pomeni electorale si cumpararea mas-media!
    aviz amatorilor de pomeni!!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php